„Fortum“: padėtas pradinis naujos eros energetikos sektoriuje taškas  (0)

Suomijos energetikos kompanija „Fortum“ paskelbė, jog investuoja apie 20mln. EUR į naujos technologijos komercinį pritaikymą. Šio projekto eigoje bus pastatyta techninės bioalyvos gamykla, kuri bus sujungta su Joensuu elektrine Suomijoje. Naujoji gamykla veiks greitosios pirolizės pagrindu ir bus pirmoji tokio tipo industrinė gamykla pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoji techninės bioalyvos gamykla, kartu su kombinuota šilumos ir elektros elektrine (KŠE), ne tik gamins elektros energiją ir šilumą gyvenamiesiems rajonams, bet tuo pačiu per metus pagamins 50000 tonų bioalyvos, kuri savo ruožtu galės būti naudojama arba energijos gavybai, arba kitoms pramonės reikmėms. Bioalyvos gamybos žaliavas sudarys miško medienos atliekos ir kita biomasė, kurios pagrindas – mediena.

Pasak „Fortum“ viceprezidento, šilumos gamybos padalinio Suomijoje vadovo Jouni'o Haikaraineno, skirtingų gamybos procesų integracija elektrinėje – tai pradinis naujos eros energetikos sektoriuje taškas.

„„Fortum“ KŠE elektrinė Joensuu mieste iš esmės pakeis supratimą apie energetikos sektorių. Mes galėsime gaminti ne tik elektros energiją ir šilumą, bet ir visiškai naują trečiąjį produktą – techninę bioalyvą. Nors pradžioje bioalyva bus naudojama vietoj skystojo iškastinio kuro, ateityje ši žaliava gali būti panaudota įvairioms biocheminėms medžiagoms ar transporto kurui gaminti,“ – teigė Jouni Haikarainen.

Bioalyva gali būti naudojama gyvenamųjų rajonų apšildymui arba gamybos technologijų pramonėje ir pakeisti iškastinį kurą. Bioalyvos gamykloje Joensuu regione bus sukurta apie 60-70 naujų darbo vietų.

„Bioalyvos naudojimas turės didelį teigiamą poveikį aplinkai, nes elektros energija, pagaminta naudojant bioalyvą, lyginant su iškastiniu kuru, sumažina šiltnamio efektą daugiau kaip 70 %. Be to, bioalyvai gaminti bus naudojama Šiaurės šalyse pagaminta biomasė, o tai užtikrins tvarų gamybos ciklą, kuris yra esminis „Fortum“ tvarios plėtros strategijos elementas,“ – teigia Jouni Haikarainen.

Suomijos Įdarbinimo ir ekonomikos ministerija „Fortum“ bioalyvos projektui skyrė 8,1mln. EUR paramą. Bendra investicijų suma sieks apie 30 mln. EUR. Naujoji technologija paremta koncepcija, kuri buvo sukurta bendradarbiaujant bendrovėms „Fortum“, „Metso“, UPM ir VTT pagal TEKES bioperdirbimo tyrimų programą.

Joensuu parodomasis projektas yra paremtas komerciniu visiškai naujos technologijos pritaikymu. Remiantis šia technologija, pirolizės reaktorius sujungiamas su KŠE elektrinės katilu. Pagrindinis tokios integruotos gamyklos pranašumas yra tas, kad bioalyvos gamybos procesas gali utilizuoti energijos gamybos metu išsiskiriančią šilumą. Tradicinėse elektrinėse to padaryti negalima.

Bioalyvos įrenginių statyba bus pradėta šiais metais ir tikimasi, kad naujoji gamykla pradės veikti 2013 m. rudenį. Bioalyvos gamyba beveik dvigubai padidins Joensuu elektrinės medienos sunaudojimą, kuris šiuo metu siekia 300000 m³ per metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (0)