JAV pristatė spindulinį ginklą miniai kontroliuoti (Video)  (23)

Pentagonas pirmąkart viešai pademonstravo nemirtino poveikio mikrobangų ginklą, leidžiantį kontroliuoti minią iki 1 kilometro atstumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kariuomenė jūrų pėstininkų korpuso bazėje Kvantike (Virdžinijos valstija) pirmą kartą viešai pademonstravo aktyvia atgrasymo sistema (Active denial system, ADS) pavadintą nemirtino poveikio ginklą. Nors šio ginklo prototipai JAV kariuomenę pasiekė prieš porą metų, spaudos atstovams jo veikimas buvo pademonstruotas tik dabar. ADS sistema yra montuojama kariniuose visureigiuose, šarvuočiuose ir sraigtasparniuose. ADS kryptinės antenos spinduliuoja mikrobangų pluoštus, kuriuos galima nukreipti į taikinius maždaug 1000 metrų atstumu. ADS poveikį galima palyginti su mikrobangų krosnele. Mikrobangų spindulys sužadina žmogaus, į kurį nutaikytas toks ginklas, odos paviršiaus ląsteles. Tai sukelia intensyvaus, bet nepavojingo deginimo jausmą. Apšvitinimas sukelia skausmingą ir bauginantį poveikį, paprastai tokiu ginklu veikiami žmonėms išsigąsta ar net supanikuoja ir puola trauktis kuo toliau. Svarbiausias tokio ginklo privalumas – tai, kad juo apšvitintas žmogus praranda galimybę priešintis. Jau sukaupta daug tokios sistemos efektyvumo įrodymų. „Tai pats saugiausias poveikis iš visų mūsų turimų tokios paskirties ginklų“, – ADS demonstravimo metu sakė Pentagono Jungtinio nemirtino poveikio ginklų direktorato vadovas pulkininkas Tracy Tafolla. „Jūs jo nepamatysite, neišgirsite, neužuosite. Jūs galėsite jį tik pajusti“, – JAV karininko žodžius cituoja „Dailymail.co.uk“. Pasak JAV kariuomenės atstovų, dabar ADS sistema yra pakankamai ištobulinta ir patikrinta, kad galėtų būti naudojama karo veiksmų regionuose civiliams atbaidyti nuo saugomų objektų ar apsisaugoti nuo riaušių. Skelbiama, kad šis mikrobangų ginklas pavojingų situacijų metu amerikiečių kariams suteikia tarpinę galimybę tarp šaukimo ir šaudymo. ADS keliamas pavojus žmonių sveikatai esą yra mažesnis, nei šaudant į žmones guminėmis kulkomis ar leidžiant į juos ašarines dujas. Siekiant dar labiau sumažinti pavojų, ADS operatoriaus valdomas spindulių pluošto aktyvavimo mygtukas po trijų sekundžių automatiškai vėl išsijungia.

JAV karinių oro pajėgų Tyrimų laboratorijos atstovė Stephanie Miller pareiškė, kad ADS buvo išbandyta su 11 000 savanorių, ir tik 2 žmonėms sukėlė antrojo laipsnio nudegimą.

„Active Denial System“ spindulys prasiskverbia pro langų stiklą ir drabužius. Taigi, kariškiai gali veikti nepavojingu atstumu nuo akmenis ar butelius su padegamuoju skysčiu mėtančių žmonių, nekeldami pavojaus taikiems gyventojams. Pentagonas į ADS kūrimą per 10 metų investavo 62 mln. dolerių – palyginti nedaug lyginant su kitomis naujomis ginkluotės sistemomis.

Šiame vaizdo siužete – ADS demonstravimas Kvantiko bazėje.

(1)
(0)
(1)

Komentarai (23)