Sukurtas ypač slaptiems pokalbiams skirtas telefonas su „Android“ operacine sistema  (10)

Nacionalinė saugumo agentūra (The National Security Agency, NSA), atsakinga už JAV aukštų pareigūnų pokalbių slaptumą, sukūrė itin saugų mobilųjį telefoną su „Android“ operacine sistema. Atrodytų, nieko ypatingo, tiesiog įstaiga dirba savo darbą, tačiau įdomu, kad šis telefonas buvo pagamintas tik iš laisvai rinkoje parduodamų komponentų, o pačią telefono konfigūraciją agentūra paskelbė viešai, taigi visi besidomintys gali pasigaminti analogišką telefoną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas pagaminta apie 100 tokių telefonų, pavadintų „Fishbowl“ – akvariumu, matyt norint pabrėžti, jog pokalbių informacija išlieka apribotoje erdvėje. Telefonai išdalinti vyriausybės pareigūnams testavimui, ir atitinka NSA taikomas ypač griežtas informacijos ir ryšio saugumo taisykles, kurios galioja ir JAV Gynybos departamentui.

Tuo pačiu, NSA teigimu, jie visai nebrangūs ir paprasti naudoti. 

NSA padalinio, Informacijos saugumo užtikrinimo direktorato, kuriame „Fishbowl“ buvo suprojektuotas, vadovės Margaret Salter teigimu, kiekvienas gali pasigaminti tokį telefoną, nes jo specifikacijas paskelbtos internete.

„Mūsų planas buvo pirkti tik komercinius, masinės gamybos komponentus ir iš jų sukurti saugų telefoną, kuris, vėlgi, naudotų tik komercinę infrastruktūrą, ir leistų patikimai apsaugoti įslaptintą informaciją. Iki šiol, naudodama paprastą mobilųjį telefoną, ir kalbant apie neviešą informaciją, aš visuomet turėdavau naudoti kodinius žodžius, kas buvo labai nepatogu.“

Vartotojai galės atsisiųsti ir įsidiegti specialią pokalbių kodavimui skirtą programėlę iš JAV gynybos informacinių sistemų agentūros (US Defence Information Systems Agency) programėlių portalo. Tai užtikrins, kad jokia trečia šalis negalės į ją įterpti savo programinio kodo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)