Aiškėja, kodėl autobuso avarijoje Šveicarijoje žuvo 28 žmonės  (7)

Kraupi autobuso avarija Šveicarijos tunelyje, per kurią žuvo 28 žmonės, tarp kurių net 22 vaikai, galėjo kilti dėl viršyto saugaus greičio, skelbia „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Belgijos dienraščiui „Le Soir“ vyresnysis policijos pareigūnas sakė: „Autobusas važiavo labai greitai. Jis viršijo leistiną greitį kelio ruože, kur jis ribojamas iki 100 kilometrų per valandą“.

Per nelaimę dar 24 vaikai buvo sužeisti. Tragedija įvyko Valės kantone netoli sienos su Italija. Autobusas vežė moksleivius iš Belgijos, kurie grįžo iš slidinėjimo atostogų Šveicarijos alpių Val d’Anniviers kurorte. Policijos pareigūnu teigimu, vidutinis vaikų amžius – 12 metų, jie buvo iš dviejų mokyklų. Iš viso autobusu keliavo 52 žmonės, abu vairuotojai žuvo.

Val d’Anniviers gelbėjimo tarnybos vadovas Claude Peteris, atvykęs į nelaimės vietą, sakė, kad buvo mirtinai tylu.

„Nelaimės vietoje vaikų verksmo negirdėjau. Tokiose situacijose vaikai tyli, jie buvo šoko būsenoje. Labiausiai įsirėžė sužalotų mažamečių vaizdai“, – sakė gelbėtojas.

„Jų kojos buvo sumaitotos. Labai sunku matyti tokius dalykus, visas tas sutraiškytas galūnes“, – kalbėjo vyras.

Minėtasis Belgijos dienraštis cituoja ir vieną tragediją išgyvenusią dvylikametę. Ji sakė, jog telefonu kalbėjosi su į Šveicariją vykusiu tėčiu, kuriam sakė: „Buvo tamsu. Išgirdau smarkų trenksmą. Nebeliko nė vienos sėdynės. Suvokiau, jog esu įsprausta tarp dviejų sėdynių“. Mergaitei lūžo abi kojos ir ranka. „Šiame regione gelbėjimo operacijų pasitaiko gana dažnai, teko susidoroti ne su viena sniego griūtimi, todėl mūsų gelbėtojai ir gydytojai itin gerai pasiruošę“, – žurnalistams kalbėjo gelbėjimo tarnybos vadovas.

Tunelyje maksimalus leistinas greitis siekia 100 kilometrų per valandą. 2,5 kilometro ilgio tunelis buvo pastatytas 1999 metų lapkritį. Kiekvieną dieną juo pravažiuoja apie 15 tūkst. automobilių.

Vaikų tėvai kankinasi nežinioje

Sau vietos nerandantys Belgijos pradinės mokyklos auklėtinių tėvai trečiadienį auštant skubėjo į mokyklą, tikėdamiesi kuo greičiau sužinoti, kad jų vaikų nėra tarp 28-ių žuvusių per autobuso avariją Šveicarijoje aukų.

Praėjus kelioms valandoms, vis dar kankinami nežinios, aidint karaliaus Alberto II (Albero II) ir karalienės Paolos paguodos žodžiams, jie lipo į vyriausybinį lėktuvą „Airbus“, kuris juos turėjo nuskraidinti į Šveicariją.

„Jie čia sėdi viduje, nežinioje“, – kalbėjo parapijos kunigas Dirkas De Gendtas, Heverlės miesteliui mėginant suvokti visą praėjusios nakties tragedijos Šveicarijos Alpių tunelyje siaubą.

„Tėvai, kurie žino, kad jų vaikai yra gyvi, jaučia palengvėjimą, bet kiti jaučiasi siaubingai“, – pridūrė jis.

Telefonu gavę informacijos apie įvykusią nelaimę, vaikų tėvai 7 val. ryto pradėjo rinktis prie mokyklos, kai kurie jų vėliau dar grįžo namo pasiimti būtiniausių daiktų prieš kelionę į karinį oro uostą. Po pietų iš Šveicarijos gauta žinia, kad tėvai „15 val. 35 min. atvyko į oro uostą ir skubėdami išvyko“ į nelaimės vietą Valė kantone netoli Sjero.

Šveicarijoje nelaimę patyrusiame autobuse buvo 24 11-12 metų vaikai iš netoli Leveno esančios Katalikiškos mokyklos, jų mokytojas ir jo asistentas. Dideliu greičiu į betoninę tunelio sieną įsirėžusiame autobuse iš viso buvo 52 žmonės, dauguma vaikai.

Pasak D. De Gendto, kuris vienas pirmųjų atskubėjo guosti mokinių tėvų, abu vaikus lydėję pedagogai žuvo. Mokytojas buvo labai aktyvus, kalbėjo mokyklos tarybos narys, pasak kurio, dabar mokymo įstaiga skendi „giliame liūdesyje“. Prie mokyklos vartų galima buvo išvysti vaiko ranka pieštą piešinį „Frankui“ – žuvusiam mokytojui.

Iš 24 autobuse buvusių vaikų „16 patyrė skirtingus sužalojimus, kai kam lūžo rankos, kojos, bet jie yra gyvi“, – kalbėjo D. De Gendtas. Pasak kunigo, kuris gerai pažinojo mokinius ir ruošė juos Pirmajai komunijai, apie likusius aštuonis vaikus „žinių nėra“. Didelis skaičius sužeistųjų Sint-Lambertus mokyklos mokinių reiškė blogą žinią ir netoli sienos su Olandija esančios Lomelio mokyklos tragediją. Kaip pranešė Belgijos televizija, Lomelio mokyklos mokiniai, tarp jų aštuoni olandai, sėdėjo smūgio suknežintame autobuso priekyje. Filmuotame reportaže užfiksuota, kaip ašaromis apsipylę tėvai, tikėdamiesi guodžiančių naujienų, renkasi į Lomelio mokyklą, o jų draugai ir artimieji būriuojasi lauke.

Net ruošiantis skrydžiui į Šveicariją daugelis tėvų tebebuvo kankinami nežinios dėl jų vaikų likimo.

„Mes vis dar nežinome, neturime pavardžių, aš nežinau“, – kalbėjo vieno iš 46 vaikų, važiavusių autobusu, krikštamotė.

Belgijos premjeras Elio Di Rupo, kuris vėliau taip pat išvyko į Šveicariją, pareiškė, kad „tai tragiška diena visai Belgijai“.

Autobusu važiavę vaikai grįžo po atostogų viename slidinėjimo kurorte Anivjero slėnyje. Išvyką bendrai organizavo Flamandų katalikų mokyklos.

Belgijos arkivyskupas Andre-Josephas Leonardas iš ryto susitikęs su vaikų tėvais sakė, kad „jie jaučia kažką panašaus į Kristaus kančią ant kryžiaus: Mano Dieve, kodėl tu mane apleidai?“.

Prieš išvykdamas į Šveicariją Belgijos premjeras surengė uždarą ministrų kabineto posėdį, po kurio numatyta spaudos konferencija.

„Belgija pabudo gedėdama“, – tokiais žodžiais vidurdienio žinių laidą pradėjo RTL-TV1 televizija.

Europos Parlamentas žuvusiųjų atminimą pagerbė tylos minute. Užuojautą tragedijos aukų artimiesiems pareiškė Europos Sąjungos prezidentas Hermanas Van Rompuy ir Europos Komisijos vadovas Jose Manuel Barroso.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: