Nemokamos programėlės suryja telefonų akumuliatorių energiją  (12)

Išmaniojo telefono akumuliatoriaus niekaip nepakanka vienai dienai? Tokios problemos galima atsikratyti perėjus prie mokamų programėlių naudojimo. Apie 75 proc. energijos, sunaudojamos nemokamų „Android“ operacinės sistemos programėlių yra skiriama reklamų siuntinėjimui ir vartotojo informacijos sekimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vos viena nemokama programėlė akumuliatoriaus veikimo trukmę gali sumažinti 90 minučių, rašo newscientist.com.

Purdue universiteto (JAV) kompiuterių mokslininkas Abhinavas Pathakas su kolegomis tai išsiaiškino kurdami programinę įrangą, analizuojančią programėlių energijos suvartojimą. Ištyrę tokias programėles, kaip „Angry Birds“, „Free Chess“ ir „NYTimes“ jie nustatė, kad vos 10-30 % programėlės sunaudojamos energijos skiriama jos esminiams procesams.

Pavyzdžiui, „Angry Birds“ tik 20 % energijos sunaudoja žaidimo vaizdavimui ir procesų skaičiavimui, o 45 % – vartotojo vietos nustatymui per GPS ir pagal vietą parenkamų reklamų siuntimui į telefoną per 3G ryšį. 3G ryšys būna aktyvus apie 10 sekundžių netgi kai duomenų persiuntimas baigtas, o tai suryja dar 28 % programėlės naudojamos energijos. A. Pathakas mano, kad tokio neefektyvaus energijos panaudojimo kaltininkai yra trečių šalių sukurtas programinis kodas, kuriuo programėlių autoriai naudojasi, siekdami generuoti pelną iš nemokamų programėlių. Tyrimo rezultatai kitą mėnesį bus pristatyti „EuroSys“ konferencijoje Berne (Šveicarija).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)