Protestuodami vairuotojai planuoja piltis tik litrą degalų  (33)

Balandžio 2 d. bent keli tūkstančiai vairuotojų planuoja važiuoti į degalines ir piltis į automobilių bakus vos litrą degalų. Taip šalies vairuotojai protestuos prieš aukštas degalų kainas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kantrybė vairuotojams trūko benzino kainai pasiekus penkių litų už litrą žymą. Socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė raginimas ne sėdėti ir piktai burbėti, o veikti.

„Mūsų, laisvos demokratinės Lietuvos padėtis leidžia piliečiams streikuoti ir išreikšti savo nuomonę. Metas suvokti, kad MES, PILIEČIAI valdome mūsų šalį, o ne koks kitas išrinktas žmogus, tik Lietuvos piliečiai dar to nesupranta, kad visa galia jų RANKOSE!!! Tegul prasideda ši akcija ir tebūnie tai pradžia Lietuvos piliečių suvokimui, kad jie gali kažką keistis!“, rašoma kreipimesi.

Prie akcijos, kurios metu žadama ne vien piltis tik litrą degalų, bet ir atsiskaityti geltonais centais ar kortele, kad susidarytų ilgesnės eilės, žada prisidėti per keturis tūkstančius vairuotojų, dar daugiau nei 600 svarsto dalyvavimo galimybę.

Primename, kad tai ne pirmas atvejis, kai vairuotojai taip protestuoja prieš kuro kainas. 2010 m. balandį, kai benzino kaina siekė 4,16 Lt, o dyzelino – 3,58 Lt, šimtai vairuotojų prisidėjo prie protesto akcijos. Tuomet piltasi degalų už vieną litą.

Tų pačių metų gegužę akcija buvo pakartota, tačiau nesulaukė tokio plataus masto.

Beje, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda mano, jog populiariausios 95 markės benzino kainai perkopus 5 litų ribą, tikėtina, kad ji gali dar „gerokai“ padidėti, jei prasidėtų neramumai Artimuosiuose Rytuose. Pasak jo, kainos degalinėse galėtų padidėti iki dviženklio skaitmens.

Be to, tam įtakos gali turėti ir JAV dolerio stiprėjimas lito atžvilgiu. Tačiau kalbėdamas apie didesnį dėmesį naftos kainoms ekonomistas įžvelgia ir gerą signalą.

„Kaip vienas iš veiksnių veikia geopolitinė įtampa Artimuosiuose Rytuose, na, tenka vadovautis prielaida, kad iki JAV prezidento rinkimų kažkokių atvirų karinių konfliktų Irano atžvilgiu nebus imtasi ir tai nesukels panikos naftos rinkoje. Bet jeigu, neduok Dieve, taip atsitiktų, net sunku įsivaizduoti, kokios galėtų būti naftos kainos, kadangi tai pažeistų regioną, kur nafta yra pumpuojama ir, turint omenyje, kad Persijos įlankos karo metu prieš 11 metų naftos kainos per pirmąsias savaites padidėjo 80 % <…> tai būtų tikrai siaubingos kainos“, – sako G. Nausėda.

„Galimai naftos kainų didėjimą gali lydėti ir JAV dolerio stiprėjimas, kuris pastaruoju metu vyksta, ir jeigu JAV doleris dar toliau stiprės lito atžvilgiu, tai reiškia, kad naftos kainų kilimas patirs dvigubą spaudimą, viena vertus dėl paties pasaulinio naftos kainų kilimo, kita vertus dėl valiutos kurso veiksnio ir tada šitas kilimas gali įgyti ganėtinai drastiškas formas ir mūsų įmonių, ir konkurencingumo, ir pagaliau mūsų gyventojų perkamajai galiai atsilieptų gana nepalankiai“, – dėsto ekonomistas.

G. Nausėda primena, kad degalų palyginamoji dalis Lietuvos gyventojoj vartojimo krepšelyje yra didesnė negu vidutiniškai euro zonoje.

„Reiškia degalams brangstant mūsų infliacija dėl to spartėtų labiau negu infliacija kitose valstybėse pagal kurias bus skaičiuojamas tas Mastrichto kriterijus“, – degalų kainų įtaką galimam euro įsivedimui paaiškina jis.

Tačiau SEB banko prezidento patarėjas mano, kad dabar skiriamas didesnis dėmesys naftos kainoms parodo teigiamą tendenciją euro zonos krizės kontekste. „Galbūt net geras signalas ar tam tikras simbolis yra tai, kad šiuo metu kalbama nebe tiek apie Graikijos bankrotą, kiek, pavyzdžiui, apie aukštas naftos kainas. Dėmesio svorio centras po truputį susikoncentravo į kitus dalykus ir tai rodo, kad euro zonos skolos krizė nebėra pats didžiausias baubas bent jau šiuo metu“, – teigia jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (33)

Susijusios žymos: