Tendencijos: Kinų hakeriai – tiesioginė grėsmė JAV ateičiai  (7)

Programišius programišiui nelygu - tuo įsitikinę JAV slaptųjų tarnybų atstovai. Jie teigia, jog skirtingai nuo JAV, kibernetinėje erdvėje veikiančios Kinijos specialiosios institucijos neturi jokių apribojimų savo veiksmams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikrai įdomų interviu su Ričardu Klarku (Richard Clarke) publikavo tinklalapis Smithsonian.com. Priminsime, jog kalbame apie žmogų, kuris JAV Nacionalinės saugumo tarybos paskirtas atsakingu už antiteroristinę veiklą, ir tuo užsiima jau ilgiau nei dešimtmetį. Tai yra tas pats žmogus, kuris nepabijojo viešai visiems pareikšti, jog JAV itin glaudžiai susijusi su narkotikų prekyba Afganistane (kaip pasakytų kriminalinėse struktūrose, dirba „stogu“). Mokantys anglų kalbą gali perskaityti visą interviu, o mums norėtųsi pateikti keletą interviu ištraukų, kurios susijusios su didėjančia grėsme iš Kinijos pusės. „JAV Vyriausybė šnipinėja kitas valstybes. Tačiau yra didelis skirtumas tarp kibernetinio šnipinėjimo iš JAV ir iš Kinijos pusės. JAV Vyriausybė neperduoda Airbus (europiečių lėktuvų gamintojas) paslapčių Boeing (amerikiečių lėktuvų gamintojas). Mes neįsilaužinėjame į kinų kompanijų, pavyzdžiui, "Huawei", kompiuterius tam, kad perduoti jos paslaptis, tarkim, konkurentei – amerikiečių CISCO“. „Mes prasiskverbiame į kitų šalių vyriausybių tinklalapius ir renkame informaciją. Tokią pat informaciją, kurią CŽV agentai senais gerais laikais pirkdavo iš savų informatorių.“

„Visos be išimties stambios JAV kompanijos tapo kinų hakerių kibernetinių atakų aukomis“, – teigia R. Klarkas ir paaiškina, jog tiekiama iš Kinijos tinklo įranga, visai tikėtina, turi savyje „landas“, kurios atveria kelią užsienio programišiams.

„Mes tampame nekonkurencingi dėl to, jog tyrimų rezultatai ir išradimai pavagiami kinų. JAV viena kompanija po kitos išleidžia milijonus, šimtus milijonų, o kai kuriais atvejais – milijardus dolerių tyrimams ir produktų bei paslaugų kūrimui, ir visa ši informacija nemokamai atsiduria Kinijoje. Po kurio laiko mes tiesiog nesugebėsime konkuruoti.“

Žinoma, nieko ypatingai naujo Ričardas Klarkas nepasakė. Tačiau jis privertė susimąstyti apie įvykių mastą. Valdžia – tai pirmiausia informacijos valdymas. Esant tokiems faktams, vis tik tampa nejauku, kai žinai, jog Kinijos galia auga ne vien dėl karinių ir diplomatinių, tačiau ir komercinių paslapčių vagysčių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)