A. Lukašenka: Baltarusija pasirengusi statyti ir antrą AE  (20)

Baltarusija pasirengusi statyti naują atominę elektrinę. Taip antradienį susitikime su Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generaliniu direktoriumi Jukija Amanu pareiškė Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, praneša tut.by, remdamasi naujienų agentūros BELTA informacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jeigu bus bendradarbiavimas su jumis, palaikymas ir atitinkamos sąlygos, mes pasirengę pastatyti Baltarusijoje ir antrą atominę elektrinę“, – sakė A. Lukašenka.

Jis tvirtai įsitikinęs, kad atominė energetika – saugiausias būdas pasigaminti pigios energijos. „Esu tvirtai įsitikinęs, kad atominė energetika egzistuos, ir tai – saugiausia sfera ir saugiausias būdas pasigaminti pigios energijos, kurios pasauliui reikės vis daugiau“, – sakė jis.

A. Lukašenka pabrėžė, kad pasaulis išgyvena ypatingą taikaus atomo plėtros laikotarpį po žinomų įvykių Japonijoje ir problemų dėl Fukušimos AE, po kurios katastrofos Vokietija ir kitos šalys ketina pristabdyti atominis projektus. „Šiuo ypatingu laikotarpiu mes tvirtai ir vienareikšmiškai pareiškiame, kad ne tik ketiname statyti atominę elektrinę, bet ir pradėjome statybas“, – teigė Baltarusijos vadovas.

„Manau, kad TATENA – organizacija, kuri ypatingai suinteresuota, kad pasaulyje būtų realizuoti tokio pobūdžio, be abejonės, saugūs projektai. Todėl labai tikimės, kad ponas Amanu, kaip ir buvę šios agentūros vadovai, suteiks mums svarios moralinės paramos statant atominę elektrinę“, – pabrėžė A. Lukašenka.

Baltarusijos prezidentas atkreipė dėmesį į tai, kad AE statybos vyksta šalyje, kuri stipriai nukentėjo po Černobylio AE katastrofos. „Ir tai, kad tauta, – mums pavyko tai padaryti, – šiuo metu pritaria šiam projektui, labai simptomatiška“, – sakė jis.

Kreipdamasis į J. Amanu Baltarusijos vadovas išsakė viltį, kad susipažinęs su Baltarusija ir viską pamatęs savo akimis, jis padarys tam tikras išvadas apie tai, kaip ir kokia kryptimi dirbti su Baltarusija.

Svečias savo ruožtu pabrėžė, kad Baltarusija – labai svarbi partnerė TATENA agentūrai, nes šalis turi skaudžios patirties po Černobylio AE avarijos. Jis teigė, jog po Fukušimos avarijos stipriai sumažėjo žmonių pasitikėjimas atomine energetika. Jo teigimu, kai kurios valstybės, pavyzdžiui, Vokietija, nusprendė ateityje susilaikyti ir nebenaudoti atominės energijos, tačiau kai kurios šalys nutarė ją plėsti.

„Kiekvienai valstybei reikia plėtoti energetiką, gerinti savo žmonių gyvenimą, todėl labai svarbus sprendimas – naudoti atominę energiją“, – įsitikinęs TATENA generalinis direktorius.

Primename, kad Lietuvos Aplinkos ministerija teigia, kad Lietuva iki šiol nėra pritarusi Astravos atominės elektrinės (AE) poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai (PAV). Pasak ministerijos, Lietuva taip ir negavo atsakymų dėl AE statyboms pasirinktos Astravo aikštelės, esančios tik 50 km nuo Vilniaus, pasirinkimo kriterijų ir PAV ataskaitoje pateiktų vertinimo išvadų pagrįstumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)