Mikro architektūra: ekologiškas medinis namelis už 200 JAV dolerių (Video)  (6)

Iš antrinių žaliavų surinktas 33-ejų Dereko Didrikseno (Derek Diedricksen) nameliukas kainuoja tik 200 JAV dolerių. Žinoma, tikėtis jame erdvaus miegamojo gal ir nereikėtų. Tačiau savaip stilingam ir jaukiam būstui savų privalumų netrūksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugumą sudedamųjų mikro-vasarnamio elementų sudaro ištarnavusio namų interjero dalys. Tačiau namukas neatrodo senas ir pradvisęs pelėsiais. Pavyzdžiui, apvalios senų skalbyklių durelės šiame būste tampa originaliu iliuminatorių primenančiu langu. Idėjos autoriaus tikslas – kiekvienas toks mažylis privalo pasižymėti visomis pagrindinėmis namo funkcijomis. Medinės architektūros mikroansamblį savo sode susirentęs nagingas dailidė D. Didriksenas dienraščiui „New York Times“ pasakoja, jog šis turtas yra ne tik „kilnojamas“, bet ir įvairaus erdvumo – būsto kvadratūrą, priklausomai nuo poreikių, galima kaitalioti nuo 4 iki 24 kvadratinių pėdų. „Aš visados žavėjausi mikroarchitektūra, - neslepia nameliuko autorius. – Dešimtojo gimtadienio proga tėvas padovanojo man architekto Lesterio Voklerio (Lester Walker) knygą „Maži nameliai“. Augdamas Konektikute (JAV), kieme Derekas susirentė pavėsinę, kurioje žaisdavo kompiuterinius žaidimus, taip pat begalę „būstinių“ ir namelių medžiuose. Didžiausias iš jo pastatų – 24 kvadratinių pėdų ploto, 1,7 m aukščio „Gipsy Junker“. Būstas sukonstruotas iš prekybinių medienos palečių ir kitų nereikalingų statybinių atributų. Svečiai gali miegoti ant 1,2 x 1,8 m ploto grindų. Yra ir šildymo sistema su išorėn išvestu kaminėliu. „Iš tiesų tai turėjo būti mano kūrybinės dirbtuvės – vieta, kurioje aš semčiausi idėjų savo knygai ir dizainui, - atvirauja D. Didriksenas. – Tam negali būti geresnės vietos už neįprastą erdvę, kurioje jautiesi laisvai ir nesuvaržytai. Tai padeda mąstant išeiti iš rėmų, kas yra labai sunku sėdint kokiame nors įprastame kambaryje.“ Kitas D. Didrikseno rentinys – gerokai mažesnis „The Hickshaw“ – mikromiegamasis ant ratukų. Jo plotis nesiekia metro, ilgis – dviejų metrų. O ir gulsčias stogas neįprastai žemai – nuo 0,9 iki 1,4 m aukščio. „Tai – mano pirmagimis, - išduoda mikroarchitektūros entuziastas. – Idėja buvo tokia: sukonstruoti saugią miegojimo vietą, mobilų mikromiegamąjį. Taip, tai yra tik vienvietis miegamasis. Alternatyva palapinei. Skirtumas tas, kad tokia „palapinė“ neplyšta, neperšlampa, joje šiek tiek saugiau. Čia ankšta, tačiau erdvumą reikėjo aukoti vardan mobilumo – stumtis tokį miegamąjį gali ir vienas asmuo. Kad ir prisikabinęs prie dviračio.“ Mažiausias D. Didrikseno kūrinys – vos 1,2 m aukščio. Viena iš jo sienų – vien iš stiklo. „O čia užmanymas buvo toks: ar aš pajėgsiu surinkti namuką, kurio kaina neviršytų 100 JAV dolerių“, - pasakoja amerikietis.

D. Didriksenas yra išleidęs knygą „'Humble Homes, Simple Shacks, Cozy Cottages, Ramshackle Retreats, Funky Forts“. Pirmasis leidimas gimė viename iš namelių – visas 1,5 tūkst. tiražas buvo sėkmingai parduotas, tad leidykla planuoja kitais metais leidimą pakartoti. Dviejų vaikų tėvas, laisvalaikiu užsiimantis dailidės darbais, savo video galeriją, pavadinimu „Tiny Yellow House“, turi ir „Youtube.com“. Pirmąją seriją per savaitę pažiūrėjo 7-8 tūkst. svetainės lankytojų. Susidomėjusieji gali aplankyti ir autoriaus tinklaraštį http://www.relaxshacks.blogspot.com/.

 

(6)
(0)
(5)

Komentarai (6)