CŽV ragina masiškai įrenginėti akių rainelės skenerius  (6)

JAV Centrinė žvalgybos valdyba nori žymiai išplėsti akių rainelės skenerių ir kitų biometrinių identifikatorių naudojimą oro uostuose, viešbučiuose, valstybinėse įstaigose, automobilių nuomos punktuose ir kitose operatyviniu požūriu svarbiose vietose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauja biometrinė įranga, patikimai identifikuojanti į šalį atvykstančių užsieniečių tapatybę, CŽV atstovų teigimu padės efektyviau gaudyti teroristus bei kitus nusikaltėlius ir į JAV siunčiamus kitų šalių šnipus, rašo „Wired“. Pasak leidinio, platus biometrinių pasų, į kuriuos įrašytos asmenų nuotraukos ir pirštų atspaudų bei akies rainelės raštų atvaizdai, naudojimas visam laikui „pririš“ žmogaus vardą ir pavardę prie tam tikros biometrinės informacijos, kurios neįmanoma suklastoti.

Tik specialiosios tarnybos, turinčios prieigą prie biometrinės informacijos duomenų bazių, galės keisti savo darbuotojų vardus ir pavardes, taip nuslėpdamos jų tapatybę. Visi kiti asmenys jau nebegalės naudotis svetimu vardu išduotais pasais ir taip slapstytis nuo JAV specialiųjų tarnybų ir teisėsaugos pareigūnų, sakoma pranešime.

Pavyzdžiui, jei vieną kartą žmogus atvyks į šalį, kuri renka biometrinius duomenis, jis jau nebegalės kitą kartą įvažiuoti į ją kita pavarde išduotu pasu. Pasak CŽV atstovų, šitaip galima apsisaugoti nuo nelegaliai šalyje veikiančių kitų valstybių šnipų ir asmens tapatybę lengvai keičiančių užsienio žvalgybų operatyvinių darbuotojų. Šiuolaikinė technika specialiosioms tarnyboms leidžia beveik tobulai kopijuoti pasus, kitus asmens dokumentus, antspaudus ir parašus. Tačiau akių rainelės skaitytuvai tokius žaidimus privers pamiršti, sakoma pranešime. Žmogus galės atvykti į šalį ne jo vardu išduotu pasus, tačiau pasikeisti jį į kitą būnant toje šalyje ar pakartotinai atvykti dar kita pavarde bus nebeįmanoma: biometriniai skaitytuvai pasienyje iškart atskleis apgaulę.

Skelbiama, kad šiuo metu JAV vykdomi didelio masto akių rainelės skenerių bandymai. Į duomenų bazes jau įtraukti šimtų tūkstančių Irako ir Afganistano gyventojų biometriniai duomenys. Pasienio tarnybos atvykstančiųjų akių rainelių raštus skenuoja ne tik kai kuriuose JAV, bet ir kitų šalių, tarp jų Meksikos, Singapūro bei Kolumbijos, oro uostuose. Bandomosios rainelės skenerių programos vykdomos D. Britanijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Čilėje, Brazilijoje, Artimųjų Rytų šalyse. Pirminiai rezultatai rodo, kad naujosios biometrinės kontrolės sistemos yra labai efektyvios. Antai Jungtiniuose Arabų Emyratuose 2009 metais akies rainelės skeneriai identifikavo 54 000 nusikaltėlių ir 1088 padirbtus pasus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (6)