Mokslininkai sukūrė naujo tipo horizontalią vėjo jėgainę, kuriai pakaks ir silpno vėjo  (4)

Įprastinės horizontalios vėjo jėgainės – gan dideli įrenginiai. Tad nors vėjo energija yra laikoma kaip viena iš geriausių tvarių energijos šaltinių, visgi dėl didelės turbinų struktūros tam tikrose situacijose vėjo jėgainės sunkiai pritaikomos ir panaudojamos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau panašu, jog šioje srityje dar nėra išsemtas išradimų potencialas. Heath Evdemon ir Notinghemo Trent universiteto (Nottingham Trent University’s Future Factory) mokslininkų komanda sugebėjo sukurti kompaktiškas vėjo jėgaines „Wind Harvester“. Naujos struktūros vėjo turbinos pasižymės ne tik horizontalia ašimi, bet taip pat jos galės generuoti elektros energiją tiek iš stipraus, tiek ir iš silpno vėjo. Tai tapo įmanoma su specifine judėjimo sistema, kuri dalyvauja elektros energijos gamybos procese. „Wind Harvester“ veikimo principas pagrįstas slankiojančio judesio sistema, panašiai kaip lėktuvuose, kuriuose naudojami horizontalūs aerodinaminiai įrenginiai (dar kitaip, laikantieji sparnai). Tai leidžia prietaisui veikti net esant mažiems vėjo greičiams. Turbina sukurta taip, kad neskleistų triukšmo ir galėtų būti įdiegta beveik visur. Šios tvarios vėjo turbinos idėjos kūrėjai teigia, kad naujosios turbinos veiks net esant didesniam vėjo greičiui nei iki šiol veikė dabartinės gigantiškų struktūrų vėjo turbinos. „Wind Harvester“ gali būti pagamintas bet kokio dydžio ir iki 15 m pločio. Visais atvejais įrenginys bus mažesnio aukščio nei pusė metro virš žemės. Tiesa, kol kas iki plačiosios serijinės gamybos dar neprieita, tad lieka nemažai klausimų, susijusių su ilgalaikiu eksploatavimu. Be to, jėgainė nors ir mažesnė už savo analogus, tačiau transportavimo problemos vis tiek išlieka. Tad darbo inžinieriams ir konstruktoriams kol kas netrūks, tačiau panašu, jog vėjo energetikoje sudėti dar ne visi taškai ant „i“.

Panašu, jog artimiausiais metais sulauksime ir daugiau žinių apie šių vėjo jėgainių efektyvumą, mat jau netrukus jas planuojama įdiegti Derbišyro grafystėje (Derbyshire Peak District).

(2)
(0)
(2)

Komentarai (4)