JAV rinkoje – 20 metų tarnausiančios LED lemputės  (8)

JAV praėjusį savaitgalį pradėta prekiauti net 20 metų šviesą dovanosiančiomis naujos kartos LED elektros lemputėmis, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektros lemputes gamina elektronikos gigantas „Philips“.

Naujose lemputėse panaudoti šviesos diodai leidžia pasiekti ilgalaikę šviesą už prieinamą kainą. Pirmosios tokios ilgaamžės lemputės kainuos 60 dolerių (178 Lt). Tiesa, „Philips“ su šiomis lemputėmis norinčiomis prekiauti parduotuvėmis jau sutarė dėl nuolaidų, o tai reiškia, jog prekybininkai iš gamintojų jų galės įsigyti tik už 20 dolerių (52 Lt).

Ši lemputė laimėjo JAV energetikos departamento surengtą konkursą „Bright Tomorrow“ („Šviesi ateitis“), kuris buvo skirtas energiją ir pinigus taupančios 60 vatų kaitrinės lemputės alternatyvos paieškoms.

JAV energetikos departamentas paskatino bendroves kurti naujos kartos elektros lemputę, skleidžiančią šiltą šviesą, tačiau taupančią elektros energiją ir pinigus. „Philips“ buvo vienintelis konkurso dalyvis, bendrovės specialistai naujos kartos elektros lemputę kūrė 18 mėnesių.

Pigesnę, tačiau ne tokią našią LED lempučių versiją „Philips“ jau kuris laikas pardavinėja Europoje ir Amerikoje. Rinkoje šiuo metu LED lemputėms konkurencinėje kovoje koją kiša kompaktiškos dienos šviesos lempos, kurios taip pat taupo elektrą, tačiau kainuoja mažiau.

Pokyčius apšvietimo rinkoje paskatino įsibėgėjantys draudimai naudoti neefektyvias kaitrines lemputes. Štai JAV ir Europoje 100 vatų elektros lempučių gamyba jau nutraukta. 60 vatų lemputės Europoje taip pat nebegaminamos. Palaipsniui jų gamyba stabdoma ir Amerikoje. Nuo 2014 metų Amerikoje kaitrines 40 ar daugiau vatų lemputes naudoti bus draudžiama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)