Vėl nerimsta Šiaurės Korėja: grąsinimai Pietų Korėjai bei planuojamas branduolinis bandymas  (11)

Šiaurės Korėja beveik užbaigė pasiruošimą trečiam branduoliniam bandymui, kuris gali įvykti „netrukus“, informavo šaltinis, artimas Pchenjanui ir Pekinui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėja praėjusią savaitę pareiškė, kad ji yra pasiruošusi imtis atsakomųjų veiksmų, susijusių su tarptautiniu pasmerkimu, lydėjusiu jos nesėkmingą raketos paleidimą.

Priminsime, jog prieš porą savaičių Šiaurės Korėja atliko raketos nešėjos bandymus. Tuomet ji viešai skelbė, kad ši raketa taikiais moksliniais tikslais iškels į orbitą palydovą, bet Vakarai ir Seulas sako, kad tai buvo menkai užmaskuotas balistinės raketos bandymas, draudžiamas pagal Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijas. „Tai aiškiai buvo balistinės raketos bandymas“, – žurnalistams sakė generolas majoras Shin Won-Sikas (Šin Vonsikas).

Tačiau bandymas nebuvo sėkmingas – Šiaurės Korėjos raketa sprogo ore praėjus dviems minutėms ir 15 sekundžių po pakilimo, o jos nuolaužos nukrito į Geltonąją jūrą prie Pietų Korėjos krantų, pranešė skrydį stebėjusi Seulo gynybos ministerija.

„Manome, kad raketa suskilo į dvi dalis, tikriausiai – dėl sprogimo, – žurnalistams sakė ministerijos atstovas Kim Min-Seokas (Kim Minsokas). – Bandymas laikomas nepavykusiu“.

Raketa tikriausiai sprogo pakilusi į 70,5 km aukštį, virš jūros. Tuo metu ji skriejo greičiu, 5,6 karto viršijančiu garso greitį. Po sprogimo dvi didelės raketos dalys toliau skriejo pietų kryptimi, pasiekė 151,4 km aukštį ir praskrido virš Pietų Korėjos Bangnjongo salos, esančios netoli jūra einančios sienos. Viena tų dalių 7 val. 47 min. 42 sek. suiro į maždaug 10 gabalų, kurie nukrito didelėje jūros teritorijoje prie Pietų Korėjos Teano pusiasalio.

Antra raketos dalis nuskriejo dar toliau į pietus, o tada suiro į tris gabalus, kurie nukrito jūroje prie pietvakariuose esančio Kunsano uosto, nurodo ministerija.

Maždaug keturios valandos po nesėkmingo raketos starto Pchenjanas paskelbė retai pasitaikantį pripažinimą, kad bandymas žlugo. Šiaurės Korėja pridūrė, kad dabar jos mokslininkai ieško šios nesėkmės priežasčių. Tačiau tuo pačiu šalies politikai išreiškė pasipiktinimą vakarų kritika dėl šios raketos bandymų. Tai sukėlė įtarimų, jog Š. Korėja, nepaisydama Jungtinių Tautų sankcijų, demonstraciniais tikslais atliks trečiąjį branduolinį bandymą.

Apie galimą branduolinį bandymą pranešęs šaltinis praeityje buvo teisingai informavęs „Reuters“ apie Šiaurės Korėjos pirmą planuojamą bandymą 2006 metais, likus kelioms dienoms iki jo. Tai pirmas kartas, kai pareigūnas, žinantis Pchenjano tikslus, patvirtino planuojamą bandymą.

Pietų Korėjos laikraščiai, remdamiesi Seulo pareigūnais, skelbė, kad bandymas gali būti surengtas per ateinančias dvi savaites. Šaltinis neatskleidė, ar tai bus trečias bandymas naudojant plutonį, ar Pchenjanas pasinaudos gausiai prisodrintu uranu.

Bandymą gali paskatinti ir suprastėję santykiai su Pietų Korėja. Praėjusią savaitę Pchenjanas apkaltino Pietų Korėjos prezidentą Li Men Baką „išniekinus“ masines iškilmes 100-osioms Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il-Sungo gimimo metinėms. Mat iškilmių proga vietoj sveikinimų Li Men Bakas ir konservatyvių pažiūrų P. Korėjos žiniasklaida kritikavo didžiulių iškilmių organizavimą, kai tuo tarpu šalies gyventojams trūksta maisto.

Šiaurės Korėjos kariuomenė pirmadienį pagrasino, kad greitai imsis „specialių veiksmų“ ir Pietų Korėjos sostinės Seulo dalis pavers pelenais, praneša AFP. Šiaurės Korėja kaltina Pietų Korėjos konservatorių valdžią jų lyderių įžeidimu.

Šiaurės Korėja jau ne vieną mėnesį griežtai kritikuoja Pietų Korėjos prezidentą Lee Myung-Baką ir dėl tariamų įžeidimų grasina imtis „šventojo karo“. Kol kas incidentų nebuvo, bet Šiaurės Korėjos pareiškimai darosi vis kandesni. Kai kurie politikos analitikai mano, kad karinė provokacija yra tikėtina.

Šiaurės Korėja teigia, kad taikysis į „Li Men Bako išdavikų grupę… ir konservatorių žiniasklaidą, kuri naikina nešališką viešąją nuomonę“. Pasak Šiaurės Korėjos kariuomenės, jų veiksmai „viską per tris minutes pavers pelenais“.

Praėjusį penktadienį Pchenjane protestavo dešimtys tūkstančių žmonių. Jie už įžeidimus reikalo Li Men Bako mirties.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)