Lietuvos moksleivio programuotas robotas nugalėjo tarptautinėse futbolo varžybose (Video)  (3)

Balandžio 26 - 28 dienomis vykusiame tarptautiniame "RoboCup Junior" konkurse Nyderlanduose pirmą kartą istorijoje su savo sukonstruotais robotais pasirodė Lietuvos moksleiviai: Matas Razgūnas ir Rokas Žilinskas iš Vilniaus (komandos narys Juozas Laukys, gaila, važiuoti negalėjo), atstovaujantys Robotikos mokyklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Matas Razgūnas ne tik pirmą kartą tokiame konkurse atstovavo Lietuvą, tačiau ir įveikęs komandas iš Vokietijos ir Olandijos, laimėjo pirmąją vietą. Laimėjęs Matas gavo kvietimą dalyvauti pasaulinėse RoboCup Junior varžybose, šiemet vykstančiose Meksikoje, o kitais metais irgi Nyderlanduose.

Robotų futbolo RoboCup Junior konkurse varžosi 9 - 19 metų amžiaus pradinių ir vidurinių mokyklų moksleiviai su savo sukurtais robotais. Žaidimo metu dviejų robotų komanda prieš kitus du robotus turi autonomiškai surasti kamuolį, vartus, gintis ir pulti kaip tikrame futbole. Paleidus programą dešimt kėlinio minučių programuotojas neturi teisės robotui duoti tolesnių nurodymų, programos keitimų. RoboCup Jr Dutch Open žaidynėse dalyvavo komandos iš įvairių Olandijos, Vokietijos miestų ir Vilniaus.

Gaila, dėl sankcijų, moksleivių komandoms iš Irano nebuvo išduotos vizos.

Tuo pačiu metu vyko ne tik moksleivių, bet ir suaugusiųjų konstruotų ir programuotų robotų konkursas RoboCup Dutch Open. Šiame konkurse robotai žaidė įvairaus dydžio laukuose, kamuolį kartais pasiųsdami kitiems robotams virš galvų, gerai koordinuodami perdavimus tarp komandos narių.

Buvo ir nerangių robotų - Aibo šuniukų, kurie nerangumą puikiai kompensavo mielumu.

Atskira rungtis - namų pagalbos robotas. Specialiai varžyboms sukonstruotame bute be stogo robotai turėjo klausytis šeimininko komandų, paliepti atnešti kolos stiklinę.

Kitais metais šios užduoties sumažintą modelį ketinama paskelbti ir moksleiviams.

Konkurso organizatoriai, Eindhoveno technologijų universitetas taip pat pademonstravo robotų orkestrą, grojantį būgnais, skudučiais, gitara, vien robotais.

Renginio metu vykstančių varžybų transliacijas buvo galima matyti dar rinkoje nepasirodžiusiais, prototipiniais trimatį vaizdą rodančiais ekranais, kuriems nereikia akinių.

Sužinojusios, kad Lietuvoje moksleiviai taip pat programuoja robotus, komandos iš Vokietijos nekantriai klausinėjo, kada galėtų atvažiuoti pasivaržyti į Lietuvą. Nors robotų futbolo varžybų Lietuvoje dar nevyksta, Robotikos mokyklos įkūrėjas Paulius Briedis tikisi, kad tiek Mato pergalė, tiek užsieniečių susidomėjimas varžybomis Lietuvoje, paskatins moksleivius bei mokytojus aktyviau domėtis robotų futbolu ir pačių robotų kūrimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: