Naujoji operacinė sistema „BlackBerry 10“: ar RIM pasivys išmanizacijos traukinį? (Video)  (4)

Telefonus „BlackBerry“ gaminanti kompanija „Research In Motion“ (RIM) antradienį pristatė naują savo operacinę sistemą „BlackBerry 10“, kuri bus diegiama būsimuose jos telefonų modeliuose. Ekspertai pastebi, jog dalis pademonstruotų funkcijų primena konkurentų produktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pristatydamas naująją sistemą RIM vadovas Thorsteinas Heinsas pabrėžė, kad tai nėra galutinė jos versija. Taip pat renginyje pademonstruotas ir 4,2 colio įstrižainės ekraną turintis naujas telefonas „Dev Alpha“, kuris buvo išdalintas programuotojams. T.Heinsas akcentavo, kad šis modelis yra skirtas tik programų kūrėjams, o rinkai bus pristatytas kitoks įrenginys – tiek išvaizda, tiek kai kuriomis funkcijomis.

Funkcijas nusižiūrėjo?

Labiausiai į akis krinta tai, kad „BlackBerry 10“ galimybės buvo demonstruojamos vien lietimui jautrų ekraną turinčiu telefonu, be fizinės QWERTY klaviatūros, kurią iki šiol kompanija taip garbino. Kyla klausimas – ar RIM nusileido savo principams ir seka kitų rinkos žaidėjų pėdomis? Visgi kompanijos atstovai tikina, kad naujoji platforma bus pritaikyta ir fizinę klaviatūrą turintiems įrenginiams, kurie ateityje toliau bus gaminami.

Į verslo segmentą nusitaikiusi įmonė nemažai dėmesio skyrė ir fotokamerai. „BlackBerry 10“ fotografavimo programos išskirtinė savybė – galimybė išsirinkti vieną kadrą iš kelių, padarytų prieš pat vartotojui nuspaudžiant fotografavimo mygtuką ir po to. Taigi jei fotografuojamas žmogus sumirksėjo, galima pasirinkti kadrą, kuriame jis nebus užsimerkęs. Tiesa, kone identišką funkciją jau turi anksčiau šįmet pristatyti HTC „One“ serijos išmanieji telefonai.

Smarkiai pasikeitė ir telefono valdymas. „BlackBerry 10“ operacinė sistema atpažįsta įvairius gestus, skirtus valdyti programas – jas įjungti, uždaryti, perjungti ir kt. RIM atstovai teigia, kad uždarytos programos toliau lieka dirbti fone. Visa tai, o ypač valdymas, smarkiai primena „Nokia“ pernai metais pristatytą operacinę sistemą „MeeGo“, kuri įdiegta telefonuose „Nokia N9“.

Tų, kas rašys tekstus ar žinutes virtualia klaviatūra, laukia įdomus patobulinimas: žodžių nuspėjimas pagal raides. T. y. sistema pagal kontekstą bandys nuspėti, kokius žodžius jūs norėsite rašyti, ir atitinkamus variantus rodys virš atitinkamų raidžių (pvz., „then“ – virš T, „never“ – virš N ir pan.). Jei vartotojas norės pasirinkti siūlomą žodį, tereikės spaudžiant atitinkamą raidę braukti pirštą aukštyn. Žinoma, tokius pasiūlymus bus galima išjungti.

Žodžių siūlymas nėra naujovė, bet būtent toks jos pateikimas skiriasi nuo konkurentų platformų.

Traukinys nuvažiuoja

Programuotojus nudžiugino žinia, kad „BlackBerry 10“ palaikys konkurentės „Android“ programas, o taip pat programėles, sukurtas HTML5, „Adobe Air Flash“ ir CSS kalbomis. Neliko užmiršti ir žaidimų mėgėjai: jiems žadama įspūdinga grafika, kokybiškas ir patogus valdymas bei 10 naujų žaidimų premjerų, vos startavus naujajai platformai.

Visgi apžvalgininkai mano, kad RIM pavėlavo į modernių išmaniųjų telefonų traukinį, tad įšokti į jį bus sudėtinga.

„Panašu, RIM suprato savo klaidas ir bando jas ištaisyti „BlackBerry 10“ sistemoje. Nors Thorsteinas, panašu, yra įsitikinęs, kad naujoji operacinė sistema išgelbės RIM ir „BlackBerry“ prekės ženklą, mums atrodo, kad kompanija smarkiai vėluoja į modernių mobiliųjų vakarėlį. Paklauskite „Windows Phone“, kaip jiems sekasi. Nekaip. Norint prikelti „BlackBerry“ prireiks stebuklo“, – mano tinklalapioDvice.comžurnalistas Raymondas Wongas.

Siūlome pasižiūrėti trumpą naujovių anonsą:

Taip pat galite pasižiūrėti visą renginio įrašą:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: