80 proc. Baltijos šalių gyventojų mano, kad vyriausybė turi suteikti paramą žaliajai energetikai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Aklas 2012-05-10 12:34
Tai tik parodo kokie mes nevastybiški. Vyriausybė tegul remia, tik pamiršta, kad vyriausybė mūsų pinigais ir remia. O dar idomiau, kad niekas asmeniškai ištikrūjų nenori mokėti brangiau už ta žaliają energiją
immortallt 2012-05-10 12:47
Pirma, jei jau rasai nesveplai, tai rasyk taisyklingai, o tai klaidu kiekvienoje eiluteje bent po viena. Antra, zalioji energija ilgu laikotarpiu pigesne, nei bet kas kitas. Deja, tai nauja palyginus, nera dideliu imoniu, kurios is apyvartiniu galetu investuoti ar tiesiog susikure fondai, kurie galetu uzsiimti siuo verslu, nes realiai kol kas dar gerokai per daug reguliavimu yra - turi gauti palaiminima bent 10 instituciju.
faktas 2012-05-10 12:48
Vyriausybė žalios energetikos tikrai nerems dar labai ilgą laiką. Na nebent dėl vaizdo skirs kelis šimtus milijonų. Vyriausybė labai daug investavo į atominę energetiką.
Eidumukas 2012-05-10 12:53
Daugiau mažiau bet remia. Pagrindinės politinės partijos juk sutinka, kad reikia lygiagrečiai vystyti tiek atominę energetiką, tiek žaliąją.
SuperHP 2012-05-10 13:09
Bet gal Lietuvai apsimoka labiau vystyti branduolinę energetiką, nes kaimynai, jos atsisakę, turėtų elektrą pirkti iš mūsų. Žinoma, nereikėtų atsisakyti ir "žaliosios" energetikos, nes turbūt vis tiek kažkada reikės pereiti prie jos.
Aklas 2012-05-10 13:10
immortallt 2012-05-10 13:38
Del saules bateriju elektrai - sutinku 100%. Del biokuro ir vejo neatsiperkamumo - visiskai nesutinku. Del atomines kainos, neradau vis dar neva vieso verslo plano. Gal kas matet ? Tai kokia alternatyva pagal tave pigiau nei vejas, kuris po 12 metu gamins su ~6ct/kwh savikaina ? Biokuro savikaina, jei gaminame tik elektra bus didele, nes 2/3 yra silumos. Bet per metus mes sunaudojam ~10TWh silumos! Taigi, galetume pagaminti 5TWh elektros ziema, dali elektros eksportuodami i uzsieni per jungtis, o vasara galetume ja atsiimti. Sitaip realiai balansas bus ~0 bei ekonomika uzdirbs kruva pinigu bei sutaupys varototjai. Ir jungtis reikia naudot! Kitaip, kam mes jas statom ?
gadiminas 2012-05-10 13:39
O tai nepakanka jog saulės elektrą superka valstybė 5 kart brangiau nei kad kitos rūšies? O atominės elektrinės valstybė neremia, nes tai komerciškai atsiperkantis projektas ir nėra ko jo remt.
immortallt 2012-05-10 14:05
Pirma, kad supirktu brangiau, tau reikia laimeti aukciona. Kad ji laimeti, jis turi buti rengiamas. Be to, tu gali oficialiai skirti lesas, realiai - iskelti salygas, kad negaletum tos paramos gauti, tad tai slidus reikalas. Ne atomines neremia, tikrai nefinansuoja visu studiju, tikrai neleidzia savo laiko ir pinigu bei rysiu deryboms. Tikrai neinvestuos savo pinigu su itin palankiom salygom. Tikrai nepasinaudos LE sukauptais pinigais ir pan ir pan. Parodykite man versla, kuris gali pasiskolinti >10 metu laikotarpiui uz 7-8% palukanu. Tai kad nematot, dar nereiskia, kad paramos nera. Be to jo komercinis atsiperkamumas labai abejotinas. Jei neprivers musu pirkti brangesnes elektros nei po 15ct/kwh (didmenine kaina), tai atomine niekada ir neatsipirks.
Rukis 2012-05-10 15:17
Bet kadangi vyriausybėms dzin mūsų norai, galime ramiai toliau verkt ir emigruot.
Aklas 2012-05-10 15:19
immortallt nelabai turesiu laiko as sutavim pasigincyti is esmes maciau buvai ir lentele parenges AE vs atsinaujinantys. Taciau... Atsinaujinantys jau remiami manau pakankamai - strukturiniai fondai, tarifai. Ir tai kartais projektai sunkiai skinasi kelia, viena turiu kuris per plauka nuo ribos kada jau didina silumos kaina, cia jau nekabu apie elektros kaina. Zinoma tai liecia tik mazus miestus kur dideliu silumos poreikiu nera, plius katilui dirbant ne pinu nasumu jo atsiperkamumas dar labiau prailgsta/pabrangsta. Manau is visos Lietuvos poreikio 10 TWht puse atitenka maziesiems (netikrinau). Didziuosiuose miestuose jau daug kur stato ir taip biokura +siuksliu deginima. Kai kur jau ir taip yra pastatyta. Tikrai 5 TWhe tikrai neispausi is biokuro, plius pacio biokuro trukimus greitai susidarys, ir taip jau importuojama o ir vezti toli nelabai naudinga. Beje berots Lietuvos poreikis yra 9 TWhe, o gal ir didesnis siai dienai. Del AE finanasavimo, tai gal nevisai teisingai galvoji. Ar matei sutarti pvz del studijos tarp studijos rengejo ir premiero pvz? Ar studijos rengejas turi tai nemokamai padaryti? Stato tai valstybe, o tiksliau valstybine imone per kuria visas finanasavimas ir eina. Ar privati imone irgi gauna pvz technini projekta nemokamai? Lieciant AE verslo plana tai teisus, maciau tik nusiskundimus, kad jo nera. Irgi noreciau pamatyti bent apibendrinta Beje pamastymui, pabandykit dabar staiga pakeisti visus automobilius į elektroautomobilius ir pabandykit paprognuozuoti koks atsiras elektros energijos poreikis.
immortallt 2012-05-10 15:36
Aklas, nesakau, kad reikia paramos finansines atsinaujinantiems. Pvz. visoje europoje tik 2 salyse vyksta konkursai del vejo energijos supirkimo. Tai yra Prancuzija, kuri turi energijos pertekliu ir Lietuva, kuri turi didziuli deficita. Tebunie tie aukcionai (aukcionai garantuoja supirkimo kaina 12-ai metu), bet jie neorganizuojami! TYCIA! Cia skatinimas ? Biokuro jegaine jei nori pastatyt - oi kiek tau trikdziu prisijungti prie silumos tinklu ir elektros tinklu. Kruvas visokiu leidimu, kuriu tik maza dalis reikalinga. Del AE finansavimu, taip viskas mokama ir kalbu ne apie tai, o tai, kad sitos lesos bus nurasytos i valstybes sanaudas, tai yra didzioji ju dalis jau nurasyta. Siek tiek is vidaus buvo pasakoje, kad milijonai metama advokatams, marketingui ir pan. kad padetu formuoti visuomenes nuomone. As buciau uz atomine, jei butu koks nors finansinis pagrindimas, kuris butu logiskas, kad atomine apsimokes. Dabar ka girdziu apie kainas, tai skiedalai. Pvz. kazkas sake, kad draudimas bus pilnas, tik vienas niuansas, pilno draudimo nuo AE avarijos NERA, buna berods maks 250 milijonu. Japonija patyre virs 100 milijardu USD nuostoliu. Kitas dalykas, atomines VISADA brangsta. Pasiimkit kuria norit sali, net Suomijoje, kur korupcija neegzistuoja praktiskai, jau pabrango 2x, jei dar uztruks ilgiau nei planuoja, gali buti ir 3x. Jei pvz Hitachi tokia tikra, kad pastatys uz 18mlrd tai tegul prisiima rizika sau uz statybu brangima ir velavima. Bet taip gyvenime nebus, nes zino, kad sitaip neivyks. Tegul investuoja tik privatus kapitalas, o valstybe islaiko kontrole tik del saugumo neima jokiu pinigu bei nepasiraso supirkimo sutarciu. Nes dabar garantuotai bus taip, kad nepagamins elektros po 15ct/kwh ir mes mokesim po kokius 28ct/kwh kaip minimum. O tuo metu, kai paleidines atomine, vejo jegaines jau parduos elektra rinkos kaina, o kintamieji kastai bus max 8ct/kwh.
Aklas 2012-05-10 16:39
Del aukcionu, as gal siektiek dziaugiuosi, kad jie pristabdyti, nes 30 cnt gamybos kaina didina VIAP dali ir to pasekoje galutine elektros energijos kaina man kaip vartotojui. Gal but tai laikina del krizes kad nedidetu galutine kaina ir neerzintu elektorato. Be to Kruonis jau paskelbe apie pletros planus kuriu pagrintas butent balansuoti vejo jegaines. Gal but jau truksta pajegumu tam balansavimui atskirais laiko momentais? Nors gal maziau tai tiketina, bet tokia pletra turbut ne be pagrindo, po to seks ir vejo jegainiu pletra gal. Tarp kito prisiminiau kad kruonio NVK lyg ir ~0.74 taigi grubiai balansuojant vejo jegaines kruonio atidavimo kaina turetu buti ~37,8 cnt. zinoma taip grubiai negalima primetineti, bet siokie tokie skaiciai. Del siluminiu pasijungimu ir lieciant biurokratija, tai visoje lietuvoje ir visuose sektoriuose tos biurokratijos galetu per pus sumazeti. Beje VKEKK kazka ruosiau jau siuo klausimu. Gal but ateityje turetu buti sukurtas ir silumos supirkimo aukcionas, kaip kad yra ir su elektra. Del AE milijonu svaistomu, tai nieko neteko girdeti, bet didelio piaro teigiama linkme tikrai nera daug, as daug daugiau matau antipiaro ir man siek tiek kelia tai nerima. Kad advokatam daug isleidzia tai tikiu, vistik sutartys pasirasomos gana rimtos. O del AE naudingumo pagrindimo nebesivelkim i diskusijas, abu nematem verslo plano, tad tai tik prognoziniai pamastymai. As tikiu, kad jus isreikalausit parodyti ji, nes ir as noriu ji pamatyti
immortallt 2012-05-10 18:52
Visi naudingumai, kastai ir visa kita, paremta pasaulio vidurkiais. Atominiu kainos nepinga ir nepigo ne vienais metais, nes reikia daug zaliavu ir kuro/energijos, kad vykdyt statybas. Naujausia atomine panasaus tipo - Turkijoje. Didmenine supirkimo kaina 32-33ct/kwh. Pats skaiciuoju palukanas optimistiniu scenarijum - 15ct/kwh butinai turi eiti finansavimui, kad susimoket palukanas ir grazint paskola per 20 metu. 15!!!! 8ct/kwh yra minimumas, kiek kainuoja operuot atomines elektrines. 23ct/kwh, jau minimalus kastai.
Kirtiklis 2012-05-10 19:23
O jūs matėt kad kas nors imtų ir pigtų? Per pastarąjį dešimtmetį viskas tik brango ir brangsta visose srityse. Todėl nereikia labai tempti gumos nes dar palaukus dešimtmeti tikrai daugiau reikės mokėti. I visi projektai pradedami vienokiom kainom, ir baigiami jau pabrangę, nes niekas nepinga o toliau brangsta.
immortallt 2012-05-10 20:13
Vejo jegaines pinga ir sparciai Saules energija atpigo jau 10 kartu. Vejo jegaine nuo uzsakymo gamykloje iki pastatymo uztrunka 2-3 menesiai - nera laiko pabrangti statyboms. Biokuro katilas pastatomas per max 6 menesius, jei itin sudetingas ar galingas projektas, kaip siuksliu deginimo imone 1,5 metu. Sitos technologijos irgi pinga.
enternald 2012-05-11 00:35
Vėjas būtų idealus sprendimas, jei ne viena problema: energijos akumuliacija ir balansavimas. Kaina netik tiesioginė, bet ir akumuliacinės infrastruktūros, kuri būtina (priminsiu sausumos vėjo elektrinės vidutinis N.K. yra 20-30 procentų, t.y. dirba penktadalį laiko, kitą nieko neveikia). Galima apsieiti ir be akumuliacijos, bet tam reikia tokios pačios galios šiluminių jegainių, kas praktiškai vėjo jegaines paverčia tik šalutiniu šaltiniu ir riboją pačių elektrinių galią (jei vėjo jegainių bus per daug, o naktį vėjo energijos bus sunaudojama mažai, tai praktiškai be akumuliatorių teks stabdyti veikiančias turbinas ir palikti nesugeneruotą potencialą). Yra keli sprendimai kaupimui nereikalaujantys milžiniškos infrastruktūros: panaudotos elektromobilių baterijos tinkančios kaupimui (idėja elektromobilių masinės gamybos teks palaukti), kurios po 10 metų atitarnavusios automobilyje, gali būti sandėliuojamos kaip elektros tinklo kroviklio. Bet ar Lietuvoje ar kur nors Europoje yra 10 metų pravažinėtų elektromobilių, kurių akumuliatorius tinka kaupimui. Kitas variantas yra įmonės, kurių gamybai sunaudojama nemažai elektros procesui, kurio metu išsiskiria šiluma, gamintų šiltą vandenį iš perteklinės elektros ir tiektų miestui (netiesioginis energijos kaupimas) ir t.t. Bet vėlgi reikia smart grid'o. Biokuras neturi vėjo problemų, bet šiuo metu esant biokuro monopoliui, niekas taipogi negerėja. Vėlgi norint efektyviai gaminti elektrą, reikia šilumą naudoti šildymui. Iš viso pigiausias šiuo metu ir mažiausiai išlaidų reikalaujantis projektas būtų tiesiog dujų terminalas ir elektrėnų vandenį užuot į ežėrą išleidus naudoti šildymui. Atominė ir vėjas yra panašioje padėtyje kainos ir galimybių atžvilgiu, biokuras geresnėje, bet biokuro auginimo rinka labai iškreipta ir neaišku, kaip biokuras nesikirs su maisto gavyba. Saulė lieka tik brangus žaisliukas žmonėms norintiems turėtį savarankišką energijos tiekimą ir brangus komercinis projektas, bent kolkas.
immortallt 2012-05-11 01:02
Ir visai pamiršai elektros jungtis tiek su rytais, tiek su siaure ir vakarais. Taip pat nera taip, kad vejo jegaines visai neveikia ar veikia 100%. Taip pat ir atomine energija tenka balansuoti, nes kiek teko permesti tokio tipo reaktoriu veiklos aprasymus, tai sitie reaktoriai vidutiniskai neveikia net 80% laiko per metus! Nors pries tai maniau, kad 95% laiko veiks, taigi ar taip, ar taip reikia balansuoti. Tik cia tektu balansuoti iskart visa ta srauta, o ne palaipsniui, kaip butu su veju. Be to, vejo kuo daugiau jegainiu statoma, tuo yra stabilesnis tiekimas. Biokuro monopolis ? Daugiausia biokuro dabar Lietuvoje yra valstybiniuose miskuose - parduoda uz paruosimo savikaina - niekas neperka. Nes visi susidejo pecius, kurie gali deginti tik malkine mediena. Del biokuro kirtimosi su maistu - puse poreikiu energetiniu patenkinti gali misko kirtimo ir valymo atliekos - nesikerta. Didmiesciu ~40% silumos poreikiu gali patenkinti miesto generuojamos siuksles irgi nesikerta. Taip pat galima panaudoti mazai derlingas zemes < 35-40 balu, kur nenori ukininkai nieko auginti. Jei valstybe skirtu lengvatines paskolas ar uz jas laiduotu - problemu nebutu plesti. O tokiu zemiu Lietuvoje simtai tukstanciu hektaru. 400,000 ha patenkintu LT dabartinius silumos ir elektros poreikius - 100%. Biokuro lietuvoje praktiskai neauginama. Del saules sutinku - ji tinka tik karstam vandeniui ruosti.
enternald 2012-05-11 08:57
Monopolis yra ne tiekime, o supirkime. Šiaurės Lietuvoje nederlinga žemė išnaudojama žilvyčiams, tačiau ne visi ūkininkai turi galimybę juos priduoti, nes supirkėjas vienas - "Dalkia". Žinau istorija apie du vaikinus nusipirkusius aparatūrą smulkinti žilvyčius ir negalėjusius parduoti biokuro, nes nesutiko supirkėjas iš jų pirkti. Vieną partiją tiesiogiai šiaip ne taip prakišo Utenos šilumininkams. Mediena parduodama į pečius ir privačius namus, bet tiekėjai energijos gamybai irgi neperka. Bėda būtų išspresta tiesiog biokuro birža, nes dabar jei nori biokuro elektrą gaminti turi surinkti biokurą, jį apdoroti ir pats kūrenti savo pasistatytoje elektrinėje, nes niekas nepirks iš tavęs. Apie žilvyčius jau minėjau. Tiesa tos pačios nederlingos žemės taipogi augina kultūras kaip grikiai, tinka ganymui ir t.t. Problema čia ne žemės stygius, o darbo ir technikos tai žemei išdirbti. Pagerinus įdarbinimo tvarką kokiai savaitei, darbo vieto ūkiuose atsirastų. Gal net darbo biržos bedarbius galima būtų panaudoti rinkimui. Kaip ir kūrenimas šiukšlėmis pagerintų padėti. Bet šiukšlės neturi vienos savybės, kurią turi tikras biokuras: vadinamasis carbon neutrality. Ir vėlgi problema su biokuru viena: supirkimas. Kol vieno paprasto įstatymo nebus tol niekas nesikeis.
immortallt 2012-05-11 09:43
eee del jungties, tai jei jau ja stato, nera numatyta, kas ta darba atliks ? Nes kiek zinau kabelis ateis i pastote prie Klaipedos i Kiskenus (didziausia pastote Klaipedoje, kiek pamenu). Ta pastote dabar turetu jau but rekonstuorjama - praktiskai viskas palaipsniui isgriauta ir padaryta pilnai automatine pastote, kuri bus stebima nuotoliniu budu - ismesta aptarnaujantis personalas, kuris ten dabar trinasi. Tai kiek supratau, visa konvertavima jie ir atliks. Nesu as fizikas ar pan, ieskau visur ekonominio pagrindimo ir metau idejas, ka galima daryti - jas visada reikia patikrinti. Del biokuro supirkimo, sita zinau labai labai gerai Siaip yra 3 imones kas superka - Fortum Heat, Bionovus (tavo mineta) ir Litbioma gali supirkti. Bet problema islieka, ju antkainis ~100%. Pats problemos sprendima i vardinai - biokuro birza. Istatymas vel istrigo - kazkam neparanku. Del jo pacio auginimo - Lietuvoje jo auginama max 1000ha, oficialiai kiek zinau ~600ha. Tai per metus +- patiekiama vidutiniskai 24GWh zaliavos arba isvertus kitaip, toks plotas galetu aprupinti tik 3MW galingumo elektrine 100%. Del siuksliu, na kaip ziuresi... Jei siuksliu isvengti neina - tai pudamos savartyne jos isskirs metana, CO2 ir kitas dujas, kurios dar blogiau nei CO2. Zinoma, jei siuksliu kiekis vos ne tycia skatinamas generuoti didesnis - tada nieko gero.