Vokiečių profesorius laukus siūlo paversti saulės jėgainėmis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2012-05-12 13:50
Man keistokos tokios agitacijos, daryti tai kas neapsimoka, mazdaug "pirkite apple plansetus nes jie yra technikos ateitis" nesigilinkite i tai, kad jie yra silpni, o kaina ispusta 5 kartus ir nesvarbu, kad istustins jusu kisenes. Cia galioja taspats principas, kaip ir su kompais, PV paneles vis pinga ir kai pasieks tokia kaina kai tikrai atsipirks, visi masiskai ir naudos. PS. esu "zaliasnis" uz dauguma zaliuju.
sabotan 2012-05-12 13:54
Tai kad zalieji neskaiciuoja kiek reikia uzterst gamta statant saules kolektorius hidro elektrines vejo elektrines. Zaliuju logika atsinaujinatis saltinei gerai bet kad jie didina co2 emisija tai px
Domas1 2012-05-12 14:34
Jei tureciau milijardus kaip Gatesas, tikrai bent viena is ju investuociau i saules jegainiu ne tik technologijas bet ir realizacija, manau jas l. apsimoketu statyti pvz sacharos dikumoje juk ten toks didziulis nenaudojamas plotas. Zinoma viskas atsiremia kie turi pinigu, jei pas tave skyletos kisenes tai nera ko cia svajoti apie tai, tas pat kas ir apie LED technologija kuri tikrai superine, bet velgi kaina :] Na bent jau ateityje gal po kokiu 10-20metu elektra is saules elektriniu bus itin pigi jeigu ju kolektoriai atpigs bent jau 10x ar net 20x kartu, tada apie jokias atomines elektrines niekas ne tik neinvestuos bet jos bankrutuos :]]
mobilunkas 2012-05-12 14:45
idomu kiek energijos pagamintume nugriove tuos saules energijos ploksciu laukus, ir tuos laukus uzsodinus hibridinemis drebulemis ar gluosniais, ir kiek kartu tai butu pigiau? kiek kartu padidetu CO2 sugerimas, kiek kartu daugiau turetume medienos is misku, nei is fotoelementu? kiek kartu butu gamta maziau uztersta fotoelementu gamybos atliekomis, bei nurasytais fotoelementais?
Aidziux 2012-05-12 14:55
Jei augintum drebules CO2 sugėrimas nei kiek nepadidėtų, nes tai ką augalai absorbuotų, viską išmestum atgal į atmosferą degindamas juos. Be to mikroelementai būtų išsiurbti iš dirvos ir tektų jas tręšti.
immortallt 2012-05-12 16:22
Yra zalieji kurie neskaiciuoja, yra zalieji kurie skaiciuoja. Pvz vejo jegaine tersia gamta kol pastatoma apie 2x maziau nei atomine. Saules jegaines apie 3x maziau. Biokura ivertinti gerokai sunkiau, bet realiai jei pereisim prie svaraus kuro logistikoje, praktiskai bus artima 0 emisija, tik tiek, kiek reikia cementui pagaminti ir peciui. Del saules jegainiu, na kol kas sutinku, LT tikrai neapsimoka ju daryti.
edgarasl 2012-05-12 17:04
Tai gerai, gaminkim saules elementus Lietuvoj, irengineja tegul irgi lietuviai, o vokieciai tegul perka. Gudrus labai.
technologas 2012-05-12 17:15
Aišku gudrūs, ieško durnesnių. O kur kitaip?
vyteniss 2012-05-12 17:20
Kas dėl sacharos,tai yra projektas pradėtas visą europą apjungt atsinaujinančia energetika. "Desertec" vadinas. Kiek žinau Lietuvos vyriausybei buvo irgi pasiūlymas prisidėt,tik mes atsisakėm (kiek žinau tiek estai,tiek latviai prisideda)
Arns 2012-05-12 18:15
ir kam mums reiktu prie to prisidėti? Sachara toli, praktiškai kol visais tinklais iki mūsų prieis, tiek kiek paimsim bus prarasta dėl varžos. Tad ar verta taip švaistyti pinigus? Tegu statosi susimetę aplinkiniai kaimynai, o dabar greičiau ES projektas siekiant išplauti pinigus bei eilinį kartą pademonstruot solidarumą, bet ekonomiškai nepagrįstą.
immortallt 2012-05-12 18:47
Arns, kiek zinau Desertec projektas yra ne tik saules baterijos sacharoje, bet ir hidro ir vejo jegaines Skandinavijoje, vejo ir biokuro jegaines Pabaltyjyje ir t.t. http://en.wikipedia.org/wiki/File:DESER ... _large.jpg - labai gerai apibendrina.
vyteniss 2012-05-12 22:10
Taip,tokio mąsto projekto realiai dar nėra buvę
DBA 2012-05-13 00:06
as siulyciau musu apleistus laukus padaryti dirbamais, investuot i uki, o ne neatsiperkanciom baterijom apsikraut, kuomet aplink vis dar stovi atomines, tepalines, hidro elektrines
vyteniss 2012-05-13 00:51
Realiai nėra elektros-nėra išvis nieko. O dėl tų žemių tai nėra kam jos prižiūrėt-ūkininkų mažėja
immortallt 2012-05-13 01:55
Ukininku ir turi mazet. Efektyviai auginti gali tik stambus ukininkai, kurie augina virs 500ha, o dar geriau nuo kokius 2000ha. O ne zemiu nera kam priziuret, o zemes atstatymo istatymas yra durnas. Miestieciams isdalina po pora hektaru ir isardo valstybes turetus sklypus kuriu dydziai buvo nuo 100ha iki didziausia teko matyt 5000ha. Esme ta, kad zeme turetu but tik nuomojama ukininkams aukciono principu kokiems 5 metams. O miestieciai nei patys naudoja zeme, nei pasivargina ja isnuomot, o tikisi parduoti pora hektaru kaip zeme miesto centre - uz kokius 100,000. Viska pakeistu normalios baudos ir sutvarkytas registras - pravaziuoja savivaldybese atitinkami zmones per laukus ir visur kur nepriziureta ikali baudas 500LT/ha.
Vytax 2012-05-13 08:36
Nereikia jokių registrų, viskas jau yra. Nedeklaruoji dirbamos žemės ar ji buvo išbraukta iš deklaruojamų žemių registro - susimoki metų gale po 5000Lt už ha. ir bus tvarka.
immortallt 2012-05-13 10:24
Tikrai nera ? Paminesi Agrowill ir LinasAgro. O kodel tai apsimoka tureti ? Todel, kad tada atsiranda masto ekonomija. Kodel sakau zemes grazinti nereikia ? Nes tai susmulkina sklypus. Tegul ismoka po tuos kelis tukstancius litu, kuriuos gautu is nuomos/pardavimo. Siuo metu isalina ant visu norinciu ir turinciu ukiniko pazymejima. Dazniausiai tai praktiskai spekuliantai, kurie pasiima bet koki zemes gabaliuka, kad tik gaut pinigu. Siuo metu bauda uz nedirbama zeme 50-200LT uz SKYLPA visa ir jei kokia nors ES ismoka gavai - turi grazinti. Per praeitus metus tokiu baudu buvo 14 israsyta. Zemes registras yra, bet ne visi sklypai sutvarkyti, yra gan didele dalis, kur nezinomi savininkai (butent kur daugiausia apleista), kitas dalykas, prie turto registro nepateikiami kontaktai. Cia aisku prasta komunikacija tarp valstybes departamentu kalta. Kodel as uz nuoma ? Todel, kad tai palika zemes kontrole valstybes rankose - neleidzia su zeme spekuliuot, o paskirsto tarp norinciu ja dirbti. Galima ilginti nuomos termina pvz iki 20 metu su salyga, kad jei investavo i infrastrukturos gerinima, galetu nuomotis rinkos kaina iki tiek, kiek pagerinimai tinkami naudoti. Melioraciniai irenginiai berods ar tai 40 ar 60 metu (priklauso berods nuo tipo ar kaip, nes dokuose taip buvo parasyta)
Vytax 2012-05-13 11:31
Tokiu atveju spekuliacijos vis tiek išliks. Tik spekuliacijas darys ne privatūs asmenys ar įmonės, o valstybė. Ir tai nieko iš esmės nekeičia. Pats optimaliausias variantas kai žemė yra ją dirbančiojo nuosavybėje. Tiesiog pas mus reikia sutvarkyti mokestinę sistemą taip kad dirbamą žemę neapsimokėtų laikyti nenaudojamą.
immortallt 2012-05-13 14:51
Vytax, nu tada reiskia mes sutariame tik nesusikalbejom, bent jau as Del zemes dalinimu, tai turejau omeny, kad anksciau reikejo to nepadaryt. Del efektyvumo veiklos - nezinau kaip yra, bet va senelis mano buvo ukininkas, bet tai buvo pries >10 metu, tai kiek pamenu, technikos reikia daug. Traktoriai ir kombainai didieji, kurie dirba itin efektyviai - brangus. Be to ir supirkimo kainos visai kitos kai esi didelis. Kai esi didelis gali spjauti ir ant tarpininku. O siaip nesuprantu kodel ukininkai nesusikooperuoja, neisteigia bent pieno perdirbimo imones. Nebutinai per ten reiktu parduot, bet turetu labiau skaitytis su tiekejais. Ai beje, su dviratuku ant moletu plento pravaziavau siandien imone, kuri testuoja saules baterijas, tuo metu biski lynojo, tai efektyvumas buvo ~30%. Vaziuojant atgal, pro debesis biski islindo saule, efektyvumas pakilo iki 80-90%