Vėl populiarėja benzininiai automobiliai  (15)

Automobilių rinkos tendencijos rodo, kad pamažu į populiariausiųjų viršūnę vėl kopia benzininiai automobiliai. Tokius duomenis atskleidė naujausias „Autoplius.lt“ barometras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas rodo, kad praėjusių metų pirmąjį ketvirtį 80 proc. visų paieškų automobilių skelbimų portale Autoplius.lt buvo susiję su dyzeliniais automobiliais. Šiemet tendencija keičiasi – 76 proc. užklausų buvo skirta dyzeliniams automobiliams, o 24 proc. – benzininiams.

Dujomis varomų automobilių paklausa nedidėja, tačiau pasak automobilių rinkos eksperto Viktoro Daukšto, greičiausiai padėtis prabėgus keliems metams keisis, mat benzino ir dyzelino kainos ir toliau didės.

Šiandien dyzelinių ir benzininių automobilių kainų skirtumas siekia nuo 30 iki 70 procentų.

Tyrimas parodė ir tai, kad lietuviai pradėjo rinktis naujesnius automobilius. Automobilių, kurie Lietuvoje registruojami pirmą kartą, vidutinis amžius yra 4 metais mažesnis nei bendras rinkos vidurkis – 10,6 metų. Vidutiniškai naudotas automobilis kainuoja 10,6 tūkst. litų, o naujas – 68,1 tūkst.

Automobiliai 2012 m. pirmąjį ketvirtį, lyginant su 2011 m. paskutiniuoju ketvirčiu, brango nuo 2,7 iki 12,8 proc., priklausomai nuo amžiaus grupės. Labiausiai – apie 12,8 proc. – brango prieš 11–15 m. pagamintų automobilių kainos, 10,5 proc. brango 16–20 m. amžiaus automobiliai. Brangimui įtakos turėjo tai, kad atšilus orams kainos visada kilsteli – tai susiję su sezoniškumu. Visgi autombiliai išliko pigesni nei prieš metus, kai Lietuvą buvo užplūdę pirkėjai iš Rytų šalių.

Nors automobiliai brango, tačiau vidutinė parduoto automobilio kaina išliko beveik nepakitusi (-0,8 proc.). Vidutinė kaina mažėjo, nes per pirmąjį ketvirtį bendrame sandorių katile persiskirstė naujesnių ir senesnių automobilių dalis – kai nuperkama mažesnė dalis naujesnių, vidutinė kaina krenta.

Pirmąjį kartą per paskutinius keturis ketvirčius naujų automobilių vidutinė kaina padidėjo. Lyginant 2012 m. pirmąjį ketvirtį su praėjusių metų ketvirtuoju kaina pakilo 4,6 proc. (nuo 65,1 iki 68,1 tūkst. Lt.).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
Autoriai: Dina Sergijenko
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: