ARM: mes užimsime didesnę kompiuterių rinkos dalį, nei „Intel“ – telefonų  (0)

ARM generalinis direktorius Warren East tikisi, jog kompanijos, gaminančios mikroschemas su jų architektūra, galės užimti didesnę nešiojamų kompiuterių rinkos dalį, nei „Intel“ – išmaniųjų telefonų. Abi kompanijos bando padidinti savo įtaką viena kitos rinkose: ARM tikisi išplėsti kompiuterių ir serverių rinkos dalį, o Intel susikoncentravusi į planšetinius kompiuterius ir išmaniuosius telefonus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ARM procesoriai naudojami beveik visoje modernių mobiliųjų elektronikos įrenginių pramonėje, paprastai turi pranašumą energijos suvartojimo ir mažesnės kainos srityje, tuo tarpu naudojami daugelyje asmeninių kompiuterių „Intel“ procesoriai tradiciškai galingesni. Warren East neseniai portalui „The Verge“ duotame interviu pareiškė, jog, jo manymu, ARM architektūros mikroschemas gaminančios kompanijos sugebės užimti 10 – 20 % nešiojamų kompiuterių rinkos iki 2015 metų. Iš kitos pusės, jis tikisi, jog „Intel“ tuo metu kontroliuos tik 5 – 10 % mobiliųjų įrenginių rinkos. ARM vadovas pavadino pirmą rinkoje pasirodžiusį „Intel“ telefoną „Xolo X900“ „visiškai normaliu išmaniuoju telefonu“, tačiau taip pat pareiškė, jog apie 20 kitų mikroschemų tiekėjų taip pat nusitaikę į šią gana konkurencingą rinką. Taigi bet kuriai kompanijai bus labai sunku dominuoti, nors asmeninių kompiuterių rinkoje toks dominavimas ir egzistuoja. „Kompanijai „Intel“ bus sunku tapti kažkuo daugiau, nei tiesiog dar vienu dalyviu“, – pažymėjo jis. „Tačiau ji bus visai patikimu žaidėju“.

„Intel“ kol kas nepranešė jokių prognozių išmaniųjų telefonų rinkos atžvilgiu, tačiau prezidentas Paul Otellini neseniai duotame žurnalistams interviu yra pareiškęs, jog kompanija tikisi užkariauti žymią išmaniųjų telefonų rinkos dalį ir ketina tapti dideliu žaidėju mobilių įrenginių rinkoje per artimiausius keletą metų. Jis taip pasakė, jog tikisi palaipsniui matyti industrijos apsijungimą, todėl išgyvens tik du – trys įtakingi mikroschemų tiekėjai.

Kaip žinia, kompanija ARM pati negamina mikroschemų, o tik licencijuoja architektūrą tokioms kompanijoms, kaip „Qualcomm“, „Texas Instruments“ (TI), „Apple“, „nVidia“ ir kitoms, kurios, savo ruožtu, gaminasi procesorius, kurie naudojami planšetiniuose kompiuteriuose ir išmaniuosiuose telefonuose. Tačiau „Intel“ mano, jog ji praktiškai pasiekė paritetą su ARM mikroschemomis energijos suvartojimo srityje, o tai leis perspektyvoje didinti savo mobiliosios rinkos dalį. „Intel“ ir AMD tiekia procesorius asmeniniams kompiuteriams ir serveriams, tačiau greitai jos čia susidurs su ARM sprendimų tiekėjais, kai tik „Microsoft“ pristatys operacinę sistemą „Windows 8“. Viena iš šios OS versijų, „Windows 8 RT“, pirmą kartą bus skirta ARM procesoriams.

ARM generalinis direktorius pažymi, jog „Windows 8 RT“ neturės tokio funkcionalumo, kaip versija, skirta x86 architektūrai, kadangi sena programinė įranga negalės dirbti ARM sistemoje. Kartu pridūrė, jog ARM mikroschemų gamintojai nepozicionuos savo įrenginių kaip asmeninio kompiuterio visiems poreikiams tenkinti. „Jei jūs žiūrite į vartotojams skirtus asmeninius kompiuterius, tai žmonėms būtina tik pasileisti interneto naršyklę, el. pašto programą, kai kurias programas iš „Office“ paketo, „Adobe Photoshop“ arba kažką panašaus, o taip pat keletą kitų programų“, – teigė W. East. „Todėl mes galime patalpinti ARM procesorių asmeninio kompiuterio širdyje, taip patenkindami didžiąją dalį vartotojų reikalavimų“.

Kartu kompanijos ARM galva pažymi, jog kompiuteriuose naudojami ARM procesoriai bus žymiai pigesni už „Intel“ procesorius, o tai bus žymiai patrauklesnis variantas kompiuterių surinkėjams. Paprastai mikroschemos išmaniesiems telefonams kainuoja apie $20 (~ 55 lt), tuo tarpu tradicinis „Intel Core“ sprendimas paprastai kainuoja $80 – 200 (~ 215 – 530 lt). W. East teigimu, kompiuteriams skirti ARM procesoriai kainuos tiek pat, kiek ir variantai išmaniesiems telefonams, arba šiek tiek brangiau. Jis pažymi, jog pardavinėdami procesorius už $25 vietoj $20, mikroschemų išmaniesiems telefonams gamintojai galės gauti žymiai daugiau pelno.

Ir nors „Intel“ procesoriai, skirti asmeniniams kompiuteriams, yra žymiai brangesni už ARM sprendimus, mobilių įrenginių segmentui skirta „Atom“ linija yra daug arčiau konkurento. Kompanija „Intel“, kaip teigia jos atstovas Jon Carvill, ketina su „Atom“ linija pasiūlyti tikrai konkurencingą kainą planšetinių kompiuterių, išmaniųjų telefonų ir hibridinių produktų gamintojams. Jis taip pat pridūrė, jog atsižvelgiant į „Windows“ platformą, Intel mikroschemos siūlo „didžiules galimybes ir patirtį produktyvumo, suderinamumo ir energetinio efektyvumo srityje – tai išskirs platformas su „Intel“ architektūra iš naujų rinkos dalyvių.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: