Ateities mikroprocesoriuose silicio tranzistorius pakeis grafeno baristoriai  (0)

Silicio pagrindu pagamintoms mikroschemoms yra daugiau nei 50 metų, ir, kai kurių mokslininkų teigimu, jos greitu metu turėtų užleisti vietą daug perspektyvesnėms medžiagoms. Šiuo atveju labai daug tikimasi iš grafeno, o mikroschemų kūrėjai jau intensyviai tyrinėja šios medžiagos privalumus ir netgi gamina pirmuosius naujos kartos mikroprocesorių prototipus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam tikrų laimėjimų, „prisijaukinant“ grafeną, maždaug prieš metus pasiekė kompanija IBM: tuomet buvo sukurtas mikroprocesorius, kuris dirbo 10 GHz taktiniu dažniu, o taip pat atskiri tranzistoriai, kurių persijungimo sparta siekė 145 GHz. Tuo tarpu grafeno lauko tranzistoriai, iš kurių turi būti formuojamos mikroschemos, kol kas dar nėra labai tinkami serijinei gamybai, kadangi pasižymi gana dideliu elektros įtampos nuotėkiu, todėl nėra galimybės suteikti dvejopos būsenos, kuri tinkama dvejetainiai logikai.

Spręsdami šią problemą, specialistai iš kompanijos „Samsung“ pasinaudojo silicio ir grafeno kombinacija, kad būtų sukurtas taip vadinamas Šotkio (Shottkey) barjeras, rašo interneto portalas Phys.org. Šis mechanizmas leidžia „atjungti“ įtampą tranzistoriuose, kartu neribojant grafeno savybės – didelio elektronų judrumo. Tokiu būdu gautas iš puslaidininkių pagamintas įrenginys pavadintas baristoriumi (barristor).

Savo išradimui užtvirtinti kompanija „Samsung“ įregistravo 9 patentus, kurie aprašo baristoriaus struktūrą ir funkcionavimo mechanizmą. Matyt, P. Korėjos elektronikos giganto specialistams pavyko išspręsti vieną iš sunkiausių problemų, kuri trukdė panaudoti grafeną puslaidininkių pramonėje. Dabar gi lauksime naujos informacijos, kada gi galėtų tokios mikroschemos pasirodyti serijiniuose produktuose. Juo labiau, kad „Samsung“ mokslininkai jau pademonstravo veikiančią baristoriaus schemą, kuri kol kas gali atlikti tik sudėties operacijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: