„Google“ gali pradėti fotografuoti Lietuvą „Street View“ projektui – už tai jai niekas negrės  (11)

Žmonių privatumu susirūpinusi Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) garsiai paskelbė neleidžianti JAV kompanijai „Google“ fotografuoti Lietuvos gatvių „Street View“ projektui, esą ji neturi tam teisės. Tačiau iš tiesų žmonių privatumo sargai negali priversti „Google“ nefotografuoti Lietuvos gatvių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liepdami „Google“ nekelti ratų į Lietuvos gatves inspekcijos atstovai remiasi Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, kuris numato, kad asmens duomenų (šiuo atveju – asmenų nuotraukų) valdytojas privalo turėti atstovą – įsteigtą filialą arba atstovybę Lietuvos Respublikoje. Kol atstovybės ar filialo neturi, kompanija negali būti įregistruota Asmens duomenų valdytojų valstybės registre.

„Asmenų privatumas gali būti pažeidžiamas tvarkant jų asmens duomenis (vaizdus) – nors į „Street View“ sistemą patenka jau apdirbtos nuotraukos, kur vaizdai yra suliejami, pats darbas su nuotraukomis (suliejimo procesas) vyksta ne Lietuvoje. Asmens duomenys keliauja į kitas šalis (pvz., Belgiją, JAV) ir šiame procese gali būti pažeidžiamos Lietuvos piliečių teisės. Norint tęsti projektą, „Google“ bendrovei reikalingas atstovas, kuris atitiktų duomenų valdytojo statusą ir kuris prisiimtų atsakomybę, jei asmenys kreiptųsi dėl savo teisių pažeidimo“, – paaiškino VDAI Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Grikinaitė.

Durų neužtrenkė

Ji pabrėžė, kad kol kas priimtas tik sprendimas neregistruoti „Google“ kaip duomenų valdytojo, tačiau apskritai projektas neuždraustas. „Google“ atstovai jau susisiekė su VDAI ir tariamasi dėl susitikimo artimiausiu metu.Abi pusės viliasi, kad teisiniai klausimai bus išspręsti ir projektas bus vykdomas.

Kas būtų, jei „Google“ atsisakytų paklusti VDAI reikalavimams? Pasirodo, nieko. Pagal įstatymą, kompanija „Google“ negali vykdyti tokios veiklos, kol nėra registruota mūsų šalyje. Bet kol nėra registruota – nėra ir ką bausti.

„Kol bendrovė nėra įsisteigusi atstovybės Lietuvoje, už sprendimo nesilaikymą „Google“ įstatymuose sankcijos nenumatomos“, – sakė A.Grikinaitė. Kitaip sakant, „Google“ gali nors šiandien pradėti fotografuoti Lietuvos gatves „Street View“ projektui ir už tai jai niekas negrės.

Įstatymų laikysis

Visgi nepanašu, kad interneto milžinas pasinaudos šią spraga. Bendrovę „Google“ Lietuvoje atstovaujančios agentūros „Grayling“ konsultantas Šarūnas Pundžius sako, kad derybose tikimasi pasiekti abiem pusėms naudingą sprendimą.

„Be abejo, „Google“ kaip klientas gerbia įstatymus ir nedaro nieko, kas jiems prieštarauja. Jei įgaliota institucija kažką sako, į tai yra reaguojama“, – teigė Š.Pundžius.

Tiesa, jis neslėpė, kad VDAI sprendimas nustebino.

Dar 2010 metais VDAI darbo grupė buvo nusprendusi, kad „Google“ galėtų Lietuvoje teisėtai vykdyti vaizdo fiksavimą „Street View“ projektui. Tuo pačiu pabrėžta, kad kompanija turėtų užtikrinti balansą tarp duomenų subjektų teisių ir privatumo apsaugos. VDAI darbo grupė sudarė rekomendacijas, kurių „Google“ turėtų laikytis vykdydama šį projektą.

„Mūsų supratimu, vykdoma veikla atitinka tas rekomendacijas. Visi veidai yra tušuojami, numeriai yra tušuojami, o kada tas puslapis tampa viešai prieinamu, galima pranešti apie netinkamas, šalintinas nuotraukas. Į tai iš principo yra atsižvelgiama“, – pastebėjo Š.Pundžius.

Primename, kad neseniai „Street View“ tarnyba pasipildė Estijos ir Latvijos gatvių vaizdais. Tačiau „Google“ paskelbus ketinimus fotografuoti Lietuvos gatves, VDAI pareiškė, jog  šis projektas kelia grėsmę žmogaus teisei į privataus gyvenimo neliečiamumą, nes fotografuojant gatves bus tvarkomi asmens duomenys – praeivių veidai, automobiliai ir kt.

„Google“ anksčiau laikėsi pozicijos, kad nuotraukos daromos esant viešose erdvėse, tačiau kai kurie kritikai pastebi, kad fotografuojant iš aukštai, ant automobilio esančios kameros, galima nufotografuoti ir, pavyzdžiui, už tvorų esančią teritoriją, kuri gali būti saugoma nuo viešumos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: