Ekspertai: Lietuva neišnaudoja biojėgainių potencialo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Fobus 2012-06-04 18:11
Manau, kad priežastis, Lietuva neišnaudoja biojėgainių yra dėl tinginystės. Atominė šiuo atžvilgiu paprasčiau - valdantieji prastumia vieną projektą, pasirašo sutartį (tuo pačiu ir užsikrauna ją ant pečių sau ir kitiems ateities valdantiesiems) ir viskas - kelio atgal jau nelabai yra. Bus atominė ir elektros. Biokuras, atvirkščiai, reikia kelių kadencijų kryptingo darbo, verslininkų neblėstančio noro, ekonominio klimato, kad bankai noriai skolintų ar kitų paskolų davėjų noro. Reikia tiekėjų persikvalifikavimo (auginti kultūras dar ir atsižvelgiant į jų ir jų liekanų panaudojimą biokuro ir elektros gamybai). Priklausomybė nuo derliaus, užsienio rinkų konkurencija. Reikia didelio susikaupimo. Per daug vargo . O gaila...
immortallt 2012-06-04 18:23
Na is tiekeju puses ne tiek ir daug vargo. Kokius 60-80% sildymo poreikio galima patenkinti misko kirtimo ir valymo atliekom. Uredijos mielu noru paruos ir pateiks tokius kiekius. Zinoma, idarbins daugiau zmoniu, isigyti technikos reikes ir pan., bet tai viskas vyksta palaipsniui. Verslininkai - padarytu normalias rinkos salygas, butu kita kalba. Po konkurso jau buvo ne vienas skambutis is verslininku puses ir vyksta siokie tokie informacijos mainai. Kliuvama butent ties visais rinkos reguliavimais ir biuroktratijom. Pradzioj manem, kad problema zeme, tai pavyko isspresti ir deja pasirode, kad klydom.
Fobus 2012-06-04 20:15
Dėdė miškininkas, mes patys žiemą šildomės iš savo miško. Bet tai darbas. Urėdijos sunkiai randa darbininkų, ypač tokių, kurie nėra prasigėrę ar apskritai pasirodo darbe. Gal privačiame sektoriuje kitaip, kitas atlyginimas. Valstybiniame nepasiūlysi vokelyje. Kai tokie susirenka, tai bijai ir pjūklą į rankas duoti. Pasiūlyk darbo biržoje registruotiems - greičiau išsiregistruos, nei į mišką eis. Su tiekėjais - turbūt užtikrintumas daug lemia. Nelįsi galva pirma. Bet dauguma pradėtų judinti - būtų kitaip. Su reguliavimais - pilietinė pareiga nesibaigia balsavimu. Biurokratija - nelaukti, kol kas pakeis. Spaudimas daug ką keičia. Bet tam reikia stiprių susivienijimų. O jų nėra, nes sąlygos ne pačios geriausios , ir turime užburtą ratą.
immortallt 2012-06-04 20:36
Na miško kirtimo ir valymo darbai vyktu tada ne rankinio darbo principu, atitinkamai ir algos pakiltu. Dabar liuto dali nusiima tarpininkai, o reguliavimai yra sudaryti tarpininku naudai. Pvz. jeigu nori tiekti katilinei biokura, turi tureti visa iranga (iskaitant logistika) bei turi sekmingai tiekti biokura katilinei 3 metus. Papasakokite man, kaip sekmingai tiekti biokura 3 metus, jei nori ji tiekti, turi buti tiekes ji jau 3 metus ? Tik nusipirkti ta imone, kuri jau tai daro.
Fobus 2012-06-04 22:02
Kirtimo suprantu, kad tik mechaniškai, jei nori konkurencingai. Bet valymas? Nebent liekanos po plyno kirtimo. Bet išvartas daugeliu atvejų tik rankų darbas su mechanikos pagalba. Juk medžiai auga, laisvai neprivažiuosi. Genėjimas, sodinimas, kiti darbai - tai juk rankų darbas. Su tuo tiekimu - o kur viešojoje erdvėje apie tai diskutuojama? Kodėl visi tyli? Jei tai tiesa, toks reguliavimas yra ne kita kaip egzistuojančių ir jau kontraktus turinčių įmonių protegavimas
perihellis 2012-06-04 22:57
gal galima plačiau apie tai? tinka ir pm. kas per biokuro rūšys, gal yra koki skaičiavimai? įdomi yra visa ši aplinka, tik neįnėrus pačiam į visą šitą reikalą neperdaugiausiai informacijos (praktinės, ne teorinės)
immortallt 2012-06-05 00:15
parasyk man i skype tuo paciu nick'u, jei netingesiu, atsakysiu i klausimus. Sodinimas rankomis ? Tik del socialiniu akciju. Efektyviausias sodinimas - automatinem masinom ar bent jau pusiau automatinem. Matei kokia siais laikais yra kirtimo technika ? Vienas zmogus medi nupjaus, nugenes ir sukraus i kruva atitinkamo ilgio atraizom per pora minuciu.