„Intel“ žada 2015 metais pristatyti savaime besimokančius kompiuterius  (5)

Korporacijos „Intel“ padalinys Izraelyje pradėjo kurti technologiją, kuri leis pagaminti naujus kompiuterius, savo veikla imituosiančius žmogaus smegenis ir taip galinčius savarankiškai prisitaikyti prie savo šeimininkų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Savaime besimokantys kompiuteriai gali atverti milžiniškas galimybes, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė „Intel“ padalinio Tel Avive techninis vadovas Justinas Rattneris. – Nežiūrint į pavadinimą, išmanieji telefonai vis tik yra kvaili įrenginiai. Mano išmanusis telefonas nieko nežino apie mane, išskyrus tai, ką aš jam leidau suprasti. Nauji įrenginiai studijuos mūsų asmenybes bei gana žymia dalimi prisiderins prie mūsų.“

Naujos skaitmeninio intelekto technologijos kūrimu užsiims „Intel“ Jungtinis mokslinių tyrimų institutas kartu su kolegomis iš Izraelio „Technion“ technologijos instituto specialistais, taip pat prisijungs ir Jeruzalėje esantis Žydų universitetas. Mokslininkų tikslas yra sukurti naują įrenginį, panašų į nedidelį nešiojamąjį kompiuterį, kuris galėtų pagerinti kasdienį gyvenimą.

Pavyzdžiui, jei vartotojas namuose pamiršta raktus nuo automobilio, pirmą savaitę kompiuteris įsimins, kur žmogus juos palieka, o antrą savaitę jis primins pasiimti raktus prieš išeinant iš namų. J.Rattneris pridūrė, kad tokie įrenginiai nuolat seks vartotojo veiksmus, o jų pasirodymas žadamas 2014–2015 metais.

„Po penkerių metų kompiuteriai galės pasigirti visais žmogiškais supančio pasaulio įsisąmoninimo sugebėjimais, o po dešimties metų vienoje mikroschemoje bus daugiau tranzistorių, nei neuronų žmogaus smegenyse“, – teigė Moody Edenas, „Intel“ Izraelio padalinio vadovas.

„Intel“ atstovas pažymėjo, kad kompanija jau integravo naują technologiją į „Adidas“ parduotuvių vitrinas, kurios nuo šiol skiria pirkėjo lytį ir amžių, taip pat siūlo jam tinkamą avalynę. „Intel“ įgyvendina šiuos žingsnius laikydamasi strategijos, kuri leistų žengti už tradicinio puslaidininkių verslo ribų.

Jei 2015 metais pasirodys skaičiavimo sistemos, kurios gebės mokytis pačios, tai atvers didžiules perspektyvas kompiuterio ir žmogaus sąveikos srityje, taip pat leis automatizuoti daugybę rutininių užduočių. Tačiau kai kurie ekspertai teigia, kad kompiuterinės technologijos dar yra labai toli nuo paprastų kasdienių užduočių realizacijos.

Be to, pakankamai lėtas sąlyginai nesudėtingų sistemų vystymasis (pvz., socialinio tinklo „Facebook“) kol kas vis dar reikalauja didelių savo srities specialistų pastangų. Taigi kada rinkai gali būti pateikti iš tiesų besimokantys kompiuteriai, kurie galės analizuoti žmonių elgesį, prognozuoti sudėtinga.

„Intel“ Izraelio padalinio atstovo teiginiai leidžia manyti, kad ateityje naujosios skaičiavimo sistemos savo darbo metu bandys prisitaikyti prie žmogaus, kuris naujuose kompiuteriuose galės bent iš dalies atpažinti save patį. Tuo pačiu ekspertai svarsto, kokios technologijos bus naudojamos, kai reikės išsaugoti ir perkelti per metų metus sistemos sukauptus duomenis ir konfigūracijas į kitus įrenginius, jei bus norima pereiti prie kitų produktų. Be to, kalbama apie būtinybę sukurti nesudėtingą duomenų bazės valdymo būdą, kuris leistų pašalinti perteklinius „įpročius“.

Savaime suprantama, kiekvienos technologijos gyvybingumas priklauso nuo kompleksinės produkto realizacijos. Nereikėtų pamiršti ir to, kad savo laiku plėtoti kišeniniai kompiuteriai, kuriuos kūrė „Microsoft“ ir „Intel“, buvo pasmerkti žlugti kaip vartotojų dėmesio nesulaukę produktai, nors juose buvo panaudota galybė modernių technologijų. Žlugusią koncepciją išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių pavidalu atgaivino kompanija „Apple“, kuri daugiausia dėmesio skyrė vartotojui ir jo poreikiui naudotis įrenginiu be didelio vargo, t. y. viskas turi būti paprasta ir intuityvu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: