Naujas JAV superkompiuteris „Sequoia“ tapo pasauliniu spartos lyderiu  (9)

Bendrovės IBM pagamintas kompiuteris „Sequoia“ oficialiai įrašytas į pirmą greičiausių pasaulyje superkompiuterių sąrašo vietą. Jis į antrą vietą išstūmė „Fujitsu“ pagamintą kompiuterį pavadinimu „Fujitsu K“, rašo bbc.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai yra pirmas kartas po dviejų metų pertraukos, kuomet JAV vėl gali džiaugtis lyderio pozicija greičiausių superkompiuterių sąraše. „Sequoia“ kompiuteris atliks modeliavimus, padėsiančius pailginti senstančių atominių ginklų tinkamumo naudoti trukmę, tokiu būdu išvengiant būtinybės atlikinėti realius požeminių sprogdinimų bandymus. Kompiuteris sumontuotas Kalifornijoje, JAV Energetikos departamentui priklausančioje Lawrence Livermore nacionalinėje laboratorijoje.

„Nors „Sequoia“ yra greičiausias, svarbu, kad jo skaičiavimo galimybės suteiks mums daugiau pasitikėjimo šalies atominės ginkluotės atgrasinančia galia. Taip pat „Sequoia“ yra Amerikos ilgalaikės lyderystės didelės spartos skaičiavimuose simbolis“, – sakė JAV Nacionalinės atominio saugumo administracijos administratorius Thomas D'Agostino.

Kompiuteris per valandą gali atlikti tiek skaičiavimų, kiek 6,7 mlrd. žmonių su rankiniais kalkuliatoriais išvargtų per 320 metų, jeigu jie dirbtų be pertraukų.

Nors naujasis kompiuteris padėjo susigrąžinti pirmaujančią poziciją greičiausių kompiuterių sąraše, bendra JAV padėtis per pusmetį kiek suprastėjo – anksčiau dešimtuke sparčiausių kompiuterių JAV priklausė penkios pozicijos, dabar – tik trys. Po du superkompiuterius pirmame dešimtuke yra iš Kinijos ir Vokietijos, po vieną – iš Japonijos, Prancūzijos ir Italijos. IBM pagamino net penkis iš dešimties šiuo metu sparčiausių pasaulio superkompiuterių. Įmonės giliųjų skaičiavimų skyriaus viceprezidentas Davidas Turekas sakė, kad jo įmonė pirmosios sąrašo pozicijos užėmimui ruošėsi dvejus metus. „Tai buvo planuojama gana ilgai. Žinojome, kad ši diena išauš“, – sakė D. Turekas.„Sequoia“ yra 1,55 karto greitesnis už „Fujitsu K“ kompiuterį, jame yra 1,5 mln. procesorių. Palyginimui, japonų kompiuteryje procesorių yra daugiau nei dvigubai mažiau. Tuo tarpu IBM superkompiuteris yra taupesnis nei „Fujitsu“: „Sequoia“ veikimui reikalinga 7,9 megavatų galia, o K kompiuteriui – 12,6 megavatų. Pasak D. Tureko, „Sequoia“ yra „energetinio efektyvumo viršūnė".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: