JAV sėkmingai išbandė miniatiūrines antiraketas  (0)

Naujosios Meksikos valstijos „White Sands“ raketiniame poligone sėkmingai išbandyta unikali kinetinė kompaktiška antiraketa, galinti padaryti technologinį perversmą JAV priešraketinėje gynyboje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešė EAPS (Extended Area Protection and Survivability Integrated Demonstration) sistemos antiraketos gamintoja JAV korporacija „Lockheed Martin“. EAPS raketa yra mažiau nei 1 metro ilgio, mažiau nei 50 cm skersmens, sveria 3 kg. Ji skirta tiesioginio pataikymo kinetine energija naikinti labai platų taikinių ore spektrą, įskaitant minosvaidžių minas, artilerijos sviedinius, valdomas prieštankines ir nevaldomas raketas.

Pirmasis EAPS oro erdvės gynimo sistemos bandymas buvo atliktas gegužės 26 d. White Sands poligone, sakoma pranešime. Jo metu ši antiraketa buvo paleista iš vertikalios pozicijos ir skrydžio metu atliko visą eilę manevrų, kuriais buvo siekiama patikrinti jos aerodinamiką ir valdymo sistemas. Artimiausiu metu bus pradėti išsamūs EAPS sistemos bandymai, informuoja „Lockheed Martin“ atstovai.

Pasak ekspertų, jeigu ir jie bus sėkmingi, EAPS sistema gali sukelti tikrą revoliuciją JAV sausumos pajėgų apsaugos nuo pavojaus iš oro prasme. Šiuo metu egzistuoja tik viena apsaugos nuo valdomų ir nevaldomų sviedinių sistema: tai kariniuose laivuose naudojamo jūrinio pabūklo „Phalanx“ pagrindu veikianti artilerijos sistema C-RAM. Tačiau ji pernelyg gremėzdiška (montuojama 4 ašių sunkvežimyje), be to, šaudo nepakankamu atstumu ir pasižymi stipriu šalutiniu poveikiu (didelis skeveldrų nuo nepataikiusių į taikinį sviedinių pavojus).

Tuo tarpu EAPS neturi šių trūkumų ir gali naikinti sviedinius ir raketas saugiu atstumu. Sudėtinga ugnies valdymo sistema turi užtikrinti patikimą antiraketos nukreipimą į taikinį ir jo sunaikinimą be kovinio užtaiso.

Skelbiama, kad EAPS miniraketų paleidimo įrenginius galima įrengti praktiškai ant bet kurio šarvuočio. Nors „Lockheed Martin“ atstovai pabrėžia, kad EAPS negalės apsaugoti gyvosios jėgos masinio artilerinio apšaudymo metu ar naudojant reaktyvines salvines ugnies sistemas, ji turėtų sukurti virš JAV karių pozicijų apsauginį raketinį skėtį, saugantį nuo pavienių raketų ir artilerijos sviedinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(1)

Komentarai (0)