Interneto svetainių kūrimo įrankiai „debesyje“  (0)

Ar galima susikurti savo įmonės tinklalapį, neturint dizainerio ir programuotojo? Tikrai galima. Aišku, jis nebus labai profesionalus, tačiau šiek tiek pasistengus galima prisistatyti internete gana padoriai. Sugaišti tinklalapio sukūrimui reikės apie valandą – tiek laiko užtrunka tinkamo dizaino pasirinkimas ir reikalingų tekstų parengimas bei jų patalpinimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios svetainės kaina – 0 litų. Taip pat galima naudoti savo turimą domeną, kurio nustatymai įtraukti į tą minėtą valandą. Sunkiai tikėtina? Norėtume pristatyti penkis „debesies“ įrankius, kurie įrodys, kad interneto svetainė gali būti ypač pigi ir nežinant visų HTML, CSS bei kitų programavimo ir dizaino gudrybių.

Interneto svetainių kūrimo įrankiams itin padėjo „debesis“, nes prieš keletą metų užsidarė keletas šias paslaugas teikusių pasaulinių milžinų (pavyzdžiui, „GeoCities“). Matyt nebesugebėjo susitvarkyti su milžiniškais duomenų srautais… Atsiradus „debesies“ technologijoms ir duomenis paskirsčius kaip įmanoma efektyviau, įrankiai tinklalapių kūrimui pradėjo sparčiai populiarėti. Jų funkcionalumas yra gana paprastas – vartotojas susikuria paskyrą, pasirenka savo vartotojo vardą su įrankio puslapio adreso galūne, ir, naudodamasis interaktyviu įrankiu, susikuria savo svetainę. Tinklalapiai pridedami labai paprastai, juose informacija įkeliama „drag&drop“ principu, tiesiog nutraukiant tam tikrą tekstinį blokelį iš meniu į norimą puslapio vietą. Tai itin paprasta ir intuityvu, todėl interneto puslapio kūrimas yra labai paprastas ir nereikalaujantis jokių programavimo žinių. Tinklalapio dizainas taip pat lengvai pakeičiamas, kai kuriuose šablonuose galima įsidėti ir savo logotipą. Visa tai – nemokamai.

„Iš kur jie uždirba?“, – paklausite. Visas tokių įrankių verslas yra paremtas savos reklamos rodymu puslapio apačioje. Norint panaikinti įrašą, kad šis puslapis sukurtas su konkrečios kompanijos įrankiu, reikia susimokėti nedidelį mokestį. Kartu su šiuo mokesčiu suteikiamos ir kitos galimybės – didesnis šablonų pasirinkimas, statistikos moduliai, papildomas funkcionalumas ir tinkinimo galimybės. Štai iš to jie ir gyvena. Taip pat visi šie įrankiai yra domenų prekybos tarpininkai. Kai kurios tarnybos siūlo sukurti unikalų dizainą pagal poreikius už kelis šimtus dolerių.

Pristatome penkis populiariausius pasaulyje nemokamus interneto puslapių kūrimo įrankius „debesyje“:

Weebly.com – šis įrankis yra laikomas pasauliniu lyderiu, nes yra itin paprastas, lankstus ir intuityvus. Jis geras dar ir tuo, kad pradiniu puslapiu svetainėje galima padaryti bet kurį tinklalapį. Tai itin patogu tinklaraščių rašytojams, kurie šitaip gali susikurti savo tinklaraštį. Puslapyje integruota nemokamų iliustracijų paieška, tad nereikia nieko vogti iš interneto – užtenka pasirinkti tinkamą iliustraciją iš nemokamų nuotraukų.

Yola.com – vienas iš senesnių interneto puslapių kūrimo įrankių. Deja, čia labai daug paslaugų yra apmokestinama. Pavyzdžiui, puslapio grafinių elementų naudojimas. Tiesa, šablonų gausa šis įrankis gali ir pasigirti, nors ne visuose galima naudoti savo logotipą.

Webs.com – paprastas naudoti ir suprantamas įrankis. Jei „Weebly.com" leidžia susikurti tik du puslapius nemokamai, tai šis įrankis leidžia jų kurti kur kas daugiau. Tai itin patogu turint kelis verslus arba tvarkantis per kelis subdomenus. Kaip ir dauguma įrankių, šis taip pat turi ir el. komercijos modulių. Tai reiškia, kad mažai el. parduotuvei susikurti irgi nebus problemų.

Webnode.com – gana įdomus įrankis, tačiau funkcionalumu labai panašus jau į aukščiau minėtuosius. Skiriasi tik vieta duomenims ir puslapyje naudojamoms iliustracijoms. Už atskirą mokestį galima užsisakyti papildomų paslaugų, galima nukreipti savo domeną. (Nupirktas domenas priskiriamas sukurtam puslapiui pakeičiant IP adresą ir DNS nustatymus). Įdomu tai, kad sukurti puslapiai talpinami savame verslo tinklalapių kataloge. Tai praverčia interneto puslapių SEO.

Jimdo.com – itin paprastas įrankis, tačiau turintis savų kaprizų. Jei visi keturi išvardinti įrankiai iš karto po publikavimo turi normalias nuorodas, „Jimdo.com“ reikia atitikti tam tikrus turinio kriterijus, kad nuorodos į išeinančius interneto puslapius būtų normalios (be „nofollow" atributo). SEO prasme, tai nėra labai gerai, bet šis nepatogumas panaikinamas susimokėjus.

Beje, dėl šios priežasties į penketuką nepateko ir vienas iš legendinių nemokamų puslapių kūrimo įrankių “Tripod.Lycos.com“. Toks „primygtinis" mokesčio reikalavimas ne visiems patinka, tačiau šis sprendimas turi paaiškinimą – taip kovojama su brukalais ir neleistina reklama bei ne itin priimtinomis SEO technologijomis.

Kainos? Ne didesnės nei paprastos interneto svetainių talpinimo paslaugos – apie 3 JAV dolerius per mėnesį (8,20 Lt). Belieka tik iš karto pasirinkti, kuri tarnyba suteikia daugiau atminties failams ir papildomų funkcijų. Pradedančiajam verslui, pirmiems gyvavimo metams 36 JAV doleriai neatrodo didelė suma (apie 100 litų), juolab, kad pradėti galima su nemokamu planu.

Ar tai turi įtakos interneto puslapių kūrėjų rinkai? Tik tol, kol klientas nemato reikalo turėti profesionalų puslapio dizainą ir kažkokį išskirtinį funkcionalumą. Paprastai pristatomajai svetainei sukurti profesionalų pagalbos reikia vis mažiau ir mažiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
Autoriai: Marius Kuitniauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)