Nuo liepos 1 d. ES mažinamos mobiliojo interneto kainos  (12)

Nuo 2012 m. liepos 1 d. naudojimasis mobiliojo interneto žemėlapiais, socialiniais tinklais, e. pašto paslaugomis, taip pat vaizdo įrašų, nuotraukų siuntimas keliaujant kitose ES valstybėse narėse kainuos daug mažiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas ES reglamentas reiškia, kad pirmą kartą bus taikomas didžiausias mokestis už duomenų perdavimą tarptinkliniu ryšiu, t. y. duomenų atsisiuntimą naudojant judrųjį interneto ryšį. Taikant duomenų perdavimo tarptinkliniu ryšiu taisykles vidutinis verslo keliautojas ES galės sutaupyti daugiau kaip 1000 eurų per metus. Kasmet atostogų į kitą ES šalį vykstanti šeima gali tikėtis sutaupyti ne mažiau kaip 200 eurų. (Išsami informacija apie šiuos duomenų perdavimo tarptinkliniu ryšiu atvejų tyrimus pateikta II priede). Be to, taikant naujas taisykles bus sumažintos skambučių ir teksto žinučių siuntimo didžiausios kainos.

Apibendrinant, į ES tarptinklinio ryšio reglamentą įtraukus nuostatas dėl skambučių, teksto žinučių ir duomenų, vartotojai galės sutaupyti 75 % išlaidų už įvairias judriojo tarptinklinio ryšio paslaugas pagal 2007 m. kainas. Šiais metais tarptinklinio ryšio paslaugoms europiečiai išleis maždaug 5 mlrd. eurų, t. y. maždaug 15 mlrd. eurų mažiau, negu būtų išleidę toms pačioms paslaugoms pagal kainas, vyravusias iki 2007 m., kai buvo priimtas pirmasis ES tarptinklinio ryšio reglamentas.

Komisijos pirmininko pavaduotoja Neelie Kroes sakė: „Nustatytos ribinės duomenų atsisiuntimo kainos reiškia, kad jau teikiamos išmaniųjų telefonų tarptinklinio ryšio paslaugos. Taip visiems laikams ES sustabdomas su tarptinklinio ryšio paslaugomis susijęs „plėšikavimas“. Džiugu, kad Europos Sąjunga kasmet piliečiams grąžina jų pinigus.“

Naujos nuo 2012 m. liepos 1 d. numatytos taikyti didžiausios kainos, kurias mokės mobiliųjų telefonų naudotojai, yra:

  • 29 centai už minutę skambinant, plius PVM,

  • 8 centai už minutę priimant skambutį, plius PVM,

  • 9 centai siunčiant SMS, plius PVM,

  • 70 centų už megabaitą (MB) atsisiunčiant duomenis arba naršant internetą kelionės užsienyje metu (mokestis skaičiuojamas kilobaito tikslumu), plius PVM.

2009 m. liepos mėn. naudojantis daugelio operatorių teikiamomis duomenų atsisiuntimo paslaugomis už vieną megabaitą teko mokėti daugiau nei 4 eurus. Dabar ši kaina bus sumažinta maždaug šešis kartus. Ir toliau mažinant kainas, iki 2014 m. didžiausia duomenų atsisiuntimo kaina bus tik 20 centų už megabaitą plius PVM – taip bus sutaupoma 90 % išlaidų, palyginus su mokėjimu pagal daugelį dabartinių tarifų.

Operatoriai gali siūlyti dar mažesnes kainas. Ribinės kainos yra didžiausios, jos užtikrina reikiamą apsaugą, o konkurencija turėtų skatinti jas dar labiau mažinti.

Nuo 2012 m. liepos 1 d., siekiant padėti išvengti netikėtai didelių sąskaitų, už ES ribų keliaujantys žmonės teksto žinute, e. laišku ar pranešimu kompiuterio ekrane bus įspėti, kai jų sąskaitos suma už parsisiųstus duomenis priartės prie 50 EUR arba iš anksto sutartos sumos. Norėdami toliau naudotis tarptinklinio ryšio paslaugomis, vartotojai turės patvirtinti, kad sutinka viršyti šią sumą. Taip išplečiama šiuo metu ES taikoma įspėjimo sistema.

Nuo liepos 1 d. įsigaliosiančios priemonės – pirmosios iš laipsniško ribinių kainų mažinimo priemonių serijos, padėsiančios sukurti naują sistemą, suteikiančią pasirinkimo galimybių, rinkoje užtikrinančią konkurenciją ir naujus puikius tarptinklinio ryšio paslaugų pasiūlymus, kai vartotojai prieš keliaudami galės sudaryti atskirą tarptinklinio ryšio paslaugų teikimo sutartį arba pasirinkti šalies, į kurią vyksta, paslaugų teikėją – panašiai kaip renkantis „Wi-Fi“ tinklą. Ši galimybė siūloma nuo 2014 m. liepos 1 d.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)