Slaptas lazerinis spektrometras apie mus pasakys viską  (18)

Per porą metų JAV pasienio kontrolės postuose bus įrengti lazeriniai skeneriai, paslapčiomis fiksuojantys narkotikų, sprogstamųjų medžiagų ar mirtinai pavojingų biologinių medžiagų molekules ant žmonių drabužių ir odos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per artimiausius vienerius ar dvejus metus Jungtinių Valstijų Šalies saugumo departamentas (DHS) JAV oro uostuose bei kitose vietose esančiuose pasienio kontrolės postuose įdiegs naują lazerine spektroskopija paremtą keleivių tikrinimo technologiją, kuri suteiks galimybę slaptosioms tarnyboms sužinoti viską apie konkretaus žmogaus kūną, drabužius ir bagažą neatkreipiant jo paties dėmesio, praneša „Gizmodo“.

CŽV užsakymu sukurti nešiojamieji lazeriniai spektrometrai, veikiantys maždaug 50 metrų nuotoliu, operatoriams iškart praneš apie paslapčiomis tikrinamų asmenų „cheminius pirštų atspaudus“: narkotikų ar parako molekules, valgyto maisto pėdsakus ir net adrenalino lygį, sakoma pranešime.

Skelbiama, kad ši lazerinės spektroskopijos technologija, skirta nematomoms žmonių „cheminėms kratoms“ vykdyti, yra tokia efektyvi, kad jos išradėjus 2011 m. rudenį pasamdė Centrinės žvalgybos valdybos įsteigta privati bendrovė „In-Q-Tel“, atsakinga už naujų technologijų diegimą CŽV veiklos sferose. Šią technologiją išplėtojusi bendrovė „Genia Photonics“ „In-Q-Tel“ užsakymu jau pagamino pirmuosius kompaktiškus lazerinius spektrometrus, pavadintus terahercinei spektroskopijai skirtais pikosekundiniais programuojamais lazeriniais skeneriais.

„Genia Photonics“ atstovų teigimu, šie skeneriai prasiskverbia per drabužius bei daugelį kitų organinės kilmės medžiagų ir realiuoju laiku pateikia operatorius dominančią spektroskopinę informaciją, surinktą molekuliniu lygmeniu. Tai reiškia, kad tokie lazeriniai skeneriai gali aptikti net, pavyzdžiui, kokaino molekulių pėdsakus ant švarko kišenėje esančių banknotų ar menkiausias parako daleles ant pirštų odos. Skelbiama, kad „Genia Photonics“ užpatentavo apie 30 šios technologijos taikymo būdų įvairiose biomedicinos ir gamybos srityse, pradedant pavienių vėžinių ląstelių paieškomis, baigiant pavojingų cheminių medžiagų identifikavimu itin preciziškuose gamybos procesuose.

2008 m. panaši technologija, tik naudojanti kitokį procesą, buvo sukurta G. Washingtono universiteto mokslininkų. Jų pagamintas lazerinis spektrometras mažiau nei per sekundę šlapimo mėginyje aptikdavo narkotikų skilimo pėdsakus, sprogmenų molekules ant popierinių pinigų ir identifikuodavo cheminius pokyčius, vykstančius augalų lapuose. Tačiau „Genia Photonics“ išrasti lazeriniai spektroskopai, skelbiama, yra milijonus kartų greitesni ir paprastesni naudoti.

Šie įrenginiai jungiami prie asmeninių kompiuterių, kurių ekranuose pateikiama per pikosekundes iki 50 metrų atstumu lazerio spindulio surinkta informacija. Priklausomai nuo iš anksto nurodytų medžiagų cheminės sudėties operatoriaus kompiuterio ekrane realiuoju laiku pateikiama dominanti informacija. Skelbiama, kad šie lazeriai skleidžia nuo 30 iki 3000 μm ilgio bangas ir veikia nuo 0,1 iki 10 THz dažniu. Tokia spinduliuotė prasiskverbia per drabužius ir leidžia surinkti cheminę informaciją nuo tikrinamo žmogaus odos paviršiaus molekuliniu lygmeniu.

Nors naujoji technologija iš tiesų gali labai sustiprinti kovą su terorizmu, jau būgštaujama, kad ji gali būti naudojama kaip itin galinga visuomenės šnipinėjimo priemonė, savotiškas Didžiojo brolio įrankis. Kadangi naujieji skeneriai yra pakankamai kompaktiški, juos galima naudoti ne tik stacionariuose kontrolės postuose oro uostuose ar kitur, bet ir, pavyzdžiui, automobiliuose, sekančiuose konkrečius asmenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (18)