Iš arčiau: „Google Drive“ vartotojo akimis  (0)

Visas kompanijos „Google“ verslas yra pagrįstas kokybiškų debesų kompiuterijos paslaugų siūlymu. Tačiau keisčiausia yra tai, jog iki šiol internetinės paieškos milžinė taip ir neturėjo „tikros“ debesų kompiuterijos technologija paremtos paslaugos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip, jūs galėjote talpinti failus į „Google Docs“ ar elektroninio pašto dėžutę „GMail“, tačiau failų ir kompiuterio darbalaukio sinchronizavimo sąsajos neturėjimas nei vienos iš šių paslaugų nedarė efektinga ir pilnaverte.

Tačiau pristačiusi „Google Drive“, kompanija per vieną dieną sugebėjo viską apversti aukštyn kojom. Suteikdama vietos vartotojų failams talpinti, „Google“ kaipmat užsitarnavo palankumą bei tapo viena iš lyderių, siūlančių tokio tipo paslaugas. Todėl šiame straipsnyje apžvelgsiu „Google Drive“ iš vartotojo pusės ir papasakosiu, dėl kurių savybių jau netolimoje ateityje daugelis iš mūsų naudosis būtent šiuo „debesiu“.

Nustatymas

Kaip „Dropbox“ ar „SugarSync“, „Google Drive“ siūlo tiek internetinę, tiek ir darbalaukio sąsaja pagrįstą paslaugos versiją, kurią įdiegti nėra itin sunku. Failo, kurį galima atsisiųsti iš oficialaus puslapio, diegimas truks ne ilgiau kaip 5 minutes, po kurių jūsų darbalaukyje atsiras naujas aplankas. Jūs nieko nedelsdami galėsite pradėti į aplanką kelti norimus failus, kurie automatiškai bus sinchronizuojami su nuotoliniu serveriu – „debesiu“ ir pasiekiami iš bet kurio kito kompiuterio, išmaniojo telefono ar planšetinio kompiuterio, ten, kur jums prireiks.

Dar vienas patogus dalykas yra tai, jog kaip ir su kitomis „Google“ paslaugomis, taip ir „Google Drive“ galėsite naudotis jau ankščiau susikurtu „Google“ vartotojo profiliu. Nors šiuo metu „Google Drive“ turi tik mobiliajai operacinei sistemai „Android“ skirtą aplikaciją, tačiau kompanijos atstovai teigia, jog artimiausiu metu jos turėtų sulaukti ir „iOS“ vartotojai.

Talpinimas ir sinchronizavimas

„Google Drive“ vartotojams suteikia 5 gigabaitus nemokamos vietos jų dokumentams, filmams bei muzikai. Tai įprastas kriterijus šiandieninėms failų sinchronizavimo tarp asmeninių kompiuterių ir serverių paslaugoms. Viena iš įdomesnių ir vartotojams naudingesnių savybių yra platus failų formatų atpažinimas. „Google Drive“ atpažįsta ne tik populiariosios nuotraukų redagavimo programos „Photoshop“ .psd tipo failus, bet ir aukštos raiškos vaizdo failus, kurių dydis neretai siekia 10 ar daugiau gigabaitų.

Kaip „Dropbox“, „SkyDrive“ ar „SugarSync“, „Google Drive“ sinchronizuoja failus tarp jūsų kompiuterio darbastalio ir „debesies“. Vos tik įkelsite duomenis į jūsų darbalaukyje esantį „Google Drive“ aplanką, jie netrukus bus matomi ir internetinėje „Drive“ svetainėje. Tas pats galioja ir internete įkeltiems ir/arba sukurtiems aplankams: visas turinys atnaujinamas tiek kompiuteryje, tiek ir svetainėje. Tiesa, čia norėčiau pabrėžti faktą, jog jūsų failai nėra niekam viešai matomi, kol jūs patys to nenorite.

Dingęs internetas netampa didele problema. Visi duomenys, ar jie yra keliami į aplanką kompiuteryje, ar į svetainę internete, yra automatiškai sinchronizuojami vos tik vėl yra pasiekiamas interneto ryšys.

Paieška

Kaip ir galima tikėtis iš „Google“ – didžiausios internetinės paieškos sistemos – jos naujausia „debesų“ paslauga vartotojams leidžia pateikti itin detalias failų užklausas. Tarkime, jūs įkėlėte elektroninę knygą .pdf formatu į „Google Drive“, o pastaroji jums leidžia ieškoti net pačioje el. knygos tekste esančių žodžių. Tai, išties naudinga.

„Google“ taip pat teigia, jog pagal žodžius, įvedamus paieškoje, galima ieškoti nuotraukų bei tai, kas jose yra vaizduojama. Kaip ten bebūtų, man asmeniškai ši galimybė nė kiek neleido pasistūmėti iš vietos ir pagal raktažodį rasti tarp savo failų reikiamų fotografijų. Čia turbūt ypač tinka androidpolice.com rašytojo Rono Amadeo šmaikštus pasisakymas, jog „Google Drive“ pavadinime trūksta žodelio „beta“.

Mobilumas

Kaip nekeista, „Google“ pasistengė iš peties ties mobilia „Android“ aplikacija, skirta naršyti „Google Drive“ vartotojo turinį. Pagrindiniame aplikacijos puslapyje matomas visų failų bei aplankų sąrašas. „Android“ vartotojai gali ypač patogiai modifikuoti aplikacijos naudojimą pagal savo poreikius, t. y. pasiekti failus net iš pagrindinio telefono lango.

Tiesa, aplikacija turi ir keletą apribojimų. Nors joje galite kurti tekstinius bei „Exel“ tipo dokumentus, tačiau aplikacijos negalėsite panaudoti prezentacijų, iliustracijų ar formų kūrimui. Joje taip pat nėra tokios intuityvios failų formatų atpažinimo sistemos, kokią turi internetinė „Google Drive“ svetainė. Todėl negalėsite atidaryti nei „Photoshop“ .psd, nei ypač aukštos raiškos vaizdo failų.

Kainos ir palyginimas

Kiekvienas naujas „Google Drive“ vartotojas nemokamai gauna 5 gigabaitus duomenims talpinti. Jeigu jums to neužtenka, papildomus 25 gigabaitus galite gauti už 2,49 JAV dolerius per mėnesį arba 29,88 JAV dolerius per metus. Papildomus 100 gigabaitų galite gauti už 4,99 JAV dolerius mėnesinį mokestį arba 59,88 JAV dolerius per metus. Jeigu ir to neužtenka, „Google“ siūlo išskirtinius talpinimo planus, kurių specifikacijos prasideda nuo 200 gigabaitų ir tęsiasi iki 16 terabaitų.

„Google Drive“ mokėjimo planai yra mažiau palankesni vartotojui, lyginant su „Microsoft SkyDrive“. Čia 20 gigabaitų galite gauti už 10 JAV dolerių metinį mokestį, 50 gigabaitų už 25 JAV dolerius, o 100 gigabaitų už 50 JAV dolerių. Be to, „SkyDrive“ suteikia ir daugiau nemokamos vietos failų talpinimui – 7 gigabaitus.

Viena populiariausių failų sinchronizavimo tarnybų – „Dropbox“ – vartotojams siūlo nemokamus 2 gigabaitus bei po papildomus 500 megabaitų už kiekvieną naują pakviestą vartotoją. Tiesa, juos galėsite kviesti, o tiksliau – gauti už tai atlygį, iki tol, kol pasieksite 18 gigabaitų ribą. Tuomet jau turėsite mokėti už papildomą vietą savo failams. Pavyzdžiui, 50 papildomų gigabaitų gausite už 9,99 JAV dolerių mėnesinį arba 99 JAV dolerių metinį mokestį, 100 gigabaitų – už 199 JAV dolerių metinį mokestį. Tiesa, mokami planai turi ir dar vieną gerą savybę: už kiekvieną naują pakviestą vartotoją gausite dvigubai daugiau talpos – po 1 gigabaitą, kol pasieksite 32 gigabaitų ribą. Tiems, kuriems ir tokių talpų per maža, siūlomas 1 terabaito ir didesnių talpų mokėjimo planas.

„SugarSync“ vartotojams siūlo 5 gigabaitus nemokamos vietos jų failams. Už papildomus 4,99 JAV dolerius per mėnesį arba 49,99 JAV dolerius per metus vartotojams suteikiama 30 gigabaitų vietos; 60 gigabaitų – už 9,99 JAV dolerius per mėnesį arba 99,99 JAV dolerius per metus; 100 gigabaitų – už 14,99 JAV dolerius per mėnesį arba 149,99 JAV dolerius per metus. Tai yra brangiau už „Google Drive“ ar „Microsoft SkyDrive“.

Verdiktas

„Google“, vartotojams pateikdama „Drive“, siūlo ne vien tik eilinę „debesų“ paslaugą. Nors jai dar trūksta visiško išbaigtumo, tačiau ypač glaudus sąryšis su kitais kompanijos produktais verčia nepraleisti šios paslaugos pro akis. Taip, „SugarSync“ siūlo daugiau nemokamos vietos failams, tačiau pastarosios mokėjimo planai yra gerokai nepraktiškesni nei „Drive“. „Google“ paslauga žavi itin paprasta vartotojo sąsaja, todėl jei jūs ieškote kur talpinti, saugoti ir/ar sinchronizuoti savo failus – „Google Drive“ yra vienas iš rimtesnių variantų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: