LESTO skelbia fotokonkursą „Gandrų sezonas“  (0)

Lietuvos skirstomųjų tinklų operatorius AB LESTO kviečia dalyvauti fotografijų konkurse „Gandrų sezonas“ ir iki rugpjūčio 27 dienos siųsti nuotraukas, kuriose įamžinti gandrai. Nepriklausoma komisija išrinks meniškiausias gandrų nuotraukas ir laimėtojus apdovanos galimybėmis pažvelgti į Žemę iš gandro skrydžio ir ramiu poilsiu „tarp gandrų“. Bus išrinkti ir gražiausi regionų gandrai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Skirstomųjų tinklų veiklos specifika įpareigoja mus skirti dėmesio gandrams, mūsų nacionaliniams paukščiams, kurie pamėgo LESTO elektros linijų kaimynystę. Lietuviai myli gandrus ir rūpinasi jais, dažnai iš anksto paruošdami lizdavietes, ko gero todėl kasmet į Lietuvą sugrįžta apie 13 tūkst. gandrų porų. Jie itin mėgsta krauti lizdus stambiuose medžiuose, šalia sodybų, atvirose vietose netoli vandens telkinių“, – sako Renata Gaudinskaitė, LESTO Socialinės atsakomybės projektų vadovė.

Pasak jos, baltasis gandras yra laikomas ekologiškos – sveikos aplinkos ir tausojamojo žemės ūkio – veiklos ženklu. Tad belieka tik atokiau pavažiuoti už miesto, ir gandras neabejotinai pateks į jūsų fotoobjektyvą. Gandrų fotografijas vertins nepriklausoma fotografijos profesionalų ir mėgėjų komisija.

„Tačiau besivaikydami geriausio kadro netrikdykime gandrų ir pagarbiai su jais elkimės. Gandrai mėgsta žmonių kaimynystę, tačiau atstumą visada išlaiko. Ypač dabar, kai pievose ir laukuose gandrai aktyviai renka maistą jaunikliams, o lizduose visoje Lietuvoje vyksta intensyvios skraidymo treniruotės“, – sako R. Gaudinskaitė. Neilgai trukus jaunikliai, nuo suaugusių besiskiriantys tik snapo ir kojų spalva – ji ne ryškiai raudona, o pilkšva – paliks lizdus.

Gandrai labai mėgsta sklandyti aukštai padangėje, todėl 5 meniškiausių gandrų nuotraukų autoriai bus apdovanoti gandro skrydžio laisvę leidžiančiais pajusti prizais: skrydžiu sklandytuvu, dviem skrydžiais parasparniu, skrydžiu dviem asmenims oro balionu. Gandrai – mėgstantys ramybę paukščiai, todėl galimybę pailsėti „tarp gandrų“ – savaitgalį dviem asmenims Palangoje – arti jūros, pušynų kaimynystėje, laimėtojams dovanoja poilsio namai „Du gandrai“.

Bus renkami ir gražiausi 7-ių elektros skirstomojo tinklo regionų gandrai, jų fotografijų autoriai bus apdovanoti specialiais prizais – fotografijų iš paukščio skrydžio albumais. Todėl konkurso dalyviai turėtų nurodyti, kuriam regionui atstovauja. Elektros skirstomojo tinklo regionų žemėlapis yra skelbiamas LESTO svetainėje.

„Gandrų sezono“ konkurso sąlygos (jas rasite ir interneto svetainėje www.lesto.lt)

  • 1. Fotografiją siųsti adresu: gandrai@lesto.lt. Nuotraukos dydis turi neviršyti 2 MB
  • 2. Nuotraukai reikia suteikti pavadinimą, nurodyti regioną; pateikti kontaktinius duomenis
  • 3. Fotografijas pateikti iki rugpjūčio 27 d., rugpjūčio 31 d. bus skelbiami konkurso nugalėtojai.

Pastaraisiais metais gandrai vis dažniau kuriasi netradicinėse vietose – ant įvairių stulpų, elektros linijų atramų. Tai pavojinga ne tik elektros tinklui, bet ir paukščiams – lizdai užsidega, atsitrenkę į laidus žūva jaunikliai ir suaugę paukščiai. Elektros laidai aplink lizdavietes pažeidžiami korozijos, patiriami elektros nuotėkiai, tiekimo sutrikimai. Žaibo uždegtas ar vėjo nublokštas lizdas gali nutraukti laidus ir pražudyti visą vadą.

Rūpinantis tuo, gandrų lizdai jau daugelį metų perkėlinėjami ant saugių platformų, pakeliant sukrautus lizdus aukščiau. LESTO aktyviai dalyvauja Lietuvai įgyvendinant vieną svarbiausių ir seniausių gamtosauginių direktyvų – Paukščių direktyvą. Kelis pastaruosius metus yra vykdomas Europos Sąjungos finansinės priemonės aplinkosaugai „LIFE+“ projektas „Baltojo gandro (Ciconia Ciconia) apsauga Lietuvoje“ (projekto Nr. LIFE 07 NAT/LT/000531). Projekto laikotarpiu, t. y. nuo 2009 m. iki 2012 m. kovo 31 d., iš viso iškeltos 2896 platformas virš elektros linijų atramų, ant kurių paukščiai vėliau suka savo lizdus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)