Nokia II ketvirčio nuostoliai – 826 mln. eurų. Skęstam toliau  (26)

Kompanija Nokia publikavo ilgai lauktą 2012 m. II ketvirčio veiklos rezultatų ataskaitą, kuri dar kartą patvirtino analitikų ir rinkos ekspertų teiginius, jog suomiai skęsta, o skendimo pabaigos vis dar nematyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per tris mėnesius suomių Nokia gavo 7,54 mlrd. eurų pajamų, rašoma ataskaitoje. Tai yra 19 % mažiau, nei per tą patį laikotarpį 2011 metais, kai pajamos siekė 9,28 mlrd. eurų. Operaciniai nuostoliai pasiekė 826 mln. eurų palyginti su 487 mln. eurų nuostoliu 2011 m. II ketvirtyje. Akivaizdu, jog tai yra tiesioginis nesėkmių mobilių įrenginių rinkoje įrodymas.

Kompanija sparčiai netenka savo pozicijų mobilių telefonų (įskaitant išmaniuosius) segmente: pardavimai tarsi lavina ritasi žemyn – fiksuotas 40 % sumažėjimas, arba nuo 16,7 mln. vienetų iki 10,2 mln. Nokia generalinio direktoriaus Stephen Elop teigimu, II ketvirčio metu buvo realizuota apie 4 mln. Lumia išmaniųjų telefonų. Kompanija taip pat ruošia naujus šios linijos produktus (netgi kažką įspūdingo rugsėjo 7 d.), tačiau ar tai padės suomiams išsikapstyti iš krizės – didelis klausimas.

Kalbant apie bendrus mobilių telefonų pardavimų rodiklius, per metus parduota 83,7 mln. vienetų, o tai yra 5 % mažiau, nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais. Vidutinė mobilaus įrenginio kaina sumažėjo taip pat gana drastiškai – 23 %, arba nuo 62 € iki 48 €.

Natūralu, jog Nokia akcijų kainą taip pat vėl nusirito žemyn ir pasiekė mažiausią reikšmę per paskutinius 18 metų – 1,33 €. Paskaičiuota, jog nuo to momento, kai Nokia nusprendė sudaryti strateginę sutartį su Microsoft ir remtis Windows Phone platforma, kompanijos vertė sumažėjo net 84 %.

Reaguodama į tokią beviltišką situaciją bendrovė „Nokia“ bando gelbėtis ir kainų politika – visai neseniai ji dvigubai atpigino savo išmaniųjų telefonų flagmaną „Nokia Lumia 900“ JAV rinkoje, pranešė „The Wall Street Journal“. Praėjus maždaug 3 mėnesiams nuo „Lumia 900“ pateikimo Jungtinių Valstijų rinkai šie telefonai jau atpiginti iki 49,99 JAV dolerių, sakoma pranešime.

„Windows Phone“ operacinės sistemos valdomi išmanieji „Lumia 900“ balandžio mėnesį buvo pasiūlyti mobiliojo ryšio operatorės „AT&T“ klientams. Pasirašius 2 metų paslaugų teikimo sutartį „Nokia 900“ buvo galima įsigyti už 99 JAV dolerių kainą, tačiau dabar „Nokia“ nusprendė ją sumažinti dar perpus.

Birželį „Nokia“ vadovas Stephenas Elopas pranešė, kad bendrovė dėl smukusių pardavimų apimčių atleis 10 000 darbuotojų. Pasak „The Wall Street Journal“, praktiškai iškart po to, kai „Nokia Lumia 900“ buvo pateikta JAV rinkai, vartotojai pradėjo skųstis, kad šie telefonai prastai jungiasi prie ryšio tinklo. Kiek vėliau „Nokia“ pripažino esant problemų dėl duomenų perdavimo „Lumia 900“ telefonais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)