Naujų „Wikipedia“ administratorių srautas išseko  (0)

„Wikimedia Foundation“ pateikti statistiniai duomenys rodo, kad vartotojų, kuriems suteikiamos administratoriaus teisės, srautas beveik išseko. Tačiau enciklopedijos įkūrėjas Jimmy Walesas tvirtina, jog viskas gerai ir kad tai nėra „Wikipedia“ krizė, rašo bbc.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nemokamą enciklopediją redaguoti gali visi norintis, tačiau kai kuriems asmenims suteikiamos išskirtinės administratoriaus teisės, reikalingos atlikti užduotims, kurių nederėtų patikėti kiekvienam praeiviui – pavyzdžiui, trinti įrašus.

Dėl naujų administratorių stokos kilo susirūpinimas, kad visuomenė prarado susidomėjimą „Wikipedia“ vystymu.

Šiuo metu enciklopedijos administratoriaus teises turi 1461 asmuo, tačiau naujai priskiriamų administratoriaus teisių kiekis labai smarkiai sumažėjo.

Šie skaičiai rodo, kad šias metais kiekvieną mėnesį administratoriais tampa tik po 1-2 asmenis, kai tuo tarpu 2011 metų gruodį „Wikipedia“ administratoriais tapo 50 žmonių.

Visgi enciklopedijos įkūrėjas J. Walesas nemato priežasties susirūpinti.

„Administratorių kiekis yra stabilus maždaug dvejus metus, taigi, nieko blogo nevyksta“, - teigė neseniai Vilniuje viešėjęs J. Walesas.

Pasak jo, naujų administratorių paskyrimo procesas, anksčiau kritikuotas dėl to, kad yra „sudėtingas“, ir neturėjo tapti lengvesniu.

Knygos „Wikipedia Revolution“ autorius Andrew Lihas sakė, kad šiuo metu administratoriaus skyrimo procesas yra „labai painus, panašus į asmens skyrimą Aukščiausiojo teismo teisėju“.

Rimta problema

Vis daugiau naudotojų patraukianti „Wikipedia“ pripažino, kad aktyvių turinio kūrėjų, neturinčių administratoriaus teisių, kiekis mažėja.

Milijonams internautų ši enciklopedija yra gyvybiškai svarbus informacijos šaltinis, nors jį papildo tik daugybė savanorių, stebinčių naujausius straipsnius ir redaguojančių netikslumus esamuose įrašuose.

Naujausioje kasmetinėje ataskaitoje „Wikimedia Foundation“ - organizacija prižiūrinti „Wikipedia“ ir kelias kitas svetaines – mažėjančius enciklopedijos pildytojų kiekius pavadino „sunkiai sprendžiama“ problema.

Ataskaitoje rašoma: „Mažėjantis dalyvavimas yra akivaizdžiai didžiausia problema, su kuria susidūrė „Wikimedia“ projektai: šių projektų sėkmė visiškai priklauso nuo klestinčios sveikos redaktorių bendruomenės. Į šią problemą reaguojame įvairiapusėmis pastangomis“.

Pastangos – tai enciklopedijos pildytojų aktyvesnės paieškos tokios vietose, kaip Brazilija ir Indija.

Be to, fondas neseniai paskelbė, kad kuriamas įrankis, kurs leistų skaitytojams komentuoti straipsnius, bet ne redaguoti juos.

„Ši nauja „Article Feedback“ versija skaitytojams suteiks naują būdą produktyviai prisidėti prie „Wikipedia“. Ji paskatins pateikti savo siūlymus apie skaitomus straipsnius – ir kvies redaktorius patobulinti straipsnius remiantis komentaruose esančia informacija. Mūsų atliktas tyrimas taip pat leidžia manyti, kad šis naujas tyrimas gali padėti skaitytojams po kurio laiko tapti redaktoriais“, - savo tinklaraštyje rašė produkto vadybininkė Fabrice Florin.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: