JAV kuria plazminį ginklą  (1)

Jungtinių Valstijų bendrovės „Picatinny Arsenal“ mokslininkai ir inžinieriai sparčiai kuria kariuomenei skirtą įrenginį, kuris galės naikinti pasirinktus taikinius kryptiniais didelės energijos dalelių plazmos išlydžiais, skelbia „Army.mil“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio tyrimų projekto tikslas – sukurti naują ginklą, naudojantį lazeriu indukuotos plazmos kanalą (LIPC, Laser-Induced Plasma Channel). Toks ginklas didelės galios lazerio spinduliu „nuplėš“ elektronus iš oro molekulių ir taip sukurs plazminį srovei laidų kanalą, per kurį iškrova bus nukreipta į priešo gyvąją jėgą ar techniką. Šis ginklas turėtų būti panašus į žaibą, kurį galima nutaikyti norima linkme, sakoma pranešime.

Pasak LIPC projekto mokslinio vadovo George'o Fischerio, „Picatinny Arsenal“ specialistai jau gali sugeneruoti labai trumpą milžiniškos energijos lazerio impulsą. „Į 2 - 3 trilijonines sekundės dalis galima „įterpti“ tokį energijos kiekį, kokio pakaktų viso miesto reikmėms“, – sakė jis.

Toks nanosekundinis elektros impulsas (nSEP, nanosecond electrical pulse) gali būti paverstas labai didelės galios ginklu, sakoma pranešime. Tyrimus šioje srityje finansuojantis JAV gynybos departamentas norėtų, kad tokiais impulsais būtų galima nukreipti į taikinius iki 50 milijardų vatų optinę ar elektrinę galią. Naujojo ginklo galingumas gerokai pranoktų bet kokius šiuo metu sukurtus 100 – 1000 kW galios kovinius lazerius. Kokios būtų konkrečios tokio impulso pasekmės karinei technikai, dar reikės išsiaiškinti, tačiau neabejojama, kad kariškai liks jomis patenkinti.

Tačiau „Picatinny Arsenal“ kelias kuriant naujos technologijos ginklą tikrai nėra rožėmis klotas: mokslininkai susidūrė su visa eile techninių kliūčių. Pirmiausia reikės rasti būdą, kaip plazminį kanalą bent trumpam išlaikyti stabilų ir tiksliai nutaikyti, nes LIPC pats susinaikina. Be to, kyla pavojus, kad kanalo formavimo ir spindulio fokusavimo ore metu energija gali sunaikinti įrenginio optinę sistemą ir pačius operatorius, sakoma pranešime.

Mokslininkams teks sumažinti optinėms sistemoms tenkančią apkrovą ir išmokti išlaikyti ją žemame lygyje tol, kol susidarys plazminis kanalas ir energija juo bus nukreipta į taikinį. Be to, iškilo ir kitų problemų, susijusių su lazerio ir aukštos įtampos sinchronizavimu, talpių energijos kaupimo šaltinių ir paties plazminio pabūklo konstravimu.

Jei šias kliūtis pavyks sėkmingai įveikti, plazminis ginklas nė iš tolo nebus panašus į fantastiniuose filmuose rodomus plazma šaudančius pistoletus. Tai neabejotinai bus griozdiški įrenginiai, kuriuos bus galima montuoti nebent karo laivuose ar galinguose sunkvežimiuose. Tačiau Pentagono atstovai tikisi, kad plazminių pabūklų pranašumai su kaupu atpirks dideles energijos sąnaudas ir nepatogų dydį. Beje, šio slapto projekto vykdytojai neatmeta, kad didelis JAV Supergalingos sintezės laboratorijos Kalifornijoje mokslininkų pasiekimas, apie kurį neseniai buvo pranešta (į vieną tašką buvo sutelkti 192 galingiausių pasaulio lazerių spinduliai ir sugeneruotas galingiausias istorijoje 500 trilijonų vatų impulsas) bus svarbus žingsnis į priekį plėtojant ir LIPC projektą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(3)

Komentarai (1)