„Google“ atsisako „nedaryti nieko blogo“  (12)

Naujausias akibrokštas – „Google“ vis dar nepašalino duomenų, kuriuos specialiai ar netyčia surinko „Google Street View“ automobiliai fotografuodami pasaulio miestus. Kas nutiko su posakiu „nedaryti nieko blogo“, kurį taip mėgo „Google“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrodo bendrovė jau seniai atsižadėjo vertybių, kuriomis vadovavosi veiklos pradžioje. Mums belieka tik spėlioti kada įvyko tas esminis lūžis pakeitęs bendrovę. Gal tada, kai ji nusileido komunistinei Kinijos vyriausybei? O gal tada, kai buvęs „Google“ vadovas Erikas Šmitas turėdamas vietą „Apple“ direktorių taryboje slapčia rezgė planus „iPhone“ konkurento gimimui?

Naujausias bendrovės akibrokštas – „Google“ vis dar nepašalino duomenų, kuriuos specialiai ar netyčia, bendrovė sako, kad netyčia, surinko „Google Street View“ automobiliai. Tas „netyčia“ labai jau įtartinas, nes kam automobiliams, kurie fotografuoja aplinką, reikia skenuoti slaptažodžiu neapsaugotus bevielius tinklus ir rinkti privačią informaciją? Beje, šis skandalas prasidėjo dar 2010 metais, o „Google“ duomenis buvo pažadėjusi ištrinti iki 2010 m. pabaigos. Prabėgo du metai, o informacija vis dar bendrovės serveriuose.

Didžiosios Britanijos institucijos, besirūpinančios šalies gyventojų duomenų privatumu atnaujinimo tyrimą ir paprašė bendrovės pasiaiškinti, kodėl duomenys vis dar neištrinti. Tačiau išgirdo tik dar vieną veblenimą ir mykimą apie tai, kad bendrovė duomenis surinko netyčia ir ji daro viską, kad duomenys būtų ištrinti. Matyt „Google“ darbuotojai du metus neranda klaviatūroje mygtuko „Delete“.

O juk vartotojams yra ko nerimauti. Nors teigiama, kad surinkta informacija tėra tik fragmentai, tačiau nepriklausomi ekspertai jau pademonstravo, kad iš tokių fragmentų atgaminti slaptažodžius, lankytus tinklalapius ar el. laiškus yra vieni juokai.

Įdomu kas vyksta Lietuvoje. Juk „Google Street View“ jau atvyko į Lietuvą, ir bendrovės atstovai viešai skelbė, kad projektas bus vykdomas laikantis visų asmens duomenų apsaugos reikalavimų, kuriuos nustato ES ir Lietuvos teisė. Ir kad, piliečiai gali būti tikri, kad projektas bus vykdomas laikantis visų teisinių reikalavimų, vadovaujantis ir kitose šalyse taikomais standartais.

Jei šie standartai – sukaupti privačią informaciją asmenų, pro kurių namus pravažiuoja automobiliai, tai pas mus „Google“ bendrovei itin pasiseks. Juk veikiausiai kas trečias lietuvis pats nemoka slaptažodžio bevieliam tinklui užsidėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: