3D spausdintuvai jau gamina tikrus ginklus (Video)  (11)

Kalašnikovo automatų ko gero jau nebereikia ieškoti juodojoje rinkoje: visai galimas dalykas, kad juos jau galima atsispausdinti 3D spausdintuvais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvinių objektų spausdintuvų technologija žada neramias dienas ne tik policininkams, bet ir mums visiems: pasirodo, 3D spausdintuvais pasigaminti pistoletai ir pusiau automatiniai karabinai šaudo tikromis kulkomis taip pat sėkmingai, kaip ir gamykliniai. Tiesa, tokie savadarbiai ginklai yra plastikiniai, o ne metaliniai, tačiau, kita vertus, jie ir skirti ne kariuomenės ar policijos arsenalams. Be to, darbščios rankos visada randa būdų, kaip savadarbį gaminį patobulinti.

Taigi, ruoškitės: ginklus jau galima atsispausdinti savo namuose, perspėja „Popsci.com“, pasakodamas apie pravarde „HaveBlue“ internete prisistatantį ginkladarbį mėgėją, pranešusį, kad jam 3D spausdintuvu pavyko pasigaminti veikiantį .22 kalibro pistoletą. Nepaisant to, kad žinantys apie šį eksperimentą pranašavo nesėkmę, savadarbis ginklas veikė kaip tikras. Pistoleto bandymo metu iš jo buvo sėkmingai iššauta 200 kartų, sakoma pranešime.

Tokios sėkmės įkvėptas „HaveBlue“ pabandė išplėsti 3D spausdinimo galimybių ribas ginklų gamybos srityje ir pasigaminti pusiau automatinį karabiną AR-15, kuris menkiau išmanančių apie ginklus vadinamas automatu. „HaveBlue“ iš svetainės „CNCGunsmith.com“ parsisiuntė AR-15 detalių brėžinius „Solidworks“ (3D mechaninės CAD programos) failų formatu. Nežymiai modifikavęs dizainą jis savo „Stratasys“ 3D spausdintuvui už maždaug 30 JAV dolerių nupirko ABS plastiko, iš kurio liejamos detalės, kasečių. Atsispausdinęs AR-15 detales jis iš jų sėkmingai surinko veikiantį pusiau automatinį karabiną. Tiesa, pasak „HaveBlue“, nors pirmieji bandymai patvirtino, kad jis tikrai šaudo, vis dėlto ginklo mechanizmas veikia ne visiškai sklandžiai. Visgi šios techninės problemos yra „neesminės“ ir jas bus galima pašalinti, sakoma pranešime.

Įdomu, kad „HaveBlue“ taip pat pabandė patikrinti 3D spausdintuvais pasigamintų ginklų rinką, tai yra, pasiūlos galimybes. Jis kreipėsi į 3D dizaino mainų svetainę „Thingiverse“ teiraudamasis, ar galima joje skelbti ginklų brėžinius. Deja, pasirodė, kad po ilgos teisinės diskusijos bendrovė, kuriai priklauso svetainė, su tuo nesutiko. Šiaip ar taip, „HaveBlue“ pavyko pasiekti, kad svetainėje būtų paskelbti jo ginklo dalies brėžiniai, kurie iki šiol yra prieinami.

Nors dar egzistuoja kai kurių techninių kliūčių, jau dabar aišku, kad gamintis namuose ginklus naudojant 3D spausdintuvus ir laisvai prieinamas medžiagas netolimoje ateityje taps visiškai įprastu užsiėmimu, sakoma pranešime. 3D spausdinimo technologija vis tobulėja, plečiasi šiems spausdintuvams skirtų medžiagų pasiūla, gerėja jų kokybė, tad vieną gražią dieną kone kiekvienas galės paslapčiomis pasigaminti bet kokį kiekį norimo tipo šaunamųjų ginklų, rašo „Popsci.com“.

Šiame vaizdo siužete galima pamatyti, kaip veikia mažiau nei 10 000 dolerių kainuojanti „Stratasys“ 3D spausdinimo sistema.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(1)

Komentarai (11)