"Wikipedia" tvarką palaiko programos–robotai  (0)

"Wikipedia" užpildymu įvairaus plauko turiniu užsiima dešimtys tūkstančių savanorių visame pasaulyje, tuo tarpu palaikyti didžiausios pasaulyje online enciklopedijos normalų funkcionavimą padeda šimtai specialių programų–robotų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Statistika rodo, jog "Wikipedia" yra įrašų maždaug 260 skirtingų pasaulio kalbų, o bendras straipsnių skaičius artėja prie 23 mln. Palaikyti tvarką tokiame milžiniškame kiekyje informacijos tikrai sunku, atsižvelgiant į tai, jog vandalizmo atvejų šiame projekte nutinka tikrai dažnai. Šios problemos sprendimu ir užsiima taip pat vadinami „bot‘ai“

Specialiai parašytos programos sugeba reaguoti į vandalizmo atvejus praktiškai per kelias sekundes. Robotai atsako už straipsnių tvarką ir kitas rutinines operacijas, nuo kurių priklauso kasdienis enciklopedijos darbas.

Programos–robotai egzistuoja "Wikipedia" nuo pat jos sukūrimo momento 2001 m. Šios programos užsiima netgi straipsnių šablonų parašymu, generuodamos juos su informacijos panaudojimo iš oficialių šaltinių. Vėliau šiuos įrašus papildo ir patikslina savanoriai. Pavyzdžiui, vienas iš robotų sukūrė apie 30 tūkst. įrašų apie vieną Jungtinių Valstijų miestelį, nurodydamas statistinius duomenis. Straipsniai po kurio laiko apaugo detalėmis, vaizdais ir istoriniais duomenimis.

Antra vertus, dabar dėl ginčų apie šabloninių publikacijų su nedideliu informacijos kiekiu naudingumą programoms–robotams uždrausta formuoti užbaigtus straipsnius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: