Iš Norvegijos radioaktyvusis plutonis gabenamas komerciniais skrydžiais  (1)

Turbūt daugelis skaitytojų, paklaustų, kaip iš branduolinių reaktorių į saugyklas išgabenamos radioaktyvios medžiagos, susimąstytų apie specialius saugomus konvojus, specialiai tam pritaikomus maršrutus ir transporto priemones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, stambesni kiekiai radioaktyvių atliekų panašiai ir gabenami - kai pasakojome apie galimybę perdirbti radioaktyvias atliekas, trumpai pristatėme ir jų transportavimui skirtą sąstatą CASTOR.

Tačiau jei radioaktyvių medžiagų nėra daug, jos gali būti pervežamos įprastiniais komerciniais reisais kartu su nieko neįtarančiais keleiviais. Gerai tai, ar blogai - jau visai kitas klausimas, tačiau, kad tai ne išsigalvojimas patvirtino žurnalistinis tyrimas Norvegijoje. 

Norvegijos žiniasklaida pranešė, kad radioaktyvusis plutonis iš Norvegijos gabenamas komerciniais skrydžiais kartu su nieko neįtariančiais keleiviais, skelbia „The Local".

Plutonis yra stiprus kancerogenas, laikomas pavojingiausiu žinomu cheminiu elementu. Ši medžiaga naudojama tyrimams Norvegijos Haldeno reaktoriuje, pranešė laikraštis „Klassekamp".

Energetikos technologijų instituto, kuriam priklauso tyrimams skirtas reaktorius, vadovas patvirtino, kad plutonis gabenamas lėktuvais iš pagrindinio Oslo oro uosto.

„Tai vyksta ne dažnai, paskutinis pervežimas vyko 2011 metais, o anksčiau tai vyko maždaug kartą per dvejus metus. Visi pervežimai atliekami laikantis reikalavimų, kurie leidžia medžiagą gabenti keleiviniais lėktuvais“, - sakė instituto vadovas Helgas Valsetas (Helge Valdseth).

H. Valsetas neatskleidė, kurių oro linijų lėktuvais jie naudojasi, bet patvirtino, kad pagal saugumo reikalavimus, vienu lėktuvu galima gabenti iki 15 gramų plutonio.

Norvegijos radiacinės saugos agentūros patarėjas sakė, kad plutonį gabenti oru nė kiek ne pavojingiau nei keliais. Jis pažymėjo, kad statistiškai keliuose įvyksta daugiau avarijų nei ore.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)