„ARM Mali-T604“ palaikys „OpenCL“, arba superkompiuteris kišenėje  (0)

Henrio Fordo panaudotas konvejeris automobilių pramonėje reiškė viena – kiekvienas turi užsiiminėti savo darbu, ir tuomet darbo efektyvumas bus maksimalus. Tačiau grafinių procesorių kūrėjai, panašu, pamiršto šią paprastą tiesą. Vietoj grafinių blokų tobulinimo jie pradėjo juose diegti savybes, kurios būdingos centriniams procesoriams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Toks elgesys gerai matomas, pavyzdžiui, paskutinėse kompanijos „nVidia“ vaizdo plokštėse. Pastaroji kompanija vis labiau akcentuoja savo adapterių sugebėjimą atlikti skaičiavimus su plaukiojančio kablelio operacijomis. Deja, superkompiuterių rinka pakankamai pelninga, kad GPU kūrėjai paliktų ją be dėmesio.

Teisybės dėlei reikėtų paminėti, jog grafinio procesoriaus resursai dažnai neišnaudojami, kalbant apie laiką, kai sistema veikia, lygiai taip pat, kaip ir centrinio procesoriaus. Tai lyg ir tam tikra dalimi pateisina GPU apkrovimą jam nebūdingomis užduotimis, tačiau vis tik norėtųsi, kad „kotletas būtų atskirai nuo musių“: nors pagalba svarbi, tačiau turėsime ir pašalinį poveikį, pavyzdžiui, didesnį energijos suvartojimą, o kartu ir didesnį išskiriamos šilumos kiekį.

Kam gi reikėjo visos šios „pasakėčios“? Tam, kad dabar negrafiniais skaičiavimais su visomis iš to išplaukiančiomis aplinkybėmis užsiims ir jūsų išmaniųjų telefonų, planšetinių kompiuterių ir net televizorių GPU blokai. Kaip pranešė kompanija ARM, „Mali-T604“ grafiniai branduoliai palaikys „OpenCL“ skaičiavimus, ir netgi ne tam tikra dalimi, o pilnai, kaip ir numato „Full profile“ specifikacijos. Pabrėšime, jog „OpenCL“, kuris ir apsigyvens naujojo ARM GPU specifikacijų sąraše, yra palaikomas programų, skirtų stacionariems ir nešiojamiems kompiuteriams, taip pat serverių platformoms.

ARM atstovų teigimu, GPU „Mali-T604“ – tai pirmoji industrijoje platforma, kuri dėl licencijuojamo paketo palaiko visas įmanomas programavimo kalbos „OpenCL“ funkcijas. Ar jau kryptis aiški? Galima netgi pacituoti: „Nuo šiol „stacionarių“ sistemų funkcijos bus prieinamos ir mobilių, integruojamų bei išmaniųjų TV įrenginių rinkoje“.

Dar daugiau, puikiomis plėtimo galimybėmis pasižyminti ARM architektūra leis per skirtingus įrenginius išmėtytiems GPU dirbti skaičiavimų klasterio režimu. Kol kas kompanija neakcentuoja dėmesio į tolimus nuo vizualizacijos skaičiavimus. Teigiama, jog GPU „Mali-T604“ užsiima sudėtingų grafinių objektų skaičiavimais, kurie anksčiau buvo būdingi centriniam procesoriui – tai papildoma realybė, sudėtingas vaizdų (tiek statinių, tiek dinaminių) apdorojimas ir kitokia panaši veikla.

Šiuo metu atitinkamos GPU „Mali-T604“ specifikacijos nusiųstos į konsorciumą „Khronos“ – „OpenCL“ kūrėjų bendruomenės sukurtą organizaciją. Teigiama, jog naujasis GPU galės vektorinius skaičiavimus (kaip ir su sveikaisiais skaičiais), taip pat bus palaikomos 64 bitų instrukcijos. Atitinkamas matematinis blokas bus aparatinis, o ne programinis. Be to, adresavimo metodas iš anksto pasirinktas toks, jog nepasentų „pasaulyje už 4 GB ribos“. 3D vaizdų apdorojimo blokas turi darbo spartintuvą, susijusį su tūriniu modeliavimu. Taip pat įdiegtas ir operacijų atomizacijos modulis – tipinės elemento reikšmės ištraukimas, o tai būdinga lygiagretiems skaičiavimams ir t. t. Žodžiu, dabar su nekantrumu teks laukti išmaniojo telefono su „Mali-T604“ grafika: įdomu, kiek ilgai jis dirbs su visiškai įkrauta baterija?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)
Bendrinti

Komentarai (0)

Susijusios žymos: