Kaip matuojamas laikas Olimpiadoje?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

ddeividdas 2012-08-10 11:33
O įdomu, kokia paklaida būna tarp sportininkų, kai jie startuoja. Juk nevienodai visi pajuda. Ar vėliau būna išlyginamas skirtumas finišavus? Plaukime reikia kažką paliesti ir fiksuojamas rezultatas? Bėgime manau sunkiausia.. visi vienoj krūvoj. O kada skaitosi kirstas finišas, kai bet kokia kūno dalis persisveria už finišo linijos, ar būtent kažkuri? Ir - straipsny buvo minėta, kad vaizdo įrašai dabar gaunami po 15 sek., bet juk bėgikų ir kitų laikas fiksuojamas iškart. Arba disko metikai, kūjo, ieties. Kaip tiksliai gali būti išmatuotas atstumas, jei tai priklauso nuo žmogaus akies, juk jis matuoja atstumą smeigdamas ten, kur matė, kad nukrito. Čia man nėra tikslu.
Giedriusd 2012-08-10 13:11
visu pirma, metimai daromi ant zoles, kur nukritus diskui lieka duobe. Nezinau kokio dar cia tikslumo galima ieskoti? Paimk dideli akmeni is mesk is visu jegu i normalia zeme, pamatysi kad rasti kur nukrito visai nera sunku. Tokiu budu galima tikrai tiksliai ismatuoti. Aisku tikslumas ne milijonines milimetro dalys, bet cia tokiu probemu kaip begime ar plaukime matyt pasitaiko daug reciau, tad ir rupinamasi tuo maziau.
ddeividdas 2012-08-10 14:22
Olimpines stebiu beveik kasdien. Tikrai teko matyti daug rungčių, bet klausimai kyla, nes patinka paanalizuot. Dviračių treke viskas aišku, labai tikslu, nes veikia lazeriai ir užfiksuoja. Bet bėgime kaip galima užfiksuoti šimtąsias ir identifikuoti žmones per kelias sekundes vistiek man nėra taip aišku, visi atbėga ir po kelių sek jau pateikti rezultatai šimtosiomis.. O diskas žinau, kad ant žolės krenta, bet ten 1cm pagal mane paklaida gali būti ;D
rwc 2012-08-11 17:01
, kas iš to, kad transliacijas stebi kaip ožys naujus vartus? Taisykles turėtum žinoti bent bendriausiais bruožais. Tada nekiltų naivių klausimų: metimo ir šuolių rungtys matuojamos 1 cm tikslumu, esant lygiam rezultatui - imamas antras, trečias ir t.t., paskui žiūrima, kuris pasiekė geresnius rezultatus ankstesniais bandymais, ir tik tuomet skiriami papildomi bandymai visiškų lygiųjų atveju. Bėgimai anksčiau buvo matuojami pagal krūtinę, pastaruoju metu - pagal kaktą, arba, kitaip - pagal skeleto tašką, kertantį finišo liniją takelio centre, išskyrus galūnes. Ginčų atveju, fotofinišo vaizdas turi viršenybę prieš chronometrą.
ddeividdas 2012-08-11 23:27
na aš tiek suvokiu Bet pvz tas pats techninis dalykas KAIP sugebama išmatuot vienu metu visų sportininkų rezultatus. Mokykloj bėgant maždaug kai kerti liniją mokytojas nuspaudžia chronometrą, o kaip ten? Aš suvokiu, kad matuojama ir daugmaž kaip, bet kokie prietaisai ir pats procesas smulkiau?
Arns 2012-08-12 09:47
ne vienas žmogus matuoja, jei tai neilgas bėgimas. Jei ilgesnis, tada reikia laiko kol pasirodo rezultatai. Patys ilgiausi bėgimai, pvz maratonas (arba dviračių sportas), dažnai nė nesivarginamas paskaičiuoti, fiksuojamas finišavusios grupės rezultatas (jei teko kada žiūrėti sporto žinias, tai dažnai už dešimtuko ribos likusiųjų laikas būna bendras).