Ar tikrai negalima perparduoti „naudotų“ dainų?  (12)

Interneto parduotuvėje „iTunes“ atlikėjos Adele populiari daina „Someone like you“ parduodama už 1,29 $. Tačiau neskubėkite atverti piniginės, o užeikite į „ReDigi“ – internetinį sendaikčių turgų, kur galima perparduoti savo muzikines kompozicijas – čia tą pačią dainą galėsite įsigyti už 0,59 $.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pabrėšime, jog daina yra ta pati. Skirtumas tik tas, jog „ReDigi“ realizuoja „panaudotas“ kopijas, t. y. tuos pačius failus, kurie iš pradžių buvo įsigyti per „iTunes“. „ReDigi“ kūrėjai nusprendė, jog jei autorinių teisių savininkai elgiasi su „skaitmena“ lygiai taip pat, kaip ir su paprastais daiktais, tai ir vartotojai turi teisę taip daryti. „Jei jūs įsigijote daiktą, jis priklauso jums“, – aiškina „ReDigi“ techninis direktorius Larry Rudolph, kuris dar dirba ir Masačiusetso technologiniame institute (JAV). „Jei daiktas priklauso jums, jūs turite teisę jį perparduoti. Jei jį gavote nelegaliai, jūs neturite teisės jo parduoti. Viskas labai paprasta“. Taip, viskas paprasta ir viskas pagal įstatymus: žmogus turi teisę perparduoti įsigytą kūrybinio darbo kopiją. „ReDigi“ analizuoja pardavime esantį failą, kad patvirtintų, jog jis įsigytas teisėtai (nėra „iškirptas“ ir kompaktinio disko ar parsisiųstas iš piratinio tinklapio) ir pašalintas iš visų vartotojo įrenginių, kai tik atsiunčiamas į serverį. Vėliau analogišku būdu planuojama leisti perparduoti el. knygas ir žaidimus.

Tačiau ne viskas taip paprasta, ypač Jungtinėse Valstijose, kur visi gainiojasi taip geidžiamą dolerį. „Capitol Records“, įeinanti į muzikinio giganto EMI sudėtį, jau spėjo paduoti „ReDigi“ į teismą. Už ką? Taip, jūs teisūs, „už bendradarbiavimą pažeidžiant autorines teises“. JAV garso įrašų industrijos asociacija nusiuntė šiai internetinei tarnybai reikalavimą „nutraukti neteisėtus veiksmus“.“ „Redigi“ mano, jog yra analogiška naudotų plokštelių parduotuvei, tačiau tokia analogija nepriimtina, kadangi naudotų plokštelių parduotuvės negamina kopijų“, – teigiama „Capitol Records“ ieškinyje.

Per pirmą tokio pobūdžio ieškinį JAV istorijoje, kuriame bus sprendžiama, ar gali būti perparduodami legaliai įsigyti skaitmeniniai informacijos nešėjai, apsaugoti autorinėmis teisėmis. Nuo to, kaip nuspręs teisėjas, priklauso meno industrijos, aktyviai migruojančios prie skaitmeninio verslo modelio, ateitis. Tiesa, ne tik jų, tačiau ir kompanijų, kurios siūlo „debesų“ saugyklas, taip pat „Amazon“, „Apple“ ir „Google“. Beje, kompanija „Google“ jau kreipėsi į teismą su pasiūlymu pateikti savo nuomonę šioje byloje, tačiau gavo neigiamą atsakymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)