Olimpiadoje varžosi ir robotai  (0)

Londone vyko olimpinės ir parolimpinės žaidynės, tačiau visi sportiškiausi pasaulio robotai šiemet rinkose kitame Jungtinės Karalystės mieste Bristolyje, rašo bbc.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Robotai varžosi įvairiose sporto šakose – taip pat žaidžia futbolą, krepšinį, kilnoja sunkumus. Tai yra pirmas kartas, kai olimpinės robotų žaidynės vyksta Jungtinėje Karalystėje, o organizatorių teigimu, šįkart pavyko susilaukti rekordinio norinčiųjų dalyvauti kiekio. Be to, robotai per žaidynes sumušė keletą pasaulio rekordų.

Robotai – ir sprinteriai, ir stajeriai

Robotų pasaulio Usainas Boltas atkeliavo iš Singapūro. „Pasaulinis sprinto rungties rekordas buvo 42 sekundės, bet Singapūro atstovas jį sumušė distanciją įveikdamas per 31 sekundę“, - skelbė žaidynių organizatorius dr. Guido Herrmannas.

Tiesa, robotai nebėgo 100 metrų, kaip olimpiniai bėgikai. Jiems reikėjo įveikti tik tris metrus pirmyn ir tris – atgal. Finale šeštadienį Singapūro atstovui teko varžytis su Plymuto universiteto robotu, kuris iki žaidynių pradžios buvo vadinamas favoritu. Britai mano, kad jų kraštietis „vis dar turi neblogų galimybių“, teigė G. Herrmannas.

Kita britų komanda – robotų kūrėjai iš Bristolio universiteto – savo „sportininką“ ruošė maratono finalui.Šios sportinės rungties metu tenka įveikti varginančius 42 metrus, o tai „Team Panther“ (taip vadinasi Bristolio komanda) atstovų teigimu nėra lengva užduotis.

„Tiesą sakant, apsidžiaugsime jei įveiksime distanciją. Dabar mūsų robotas vaikšto ne itin gerai“, - prisipažino komandos atstovas Davidas Pollardas. Rungtynes apsunkina faktas, jog komandoms iš anksto nesakoma kokia trasa bus bėgama. „Stalviršis yra paprastesnė trasa nei grindys ar kilimas, tačiau dėl paviršiaus sprendimas dar nepriimtas“, - sakė D. Pollardas.

„Team Panther“ robotas buvo pačių komandos narių surinktas iš smulkiausių detalių, tačiau varžytis jam teks su pikrtiniais robotais, kurie, pasak D. Pollardo, šiuo metu yra pranašesni už namudinius. Bet jis nemano, kad tokios varžybos yra nesąžiningos. „Iš esmės turėtų būti įmanoma sukurti geresnį robotą nei tie, kur guli parduotuvių lentynose, tačiau tai yra pirmieji mūsų dalyvavimo metai“, - sakė robotų entuziastas.

Vietoj štangos – DVD diskai

Pagrindinė žaidynių sporto šaka yra futbolas, tačiau vyksta ir kitokios varžybos. „Dabartinis pasaulio rekordas – pakelti 89 DVD diskai, o mažam robotui tai yra ganėtinai daug. Bet jau per treniruotes keli robotai sugebėjo iškelti po 100 DVD“, - sakė G. Herrmannas.

Nemaža robotų dalis varžosi iš karto keliose rungtyse. Organizatoriai robotus vadina ne vienos rungties specialistais, o „dekatletais“. Nors žaidynių tikslas yra linksmybės, tačiau visi dalyviai privalo griežtai laikytis vienos svarbios taisyklės.

„Robotai turi būti autonomiški. Juos įjungus žmonės turi atitraukti rankas“, - sakė organizatorius.Bristolio atstovas labai džiaugiasi suteikta garbe organizuoti žaidynes, kurios vykdomos jau nuo 1996 metų. Dr. H. Herrmannas tvirtino, kad konkurencija buvo „arši“.„2010 metais turėjau pateikti paraišką ir pats ją pristatyti Bengalūre (Indija). Tikriausiai padėjo tai, kad pasirinkta data buvo tarp olimpinių ir parolimpinių žaidynių“, - sakė robotų entuziastas.

Žaidynės baigėsi praėjusį šeštadienį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: