Fotoaparato sensoriaus valymas. Patarimai, priemonės, įranga (Video)  (2)

Bet kurio fotoaparato širdis yra vaizdo jutiklis (sensorius), o smegenys – mikroprocesorius. Norint, kad pastarasis geriau mąstytų, tereikia atnaujinti savo aparatinės programinės įrangos (firmware) versiją. Tačiau sensorius yra visai kita istorija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugumoje fotoaparatų galime rasti veidrodžio mechanizmą, kuris mechaniškai juda aukštyn ir žemyn vykstant fotografavimo procesui. Šios judančios dalys specialiu tepalu būna pateptos gamykloje. Galima įsivaizduoti kas nutinka kai veidrodžio mechanizmas nuolat juda. Perkopus daugiau nei kelis – keliolika tūkstančių kadrų pasitaiko, kad dalis tepalo atsiduria ant Jūsų fotoaparato matricos. Taip pat per tą laiką ant Jūsų matricos patenka ir dulkių bei purvo, kurie čia pakliūva objektyvų keitimo metu. Nesvarbu kokie Jūs būsite atsargūs keisdami lęšius (išskyrus švarų kambario protokolą be dulkių) vėliau ar anksčiau dulkės ant fotoaparato sensoriaus vis tiek pateks. Jei ilgai naudosite tą patį fotoaparatą ar nusipirksite jau naudotą – ateis diena, kai pastebėsite savo fotografijose taškelius, mažas dėmes. Geriausias būdas išsiaiškinti ar jau laikas valyti fotoaparato matricą – nufotografuoti giedrą dangų su diafragmos nustatymu F/22. Tada paimti fotografiją ir „suspausti jos lygmenis” – dėmes pamatysite tuoj pat ir aiškiai.

Nešvari matrica

Jei išsiaiškinote, kad Jūsų fotoaparato sensorius nešvarus – nepanikuokite. Tai anksčiau ar vėliau atsitinka kiekvienam fotoaparatui. Yra 3 būdai išvalyti jutiklį.
  1. Galite siųsti fotoaparatą atgal gamintojui – garantiniam tvarkymui. Tokiu atveju Jūsų fotoaparatas per šalį keliaus su DPD, UPS ar kitu kurjeriu į laboratoriją ir atgal. Ar būsite garantuotas, kad po tokios kelionės Jūsų fotoaparatas negrįš dar purvinesnis, nei išvažiavo?;
  2. Galite ieškoti vietinių fototechnikos paslaugų, kurie išvalys Jūsų matricą už pinigus ( pvz, jei Jūsų garantinis jau negalioja). Tačiau kaskart teks mokėti;
  3. Galite išsivalyti sensorių pats.
      Neišsigąskite! Svarbiausia žinoti į ką pirmiausia reikia atkreipti dėmesį:
    • Būtina lupa arba padidinimo stiklas – tam, kad tiksliai matytumėte tai, ką darote.
    • Būtina pasirūpinti visiškai įkrauta baterija. Kitu atveju, jei baterija išsikrautų jutiklio valymo operacijos viduryje – veidrodėlis nukris (užsidarys) ant valymo priemonių. Tai tikrai nepagerins veidrodėlio mechanizmo darbo ir Jus tikrai nuliūdins.
    • Būtina nustatyti „sensoriaus valymo režimą” fotoaparate, kad jis neišsijungtų. Nes aukščiau minėtas nemalonumas tikrai įvyks.
    • Būtina pasirūpinti tinkamais fototechnikos priežiūros ir valymo įrankiais ir priemonėmis.
    „Blower" – oro pompa, guminė kriaušė. Šia priemone galite nupūsti dulkes švelnia oro srove. Svarbiausia neprikišti pompos angos per arti sensoriaus. Mums svarbiausia dulkes nupūsti, o ne „įpūsti” dar giliau. Svarbu, kad dulkės atkibtų nuo matricos paviršiaus ir pasišalintų. Jėgos naudoti nereikia. Rekomenduojama dulkes išpūsti apvertus fotoaparatą aukštyn kojomis. Kaip tą daryti galite pamatyti įkeltame video, žr. žemiau straipsnyje. „Static brush" – antistatinėmis savybėmis pasižymintis šepetėlis. Tik svarbu nesumaišyti antistatinio šepetėlio su objektyvų šepetėliu, pastarojo čia naudoti negalima! Sensoriaus arba matricos antistatiniai šepetėliai yra specialiai pagaminti. Būkite labai švelnūs. Antistatinis šepetėlis padės Jums pagriebti likusias dulkes, kurios nepasišalino su oro pompa, tačiau atsipalaidavo nuo paviršiaus. Tai, kas liks po kelių itin švelnių brūkštelėjimų su antistatiniu šepetėliu – specialus tepalas. Sensoriaus valymo rinkinys su lubrikantu. Svarbiausia atkreipti dėmesį, kad gautumėte kelių skirtingų dydžių “tamponėlius”. Taip bus lengviau prieiti prie nešvarumų. Metanolio pagalba Jūs pašalinsite tepalo dėmes, kurios atsirado ant fotoaparato jutiklio. Tiesiog itin kruopščiai ir švelniai nuvalykite matricą su tamponėliu ir lubrikantu. Matricos valymo rinkiniai tikrai labai įvairūs. Juose galite rasti ir visas aukščiau paminėtas priemones, o taip pat – pirkti atskirai ir susikomplektuoti savo rinkinį pats.

    Svarbiausia neskubėkite, tinkamai pasiruoškite, nebandykite apkirpti “tamponėlių” ar šepetėlių kraštelių ir Jūs puikiai susitvarkysite. Na, o kaip atrodo pats procesas, galite pamatyti žemiau pateiktame video:


    Pasidalinkite su draugais
    Aut. teisės: fotofabrikas.lt
    fotofabrikas.lt
    (16)
    (1)
    (13)

    Komentarai (2)

    Susijusios žymos: