Rusijos akibrokštas privertė visu pajėgumu įjungti Lietuvos elektrines

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Pamastantis 2012-08-31 13:27
Juodulys negaliu kategoriškai prieštarauti, tačiau mano žinios iš šioje srityje dirbančių žmonių:) O tu tik tikiesi, kad bus kas palaikys.Prisimink JAV istoriją, kas jų sistemoje atsitiko, kai teko vieną elektrinę atjungti:) Jos yra išties kažkas ypatingo, kadangi jos gali labai greitai paduoti didžiulę galę. Kitos elektrinės, taip, turi rezervų, bet jiems pakurti reikia laiko, o jis, tokiu atveju, labai brangiai gali kainuoti:) Šiaip jei neklystu, elektrėnai kūrendavo savo katilus vien tik tam, kad nelaimės atveju IAE, galėtų staiga stabilizuoti tinklą, bet tokios elektrinės nėra visaglės, tad atsijungti nuo rusijos tinklo būtų labai rizikinga:)
vyteniss 2012-08-31 19:22
Nėra pavojinga atsijungti jeigu turėsim jungtis su vakarai ir šiaure. Tačiau tos jungtys yra daromos nuo 1992 ar tai nuo 1994 metų, tad kažkokio stebuklo nesitikiu ir dabar. Pastatysim VAE į rusų tinklą ir galėsim toliau kukuot.
Fobus 2012-08-31 22:08
Pamastantis, mes turime Kruonio HAE, ir nereikia mums tų Volgos kaskadų. O kas dėl meškos - todėl ji ir meška, kad protingai nesielgia. Civilizuotame pasaulyje laikomasi teisinių susitarimų, tad savavališki ir be perspėjimo elektros linijų atjungimai yra tiesiog barbarizmas. Ir dar sakai, kad mes kalti, kad norime nuo šios meškos pasprukti?! Hitleriui visi tenkino poreikius, kol vieną dieną jam ir to nepakako..
Juodulys 2012-09-04 17:34
Elektrinės nuo 95% iki 100% savo galią gali pakelt greičiau nei bet kuri kita įsijungti. Čia kalba ne apie dar vienos turbinos įjungimą, o apie jau dirbančios turbinos galios padidinimą iki maksimumo. Taip, Volgos HE gali daug ir greitai pateikt galios. Tą patį gali ir visos kitos HE. Kruonio HAE irgi tą patį gali. Kaip ir Volgos HE, taip ir Kruonio HAE gali greitai atsukti kranelius ir pradėt leisti vandenį per turbinas. Volgos HE stebuklas yra reikalingas pačiai Rusijai, jos elektrinių galių kompensavimui. Mums pilnai užtenka Kruonio HAE. Tiesa jos veikimo laikas maksimalia galia yra gan ribotas - kol sunaudos visą baseino vandenį. Bet per tą laiką užsikurs Elektrėnų turbinos ir jų galia pakankama, kad kompensuotų buvusios Ignalinos AE galią. Matyt užteks ir Visagino AE. Ir nesuprantu, ko jūs vis apie tas Volgos kaskadas. Tai yra tiesiog lengvai valdomos HE. Kaip ir mūsų Kruonio HAE ir kitos Europos HE ir HAE ar dar kokios nors, kurios gali greitai startuot. 5% Europos elektrinių galios bus Visagino AE rezervinė galia. Negaliu pasakyt kodėl JAV problemų turėjo dėl elektrinės išjungimo. Ignalinos AE ne kartą buvo sustabdyta. Kaip ir Europoje esančios irgi. Ir toje pat JAV ne kartą yra buvę atvejų, kai kuri nors staiga ir be perspėjimo išsijungia. Gal konkrečiai tuo atveju nebeužteko rezervinės galios? Jei ką, tai Lietuva apsirūpinusi rezervine galia pakankamai. Jau greičiau mums kils problemų dėl to, kad Rusija vos vos išlaiko savo dažnį (kiek žinau tai jis gerokai mažesnis nei 50Hz) ir staiga padidėjus energijos poreikiams pradės išsijunginėti jos elektrinės, nes nebegalės palaikyt reikiamo dažnio. Ir dėl jų problemų išsijungs ir mūsų elektrinės. Bet vat jei atsijungsim.. Kauno HE nors ir silpna, bet užtat gali startuoti mūsų elektros tinklą (pradėt generuoti dažnį), į kurį tada jau galės įsijungti visos kitos elektrinės. Beje, tas linijos išjungimas buvo beveik tas pats, kas staigus kurios nors Lietuvos elektrinės išsijungimas. Ir?.. Spėju Kruonio HAE staigiai atidarė savo kranelius ir laukė kol Elektrėnų turbinos įsisuko. Va tiek tų stebuklingų Volgos kaskadų mums ir tereikia p.s. mano žinios irgi iš toje srityje dirbančių žmonių. Tų, kurie žino kam ir kiek reikalingos Volgos kaskados ir kas tas yra rezervinė galia.