Optimizmas: „ieškau IT specialistų už 850 Lt algą“  (37)

Šioje naujienoje psichologinių optimizmo ištakų neanalizuosime, tačiau pamėginsime šį reiškinį iliustruoti labai realiais pavyzdžiais. Tyrinėjant darbo pasiūlos skelbimus žiniasklaidoje neretai stebina neatitikimas tarp reikalavimų ieškomam darbuotojui ir to, ką gali pasiūlyti darbdavys. Pavyzdžiui, panagrinėkime IT specialistų paieškos įdomybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antai internetinės parduotuvės savininkas skelbiasi ieškąs dirbti puse etato interneto portalo administratoriaus. Jam keliami reikalavimai: bendros XMML, PHP, HTML, CSS programų žinios, gebėjimas programuoti, energingumas ir entuziazmas, noras mokytis ir tobulėti, anglų, lenkų kalbų žinios, išsilavinimas IT srityje.

Bet to, pageidaujama, kad kandidatas sugebėtų analitiškai mąstyti, būtų kruopštus, organizuotas, komunikabilus ir net sąžiningas. Siūlomas atlygis už tokius gebėjimus – 600 litų.

Kitas darbo siūlytojas bando ir pokštauti: reikalavimai panašūs kaip ką tik išvardyti, tačiau darbas – visu etatu. Iš pradžių siūlomas atlyginimas – 850 litų, o vidutinis bendrovėje – 850 litų („popieriuje“). Tokia perspektyva gali apstulbinti kiekvieną, ištroškusį darbo ir karjeros.

Visiškai kitaip dėliojama dėlionė aukštos kvalifikacijos darbuotojų, vadybininkų ir vadovų rinkoje. Čia irgi linkstama nenurodyti algos, bet, kaip teigia personalo paieškos bendrovės „Indigroup“ vadovas Karolis Blaževičius, šiuo atveju derėtų kalbėti apie kitus motyvus. „Darbdaviams, žinoma, reikia motyvuotų darbuotojų, o ne ieškančių geresnio atlyginimo. Kita vertus, krizės metais algos gerokai išsikraipė: vieni žmonės, kurie darbo rinkoje per daug savęs nedemonstravo ir tebedirba įprastus darbus, šiandien yra šiek tiek pigesni ir ne tokie drąsūs, nors Lietuvos ekonomika, o kartu ir darbo rinka atsigauna“, – sako personalo paieškos specialistas.

K. Blaževičiaus manymu, darbdaviai nėra linkę nurodyti, kokį atlyginimą ketina mokėti konkrečios pareigybės darbuotojui, nes neretai dėl to būna neapsisprendę. Jie greičiausiai suinteresuoti kuo mažesniu darbo užmokesčiu, bet šį klausimą dažniausiai palieka deryboms. Darbdaviai nenori atbaidyti iš tiesų aukštos kvalifikacijos ir iniciatyvių specialistų, todėl galbūt sutiktų jiems mokėti ir didesnį nei yra numatę atlyginimą, nes neretai kompetencija tas išlaidas gali su kaupu atlyginti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (37)

Susijusios žymos: