Mokomės fotografuoti: lauko gylis  (2)

Lauko gylis yra vienas svarbiausių momentų, kuriuos reikia perprasti pradedant fotografuoti. Svarbiausia yra suvokti, kad lauko gylis priklauso nuo daugelio veiksnių, ne tik nuo diafragmos. Taigi apie tai, kas tai yra lauko gylis ir kaip jį panaudoti savo kūrybinėm reikmėm?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra lauko gylis? Lauko gylis (DOF – Depth of field) – tai atstumas tarp arčiausio ir tolimiausio nuotraukoje fokusuojamo objekto. Lauko gylis priklauso nuo diafragmos, židinio nuotolio, sensoriaus dydžio ir atstumo nuo Jūsų iki fokusuojamo objekto bei nuo objekto iki antraeilio plano-fono. Diafragma arba F/stop Pirmas dalykas, kurį reikia išsiaiškinti, tai diafragmos (aperture) reikšmė. Kas yra diafragma? Pirmiausiai pasižiūrėkite į savo turimą objektyvą, ant jo pamatysite F/stop žymimas reikšmes., pvz.: f/3.5 – 5.6. Pagrindinė objektyvų funkcija yra “surinkti šviesą” ir “pristatyti” ją į fotoaparato sensorių. Objektyvo diafragma yra jo “atsidarymo” diametras. Taigi, f/3.5 – 5.6 matome didžiausią (F/3.5) ir mažiausią (F/5.6) diaframos reikšmes. Lauko gylis priklauso nuo diafragmos “atsivėrimo” dydžio. Kuo didesnis diafragmos atsidarymo diametras – tuo bus išgaunamas mažesnis lauko gylio efektas (gauname gražiai “išlietą” foną fotografuojamam objektui). Tiksliau, kuo pirmas skaičiukas mažesnis – tuo geriau, F/2.8-5.5 bus geriau už F/3.5-5.5. Židinio nuotolis Kitas svarbus momentas, kuris turi įtakos lauko gyliui – židinio nuotolis (focal length). Tie, kurie turite objektyvą su zoom’u (artinimo funkcija) ir fiks’ą (fiksuoto židinio) galite išbandyti patys. Pagrindinė mintis yra ta, kad kuo židinio nuotolis didesnis, tuo mažesnis lauko gylis bus išgaunamas nuotraukose. Ir atvirkščiai. Pvz.: Jei Jūs nufotografuosite pasirinktą objektą su 50mm objektyvu, f/2.8 ir tą patį pakartosite su 200mm objektyvu, f/2.8 – skirtumas bus dramatiškas. Sensoriaus dydis Pamąstykime apie skaitmeninius fotoaparatus. Ar pajutote, kad fotografuojant su kompaktiniais fotoaparatais dažniausiai išgauname tik gilaus lauko efektą. Tai lemia sensoriaus dydis (sensor size) – skaitmeninių kompaktinių fotoaparatų sensorius tam yra per mažas. Kuo didesnis fotoaparato sensorius, tuo lauko gylis bus mažesnis. Pvz.: Geriau rinktis sisteminius arba veidrodinius fotoaparatus. Atstumas tarp Jūsų ir fotografuojamo objekto Kuo arčiau esate prie fotografuojamo objekto, tuo išgausite mažesnį lauko gylį. Pvz.: Jei nuo savo objekto esate per 2 m, fotografuojate F/2.8 su 50 mm objektyvu – išgausite apie 10 cm lauko gylį, tačiau su tuo pačiu objektyvu ir nustatymais, fotografuojant iš 10 m jau išgausite apie 100 cm lauko gylį. Taigi, jei ieškote kūrybiškų sprendimų savo nuotraukų fonui, Jums tereikia fotografuoti objektą iš kuo arčiau.

Atstumas tarp fotografuojamo objekto ir antraplanio fono

Paskutinis, tačiau ne mažiau svarbus dalykas yra atstumas nuo fotografuojamo objekto iki antraplanio fono. Kuo toliau antraplanis fonas bus – tuo išgausite mažesnį lauko gylį, fonas bus susiliejęs. Pvz.: Jei fotografuosite objektą, kuris stovi 3 m nuo Jūsų ir 5 m iki pastato sienos – fonas bus ryškesnis, nei tada, jei objektas stovėtų 10 m iki sienos ir t.t.

Perpratus tik kelis momentus, Jums pavyks padaryti daugybę kūrybiškų nuotraukų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: fotofabrikas.lt
fotofabrikas.lt
(9)
(0)
(8)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: