„LastPass“ – vienas slaptažodis viskam  (11)

Kasdien įvedame dešimtis slaptažodžių. Dažnai būna, jog pamirštame kokį slaptažodį, naudojamą vienoje ar kitoje svetainėje. Bet įsivaizduokite dieną, kai reikia atsiminti viso labo vieną slaptažodį, vietoj dešimčių dabar naudojamų, o į kiekvieną svetainę prisijungiame be jokių slaptažodžių įvedimų. Sakysite, tai neįmanoma? Susipažinkite su „LastPass“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pradedame naudotis „LastPass“

„LastPass“ įdiegimas yra labai paprastas. Vartotojas gali pasirinkti ar naudoti universalų įdiegimo įrankį ar ieškoti priedų naršyklėms. „Windows“ vartotojams lengviausia atsisiųsti universalų diegimo įrankį, kuris palaiko „Chrome“, „Firefox“, „Internet Explorer“ naršykles. Jis automatiškai įdiegs priedus turimoms naršyklėms, leis lengvai sukurti „LastPass“ paskyrą ir importuos esamus slaptažodžius. „Mac“ ir „Linux“ vartotojai turės susirasti ir patys įdiegti naršyklių priedus.

Norintys „LastPass“ naudoti mobiliuosiuose telefonuose ir planšetėse taip pat neliks nuskriausti. „LastPass“ palaiko visas populiariausias mobiliųjų įrenginių operacines sistemas: „iOS“, „Android“, „BlackBerry OS“, „Symbion“ ir kt., bei naršykles: „Dolphin“, „Firefox mobile“, „Chrome“.

Kurdami „LastPass“ paskyrą turėsite sugalvoti pagrindinį slaptažodį, kuris bus naudojamas prieigai prie visų jūsų slaptažodžių „LastPass“ serveryje. Po to „LastPass“ įkels visus jūsų slaptažodžius į savo debesų kompiuterija paremtą AES-256 šifravimą naudojantį serverį. Galiausiai perkėlus visus slaptažodžius, iš naršyklės atminties į „LastPass“ serverį bus pasiūlyta ištrinti naršyklės atmintyje saugomus slaptažodžius ir daugiau nebenaudoti naršyklės atminties slaptažodžiams saugoti. Įdiegus ir sukonfigūravus „LastPass“, naršyklės įrankių juostoje turi atsirasti pilka arba juoda piktograma. Raudona piktograma reiškia, jog jūs prisijungęs prie „LastPass“, pilka, kad ne. Paspaudus ant piktogramos, atsiras daugybė parinkčių. Iš visų parinkčių dažniausiai naudosime „My LastPass Vault“ (Mano „LastPass“ Saugyklą). Kurioje rasime visus savo prisijungimo duomenis esančius „LastPass“ serveryje. „LastPass“ slaptažodžių saugykloje galite rūšiuoti svetainių prisijungimo duomenis: sukeldami į atitinkamus aplankus ir grupes. „LastPass“ suteikia galimybę pažiūrėti kada tam tikras slaptažodis buvo naudotas, taip pat galima ištrinti, keisti, dalintis norimų svetainių prisijungimo duomenimis. Paieškos laukelyje „LastPass“ slaptažodžių saugyklos viršuje galite ieškoti pagal svetainę bei vartotojo vardą (paieška pagal slaptažodį negalima). Užklydus į svetainę, kurios prisijungimo duomenų dar nėra „LastPass“ serveryje, programa pasiūlys prisijungimo duomenis išsaugoti slaptažodžių saugykloje. Užėjus į svetainę, kurios prisijungimo duomenys yra slaptažodžių saugykloje, „LastPasss“ pasiūlys automatiškai prisijungti prie svetainės.

Daugiau apie naudojimąsi „LastPass“ filmuke:

„Stiprių“ slaptažodžių generavimas

Dalis žmonių naudoja labai paprastus slaptažodžius: „password“, „123456“, „qwerty“, savo vardą ar pavardę, o informacijos vagystės atveju nustemba kaip taip galėjo nutikti. Kiti naudoja vieną tokį patį slaptažodį visiems tinklapiams, nulaužus vieno tinklapio duomenų bazę ir dešifravus slaptažodį programišius galės prisijungti ir prie kitų jūsų naudojamų svetainių. Kad daugiau nebereikėtų naudoti silpno ar tokio paties slaptažodžio visose svetainėse „LastPass“ siūlo galimybę sugeneruoti unikalų slaptažodį ir jį išsaugoti serveryje.


Generuojant slaptažodį su „LastPass“, galima pasirinkti daug įvairių parinkčių: slaptažodžio ilgį, sudaromus simbolius, minimalų simbolių skaičių. Taip pat galite pasirinkti funkciją „Pronounceable“, tuomet slaptažodis bus sugeneruotas iš lengvai ištariamų žodžių.

„LastPass“ formų pildymas

„LastPass“ pagelbės ne tik norint prisijungti, bet ir registruojantis kokiame nors tinklapyje. „LastPass“ suteikia galimybę susikurti profilius. Susikūrę profilį ir norėdami užsiregistruoti, galėsite nebevesti duomenų, tereiks paspausti „AutoFill“ ir visa registracijos forma bus užpildyta akimirksniu.


„LastPass“ ir saugumas Visi prisijungimo duomenys saugomi „LastPass“ duomenų saugykloje, todėl gali pasirodyti, kad slaptažodžiai esantys serveryje gali būti nesunkiai pasiekiami piktavalių. Siekiant užtikrinti maksimalų saugumą, pagrindinis „LastPass“ slaptažodis yra pats svarbiausias dalykas. Jei naudosime trumpą, nesaugų slaptažodį jūsų slaptažodžiai esantys saugykloje tikrai gali būti nesaugūs. Vis dėlto, naudojant „stiprų“ pagrindinį „LastPass“ slaptažodį, jūsų prisijungimo duomenys serveryje bus saugūs. Dar vienas naudingas dalykas, jog programos nustatymuose galima pasirinkti šalis iš kurių bus leidžiama prisijungti prie „LastPass“ slaptažodžių saugyklos. Po „LinkedIn“ vartotojų slaptažodžių nutekinimo gali kilti klausimas, o kas, jei „LastPass“ duomenų bazės įrašai būtų pavogti? Jau minėjau, kad visi slaptažodžiai yra šifruojami naudojant AES-256. Taip pat naudojamos papildomos saugumo priemonės apsaugoti „LastPass“ naudotojų prisijungimo duomenims. Jei vis dėlto manote, jog pagrindinio „LastPass“ slaptažodžio neužtenka apsaugoti svetainių prisijungimo duomenims, „LastPass“ siūlo daugybę kitų saugumo priemonių.

„Google Authenticator“

„LastPass“ leidžia naudoti „Google Authenticator“. Naudojant „Google Authenticator“ ir norint prisijungti prie „LastPass“ teks suvesti du dalykus: savo pagrindinį „LastPass“ slaptažodį ir į telefoną atsiųstą kodą. Su panašia apsauga susiduriame jungdamiesi prie e. bankininkystės sistemos, kai antrajame prisijungimo etape turime suvesti kodą iš specialios kodų kortelės. „Google Authenticator“ kodą iš kodų kortelės pakeičia į mobilųjį telefoną gautu kodu.

Plačiau apie „Google Authenticator“ filmuke:


„YubiKey“

Dar vienas būdas padidinti „LastPasss“ saugumą – naudoti „YubiKey“. Tai yra nedidelis rakto dydžio prie USB jungiamas prietaisas. Prisijungimo metu vietoje slaptažodžio reikės priglausti pirštą prie „YubiKey“ ir automatiškai būsite prisijungti prie „LastPass“.

Plačiau apie „YubiKey“ filmuke:

„Lastpass Sesame“

Dar vienas būdas „LastPass“ paskyrai apsaugoti – „LastPass Sesame“. Norint naudotis „LastPass Sesame“, prireiks paprasčiausios USB atmintinės, į kurią reikės įrašyti specialią programėlę. Kiekvieno prisijungimo prie „LastPass“ metu, USB atmintinėje esanti programa sugeneruos slaptažodį, kuris padidins „LastPass“ saugumą.

Plačiau apie „LastPass Sesame“ filmuke:

Virtuali klaviatūra

Pagrindinį slaptažodį galite prarasti ir vėl virusų. Vadinamieji „keylogger‘iai“ fiksuoja klaviatūros klavišų paspaudimus ir siunčia visą surinktą informaciją į pagrindinį serverį. „LastPass“ siūlo naudoti virtualią klaviatūrą, norint išvengti „keylogger‘ių“.

Kaina

„LastPass“ siūlo dvi versijas: nemokamą versiją ir mokamą „LastPass Premium“. Pastaroji versija metams kainuoja vos 12 JAV dolerių. Pasirinkę nemokamą „LastPass“ versiją, negalėsite naudotis mobiliosiomis programėlėmis, „LastPass Sesame“, „YubiKey“, matysite „LastPass“ reklamas ir negalėsite gauti pagalbos telefonu. 1 JAV doleris per mėnesį yra juokingi pinigai, dėl kurių „LastPass“ taps dar geresnis. Jei programa patiko, nieko nelaukiant reikėtų įsigyti „Premium“ versiją.

„LastPass“ ir debesys

Visa „LastPass“ sistema yra paremta ne kuo kitu, o „debesų“ technologijomis. Prie slaptažodžių saugyklos prisijungti galite iš bet kurio pasaulio kampelio ir bet kurio kompiuterio.

Reziumė

„LastPass“ – geriausia slaptažodžių valdymo tarnyba, kuri leis prie visų svetainių prisijungti su vienu slaptažodžiu. Sunku būtų rasti alternatyvą, prilygstančią „LastPass“. Daugelis gali pagalvoti apie slaptažodžių saugumą, tačiau „LastPass“ siūlo galybę papildomų saugumo priemonių. Jei dar nebandėte „LastPass“, tuoj pat ją išbandykite.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Tinklaraštis "įDebesis"
Tinklaraštis
Autoriai: Karolis Vyčius
(3)
(0)
(2)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: