"Apple" mikroprocesorių evoliucija: A6 ir ARMv8 architektūros link  (2)

Paskutiniai duomenys kalba apie tai, jog kompanijos "Apple" procesoriuje A6 naudojamas firminis branduolys - aišku, suderinamas su architektūros "ARM v7" instrukcijų rinkiniu. Kaip istoriškai susiklostė šios kompanijos bendradarbiavimas su ARM?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Papildomi neoficialūs testo "GeekBench" duomenys parodė, jog "iPhone 5" yra naudojama 2 branduolių 1 GHz taktiniu dažniu dirbanti mikroschema, kuri demonstruoja dvigubai didesnę spartą, nei 2 branduolių "Cortex-A9" architektūros procesorius A5 su 800 MHz taktiniu dažniu, kuris naudojamas "iPhone 4S".

Kokį gi kelią nuėjo kompanija iš Kupertino, bendradarbiaudama su holdingu ARM, kad rinkoje galų gale pasirodytų procesorius A6? Analitikas Linley Gwennap, kuris vadovauja kompanijai "The Linley Group", patvirtino, jog procesorius A6 turi nuosavą "Apple" dizainą, o kartu pasidalino pagrindinėmis istorinėmis detalėmis, kaip buvo tobulinamas "Apple" procesorius. Vieni iš šių etapų žinomi pakankamai gerai, kiti nėra tokie garsūs, tačiau vis tiek yra įdomūs.

Štai ištraukos iš analitiko ataskaitos:

StrongARM: "Apple" noras sukurti savo procesorių realią išraišką įgijo 2008 m. balandžio mėnesį, kai buvo įsigyta kompanija PA Semi už $278 mln. Dalis komandos anksčiau darbavosi prie energetiškai efektyvaus procesoriaus "StrongArm", o darbams vadovavo kompanijos "Digital Equipment" (DEC) vadovas Dan Dobberpuhl XX a. 10 dešimtmečio viduryje.

ARM architektūros licencijavimas: "Apple", praėjus maždaug mėnesiui po bendrovės "PA Semi" įsigijimo, pasirašė kol kas nepaviešintą susitarimą su ARM dėl šios architektūros licencijavimo, kad galėtų kurti su ARM suderinamus mikroprocesorius, o kartu taptų viena iš kompanijų, kurios turi tokią teisę.

Fizikos dėsniai ir produktyvumas: kiek vėliau viena "PA Semi" specialistų grupė pradėjo dirbti prie mikroschemos "Apple A4", naudojantį ARM branduolio architektūrą. Tuo tarpu kita specialistų grupė ėmė kurti naujos procesoriaus mikroarchitektūrą. Analitikas pažymi, jog nuo pat pradžių tuometinis kompanijos vadovas Steve Jobs pakėlė tokios mikroschemos spartos kartelę labai aukštai, tačiau vėliau suprato, jog tie patys fizikos dėsniai, kurie sulaiko kitų procesorių tobulinimą, neleidžia sukurti tokį galingą procesorių, nepadarant žalos energetiniam efektyvumui.

Atstatydinimai: 2010 m. kovo mėnesį Dan Dobberpuhl paliko kompaniją, su juo išėjo ir "PA Semi" vykdomasis direktorius Leo Joseph bei sisteminių architektūrų viceprezidentas Mark Hayter. Po šių įvykių ėmė plisti gandai, jog CPU inžinierių komanda iširo. Tiesa, vėliau paaiškėjo, jog Dan Dobberpuhl kompanijoje labiau kuravo verslo sritį, o Mark Hayter dirbo labiau įterptinių sistemų (SoC), o ne CPU lygmenyje, todėl kompanijai "Apple" šios netektys nebuvo tokios ryškios, kaip galėjo pasirodyti analitikams.

Keleris, Banonas ir Viljamsas: Jim Keller ir Pete Bannon pratęsė "Apple" procesoriaus kūrimo darbus, tuo tarpu 2010 m. kompanija pasamdė kompanijos ARM mokslinį darbuotoją Gerard Williams, kuris dirbo prie techninės "Cortex-A8" ir "Cortex-A15" branduolių dalies. Ponas G. Williams tapo pagrindiniu "Apple" CPU inžinieriumi, tuo tarpu Jim Keller, matyt, tikėjęsis šio posto, atsistatydino ir perėjo dirbti į kompaniją AMD.

A6: 2010 m. komanda baigė darbus prie mikroschemos A6 CPU architektūros ir perėjo prie fizinio dizaino fazės. Tam, kad būtų padidinti resursai šioje sferoje, "Apple" 2010 m. balandžio mėnesį įsigijo kompaniją "Intrinsity", kuri užsiima mikroschemų projektavimu. Kompanija iš Kupertino gavo specialistų, dirbusių prie didelio produktyvumo mikroschemų ir visai neseniai baigusių darbus prie procesoriaus "Samsung Hummingbird", kuris buvo naudojamas A4, optimizavimo. Maždaug po metų A6 pasiekė vadinamąją „tape out“ stadiją, o pirmuosius pavyzdžius "Apple" gavo 2011 m. vasarą. Masinė gamyba prasidėjo maždaug 2012 m. birželio mėnesį.

Dabar jau matome pirmuosius "Apple A6" testus, kurie tikrai parodo tikrai nemažą produktyvumo lygį. Koks gi bus kitas "Apple" žingsnis? Analitikas Linley Gwennap mano, jog "Apple" būtina kurti taip, kaip tai daro "Intel" – naują procesorių architektūrą ne rečiau kaip kas dvejus metus. Jis pažymėjo, jog savo naujame procesoriuje "Apple" turėtų realizuoti 64 bitų ARMv8 instrukcijų rinkinius. Jo teigimu, šis žingsnis įvyks ne anksčiau kaip 2014 m., tuo tarpu 2013 m. "Apple" galės sėkmingai remtis jau pristatyta A6 architektūra – gali būti, jog pasirodys 4 branduolių mikroschema, tuo tarpu kristalas gaus ir naują grafikos posistemę.

FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: