Visai darbo dienai reikalinga energija pagaminama – sėdint  (5)

Švedų dizaineris Eddis Törnbergas sukūrė originalią darbo vietą, kurią energija aprūpina pats žmogus ir aplinka. Turbūt esate matę ir kitų panašių koncepcijų, kurioms įgyvendinti reikia daryti įvairius papildomus veiksmus, pavyzdžiui, važiuoti dviračiu, tačiau ši skirtingai nuo kitų neprašo daryti nieko daugiau nei sėdėti ir dirbti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Unplugged“ („Atjungtas“) projektas leidžia aprūpinti energija įvairius prietaisus, kurie yra naudojami dirbant – nešiojamuosius kompiuterius, lempas ir t.t. Energija sukuriama per mūsų net ir palyginti mažus judesius ir kūno šilumą.

Darbo vietoje esančioje kėdėje yra instaliuota metalinė dalis, kuri įkaista nuo ten sėdinčio asmens skleidžiamos kūno šilumos, bet kėdės apačia vis tiek išlieka vėsi dėl metalinės dalies konstrukcijos. Elektros energija yra gaminama pasitelkiant Zėbeko efektą (Seebeck effect) – elektros krūvis sukuriamas tada, kai medžiaga yra karšta arba šilta iš vienos pusės, bet šalta kitoje pusėje.

Kita dalis energijos yra pagaminama po darbo stalu patiesiant specialų kilimą, kuriame įtaisyti pjezoelektriniai kristalai. Elektra gaminama, kai šie kristalai slegiami. Kiekvienas atsitiktinis kojų judesys, kedės stumdymas pirmyn ir atgal yra elektros energijos šaltinis.

Paskutinė projekto sudedamoji dalis yra ne žmonių, bet augalų gaminama energija. Vazoniniai augalai gamina elektros energiją per procesą panašų į bulvių baterijas.

„Unplugged“ projektas – tai tikrai daug daugiau nei tik darbo produkto koncepcija. Jei šis rinkinys bus panaudotas, tikrai galima tikėtis pasigaminti nemažą dalį reikalingos energijos, kurios užteks visą darbo dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekoidėjos.lt
Ekoidėjos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)