Nuomojami kompiuteriai fotografavo besimylinčius naudotojus  (0)

Kompiuteriai, kuriuos siūlė nuomotis septynios skirtingos JAV bendrovės, slapčia fotografavo savo naudotojus, rašo bbc.co.uk. Visos nuomos bendrovės į kompiuterius buvo įdiegę programinę įrangą, kurią pagamino kita įmonė - „Designerware“. Ši programinė įranga galėjo stebėti klavišų paspaudimus, sekti kitą asmeninę veiklą - beje, kai kuriais atvejais labai intymią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Programa, pavadinta „PC Rental Agent“, kišdavosi ir į kur kas privatesnę naudotojų gyvenimo pusę – ji galėdavo fotografuoti ir greta kompiuterio besimylinčius žmones.

Tiesa, išsiaiškinus programos galimybes, kompiuterių nuomos bendrovėms uždrausta ją naudoti, nors kai kurie programos komponentai (pavyzdžiui, kompiuterio vietos stebėjimas) vis dar leidžiami, jeigu nuomotojas apie tai aiškiai informuoja besinuomojantį.

Yra žinoma, kad „PC Rental Agent“ programinė įranga įdiegta maždaug 420 000 kompiuterių visame pasaulyje. JAV Federalinė prekybos komisija (FTC) pateikė savo sprendimą dėl programinės įrangos savybės, pavadintos „Detective Mode“, kuri paprastai įsijungia jeigu vartotojas vėluoja grąžinti įranga ar vėluoja sumokėti periodinį mokestį.

„Detective Mode“ paskirtis – padėti nuomojančiai įstaigai surasti kompiuterį ir paskatinti šeimininką jį grąžinti ar sumokėti už nuomą. Įsijungus „Detective Mode“ ekrane iššoka langas, sukurtas specialiai taip, kad atrodytų kaip programinės įrangos registravimo užklausa. Ji vartotojo prašo pateikti tokią asmeninę informaciją, kaip elektroninio pašto adresus, telefono numerius, kuriais vėliau galima būtų susisiekti su vartotoju ir pareikalauti įrangos grąžinimo ar periodinio mokesčio.

Bet FTC išsiaiškino, kad programinė įranga gali prieiti ir prie kur kas labiau asmeniškų duomenų – el. pašto, socialinių tinkų, finansinių įstaigų paskyrų prisijungimo vardų ir slaptažodžių.

Į stebimų duomenų sąrašą pateko ir socialinio draudimo numeriai, medicininiai įrašai, privatūs elektroniniai laiškai gydytojams, banko ir kredito kortelių ataskaitos. Tikrinant, kokius duomenis persiuntė kompiuteriai, taip pat aptikta vaikų, ne pilnai apsirengusių žmonių ir žmonių intymios veiklos nuotraukų: „Detective Mode“ slapčia įjungia išnuomoto kompiuterio kamerą ir fotografuoja aplinką bei nepastebimai persiunčia rinkmenas bendrovei, kuriai priklauso kompiuteris.

Formalioje FTC paraiškoje nurodoma, kad „programinė įranga fiksavo poras, užsiimančias seksualine veikla“. Kompiuterių saugumu besirūpinančios bendrovės „Sophos“ atstovas Grahamas Cluley sakė, kad šis faktas pabrėžia būtinybę žmonėms būti itin atsargiais naudojantis jiems nepriklausančia kompiuterine įranga.

„Kai naudojatės kito asmens kompiuterio – ar pasiskolintu, ar išnuomotu – negalite žinoti kokios programinės įrangos jame yra ir ką ji gali daryti. Jeigu pasirašinėjate kompiuterio nuomos sutartį, perskaitykite viską, kas parašyta smulkiomis raidėmis ir gerai pagalvokite kokius asmeninius duomenis galite tokiam kompiuteriui patikėti“, - sakė G. Cluley.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)