JAV kariuomenė sukūrė išmaniųjų telefonų kameras "užgrobiančią" įrangą  (2)

Esame linkę manyti, kad skaitmeninės erdvės nusikaltėliai labiausiai domisi mūsų skaitmeninių gyvenimų pėdsakais, kėsinasi pavogti kredito kortelių numerius ar el. pašto prisijungimo duomenis, nes vis daugiau veiklos perkeliame į internetą. O štai dabar jie galės visai nesunkiai stebėti ir Jūsų fizinį gyvenimą – užgrobdami išmaniojo telefono kamerą, rašo newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Piktavališka programinė įranga „PlaceRaider“, sukurta Indianos universiteto (JAV) Jūros paviršiaus karybos centre, perima išmaniųjų telefonų kamerų kontrolę ir informaciją apie telefono fizinę aplinką siunčia informacijos vagims. „PlaceRaider“ kodas gali būti paslėptas populiarioje nekaltai atrodančioje programėlėje – pavyzdžiui, „Instagram“ ar „Hipstamatic“, teigia mokslininkai.

Nuolatinis informacijos iš telefono kameros siuntimas sugeneruotų dešimtis megabaitų duomenų kiekvieną minutę ir greitai užkimštų duomenų perdavimo kanalus, informacijos saugojimui skirtą vietą ir sužlugdytų tolesnį užgrobto telefono aplinkos sekimą. Todėl mokslininkai, kuriems vadovauja Robertas Templemanas, programinę įrangą sukonstravo taip, kad ji fotografuotų tik tada, kai tai iš tiesų naudinga, įvertindama giroskopo ir akcelerometro siunčiamus duomenis – tokiu būdu būtų išvengiama fotografavimo tada, kai telefonas guli ant stalo nugarėle žemyn arba yra saugiai įdėtas į kišenę.

Programinė įranga nuotraukas siunčia į „PlaceRaider“ valdymo centrą, kur nuotraukos sujungiamos į trimatė modelį, pagal kurį informacijos vagys gali ieškoti vertingų objektų ar informacijos. O kad vartotojas neaptiktų, jog jo telefonas užsiima nepageidautina veikla, „PlaceRaider“ išjungia visus požymius, kurie gali išduoti elektroninį šnipą – pavyzdžiui, telefono kameros užrakto imituojamą garsą, o galerijoje saugomus neseniai užfiksuotus vaizdus „nustumia“ gilyn, kur jie nekrenta į akį telefono savininkui.

Ir nors tokia šnipinėjimo galimybė atrodo šiurpiai, labai jau tikėtina, kad profesionalus vagis taip nesikamuotų norėdamas surinkti daugiau informacijos apie numatytą auką be to, vagims gana dažnai trūksta programišiaus įgūdžių, kad programą įsiūlytų nusižiūrėtai aukai. Kita vertus, programa gali būti panaudota didelės svarbos pramoninio šnipinėjimo atvejais, kuomet konkuruojančios įmonės nori kuo daugiau sužinoti apie slapčiausius duomenis turėti ir valdyti turinčius kitos bendrovės vadovus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)